Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówka diodowa 102smd - jakieś opinie?

Featured Replies

Napisano

Czy już ktoś testował takie żarówki diodowe.

Dla próby założyłem takie i powiem, że w porównaniu do oryginalnych żarówek mniej więcej 2 razy jaśniejsza jest taka diodowa - testowana w słoneczny dzień, gdzie normalna żarówka ledwo była widoczna.

Fotki z testu (niestety bez foty z normalną żarówką)

284856821-102smd.jpeg284856821-102smd1.jpg

284856821-102smd2.jpg284856821-102smd3.jpg

284856821-102smd4.jpg284856821-102smd5.jpg

Zobaczymy czy wieczorem nie będzie widać "kwadracików" na szkle, bo jechałem kiedyś za gościem, który miał wstawioną dużą diodę w tylnej lampie (montowana poziomo) i na całym zespolonym szkle świeciło mu się kółeczko o średnicy ok.1-2cm

post-48875-1435251221679_thumb.jpg

Napisano

Ładne. Tylko PO CO ? screwy.gif

Tylne światła pozycyjne mają mieć taką jasność, żeby samochód był widoczny w normalnych warunkach oświetleniowych. I ANI TROCHĘ WIĘCEJ. W szczególności nie mogą być za jasne i przeszkadzać kierowcom, jadących za Tobą w nocy - jak np. tylne przeciwmgłowe. I mają być czerwone, a to coś na zdjęciu wpada w kolor biały.

Podobny efekt nieprzepisowego oświetlenia osiągniesz, wsadziwszy zamiast 5-watowych żarówki 21-watowe. I w obydwu przypadkach pierwszy napotkany rozumny policial.gif zabierze Ci dowód rejestracyjny.

Jeżeli chcesz mieć trochę jaśniejsze tylne pozycyjne, ale w granicach normy, wsadź żarówki 10-watowe. To też nieprzepisowe, ale biorąc pod uwagę ogólnie niską jasność świateł w Uno, nikt nie powinien się czepiać. Jeżeli chcesz, żeby żarówka wytrzymała baaaaardzo długo, możesz spróbować wsadzić 21W/24V, powinny świecić tak samo jasno, jak 5W/12V

Napisano

> nie mogą być za jasne i przeszkadzać

ta, wsadź je lepiej na miejsce przeciwmgłowych i pędzie ok

Napisano

Panowie Darujcie sobie te świętojebliwe texty. Niech sobie robi co mu się podoba. Chce diody niech ma diody. Jak się przejedzie policial.gif To zdemontuje. Jego sprawa.

Ja koledze zakładającemu temat proponuje jeszcze pójść w temacie jednego z manuala na FU i rozjaśnić te czarne plastiki lampy

Napisano

Jeśli faktycznie policial.gif ma się czepiać takj ak OldHorse napisał, to ja bym odpuścił na Twoim miejscu, ale sprzeam Ci za to patent zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ja u siebie okleiłem wnętrze lamp folia aluminiową, taką do pieczenia i świeciło dużo lepiej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ładne. Tylko PO CO ?

Już odpowiadam, jak zaznaczyłem wcześniej w normalny dzień słoneczny moich tylnych "normalnych" żarówek praktycznie nie było widać - zastanawiałem się czy w ogóle się świecą i sprawdziłem, że tak i nawet nie były zaczernione.

Skoro już musi mi ta żarówka żreć ten prąd to niech ją chociaż widać (ta diodowa ponoć mniej prądu bierze niż standardowa 5W-owa grinser006.gif

> Tylne światła pozycyjne mają mieć taką jasność, żeby samochód był widoczny w normalnych warunkach

> oświetleniowych. I ANI TROCHĘ WIĘCEJ. W szczególności nie mogą być za jasne i przeszkadzać

> kierowcom, jadących za Tobą w nocy - jak np. tylne przeciwmgłowe. I mają być czerwone, a to

> coś na zdjęciu wpada w kolor biały.

> Podobny efekt nieprzepisowego oświetlenia osiągniesz, wsadziwszy zamiast 5-watowych żarówki

> 21-watowe. I w obydwu przypadkach pierwszy napotkany rozumny zabierze Ci dowód

> rejestracyjny.

Miałem takie i faktycznie te to dopiero świeciły, chociaż i tak słabiej od p.mgielnych bo nie ma tam odbłyśnika, ale po wizycie u elektryka wróciłem do standardowych, gdyż...

...elektryk musiał rozebrać lampę, aby wymienić/naprawić/przelutować spalony kabelek.

Zapewniam, że ta akurat nie daje po gałach i ma faktycznie lampa barwę czerwoną, a to na foto to robione fonem i złudzenie optyczne.

Nasza policial.gif musiałaby jeździć z praktycznie co drugim-trzecim na stację diagnostyczną w celu sprawdzenia lamp i żarówek, bo nie mają sprzętu, a wątpię, by przyczepił się któryś do żarówki tylnej (nie oślepia) - niektóre samochody posiadają oryginalne tylne lampy o tak mocnym natężeniu światła, że taka żaróweczka to pikuś...

...pan Pikuś. grinser006.gif

> Jeżeli chcesz mieć trochę jaśniejsze tylne pozycyjne, ale w granicach normy, wsadź żarówki

> 10-watowe. To też nieprzepisowe, ale biorąc pod uwagę ogólnie niską jasność świateł w Uno,

> nikt nie powinien się czepiać. Jeżeli chcesz, żeby żarówka wytrzymała baaaaardzo długo,

> możesz spróbować wsadzić 21W/24V, powinny świecić tak samo jasno, jak 5W/12V

Ciekawostka przyrodnicza, może przetestujemy kiedyś. waytogo.gifniewiem.gif

Można w ogóle dostać 10W, bo u nas w sklepach nie spotkałem, ale w 2-3 sklepach pytałem jakie mają i chyba kiepski asortyment mieli. Ta 10W chyba tak samo by świeciła jak ta diodowa i na dodatek więcej prądu by żarła - chyba niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli faktycznie ma się czepiać takj ak OldHorse napisał, to ja bym odpuścił na Twoim miejscu, ale

> sprzeam Ci za to patent ja u siebie okleiłem wnętrze lamp folia aluminiową, taką do

> pieczenia i świeciło dużo lepiej

Myślałem nad tym, ale nie za bardzo miałem czas i chęci, a najpierw chciałem spróbować te żaróweczki diodowe. waytogo.gif

Spróbuje razu pewnego zrobić fotkę z mgielnymi, ale do mgielnych to one się umywają i tak. Skoro za 21W nie zabrali dowodu to za ciemniejsze też nie grinser006.gif

Napisano

> Ciekawostka przyrodnicza, może przetestujemy kiedyś.

Teoretycznie żarówka 21W/24V, zasilana z 12V, powinna brać około 5W i świecić podobnie, jak 5W/12V. Nie wiem, czy światło nie będzie bardziej żółte, to by trzeba sprawdzić empirycznie.

> Można w ogóle dostać 10W, bo u nas w sklepach nie spotkałem,

Ja kiedyś musiałem awaryjnie wieczorem kupić na stacji benzynowej żarówkę, (spaliły mi się w pugu oba tylne pozycyjne naraz) i mieli wyłącznie 10-watowe, 5-watowe się skończyły. Kupiłem jedną, żeby cokolwiek z tyłu świeciło i żeby jakoś dojechać do domu. Stąd wiem, że w ogóle takie są.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie żarówka 21W/24V, zasilana z 12V, powinna brać około 5W i świecić podobnie, jak 5W/12V.

> Nie wiem, czy światło nie będzie bardziej żółte, to by trzeba sprawdzić empirycznie.

> Ja kiedyś musiałem awaryjnie wieczorem kupić na stacji benzynowej żarówkę, (spaliły mi się w pugu

> oba tylne pozycyjne naraz) i mieli wyłącznie 10-watowe, 5-watowe się skończyły. Kupiłem

> jedną, żeby cokolwiek z tyłu świeciło i żeby jakoś dojechać do domu. Stąd wiem, że w ogóle

> takie są.

waytogo.gif

Napisano

jeszcze sprawdź, czy czasem ta diodowa bateria nie świeci jaśniej albo blisko światłu STOPu

bo to drugie musi być jaśniejsze

nie wiem jakie macie lampy/instalację, ale w moim świeciły jasno i w dzień były widoczne, a nocą nie dawały po oczach

Napisano

21W w lato przy dłuższej jeździe wytopi plastik w lampie, testowane na co dzień w ciągnikach rolniczych zlosnik.gif

Napisano

> I mają być czerwone, a to

> coś na zdjęciu wpada w kolor biały.

Przecież klosz jest czerwony...

> Podobny efekt nieprzepisowego oświetlenia osiągniesz, wsadziwszy zamiast 5-watowych żarówki

> 21-watowe. I w obydwu przypadkach pierwszy napotkany rozumny zabierze Ci dowód

> rejestracyjny.

Jeśli możesz przy policjancie to wymienić to nie zabierze dowodu więc luz.

Napisano

> Jeśli faktycznie ma się czepiać takj ak OldHorse napisał, to ja bym odpuścił na Twoim miejscu, ale

> sprzeam Ci za to patent ja u siebie okleiłem wnętrze lamp folia aluminiową, taką do

> pieczenia i świeciło dużo lepiej

A ja wstawiłem tam lustra zrobione z blachy wyciętej z puszek do piwa i też doskonale poprawiło świecenie lamp.

Napisano

> Panowie Darujcie sobie te świętojebliwe texty. Niech sobie robi co mu się podoba. Chce diody niech

> ma diody. Jak się przejedzie To zdemontuje. Jego sprawa.

> Ja koledze zakładającemu temat proponuje jeszcze pójść w temacie jednego z manuala na FU i

> rozjaśnić te czarne plastiki lampy

Racja.....wyklejenie folią lustrzaną daje super efekty...

Polecam....

Napisano

> A ja wstawiłem tam lustra zrobione z blachy wyciętej z puszek do piwa i też doskonale poprawiło

> świecenie lamp.

Czyli zrobiłeś coś w rodzaju odbłyśnika jaki jest w p.mgielnych ok.gif Tam wystarczy cokolwiek wstawić byle odbijało światło i już będzie lepiej zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli zrobiłeś coś w rodzaju odbłyśnika jaki jest w p.mgielnych Tam wystarczy cokolwiek wstawić

> byle odbijało światło i już będzie lepiej

Zgadza się, klejone glutowikiem do plastiku, żeby nie latało.

Napisano

> Zgadza się, klejone glutowikiem do plastiku, żeby nie latało.

Ja folię przykleiłem Patexem rotfl.gif pojechała razem z autem do zgniatarki...

Napisano
  • Autor

> jeszcze sprawdź, czy czasem ta diodowa bateria nie świeci jaśniej albo blisko światłu STOPu

> bo to drugie musi być jaśniejsze

> nie wiem jakie macie lampy/instalację, ale w moim świeciły jasno i w dzień były widoczne, a nocą

> nie dawały po oczach

Jest na pewno słabsza od stopu i mgielnych (mój fon z 3,2mpix chyba nie lubi czerwonego koloru) grinser006.gif

Pozycja + mgielne

284859822-!poz_mgla.jpg284859822-!poz_mgla1.jpg

Pozycja + mgielne + stop

284859822-!poz_mgla_stop.jpg284859822-!poz_mgla_stop2.jpg

284859822-!poz_mgla_stop3.jpg

post-48875-14352512222691_thumb.jpg

Napisano

> Jest na pewno słabsza od stopu i mgielnych (mój fon z 3,2mpix chyba nie lubi czerwonego koloru)

> Pozycja + mgielne

> Pozycja + mgielne + stop

Czemu Twoje Uno nagle zmieniło kolor na zielony? rotfl.gifrotfl.gif

Ładnie to świeci smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czemu Twoje Uno nagle zmieniło kolor na zielony?

> Ładnie to świeci

Taki mały trick w Irfanie grinser006.gif

284862318-!poz_mgla_stop2a.jpg284862318-!poz_mgla_stop2b.jpg

post-48875-14352512225868_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.