Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C14NZ palił 10l LPG.Odłączyłem sondę lambda...

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Od pewnego czasu borykam się z dużym spalaniem mojej 60-konnej jednostki napędowej. Po licznych i bezskutecznych działaniach związanych ze zmniejszeniem zużycia LPG doszedłem do wniosku,że odłączę sondę lambda, by sprawdzić poprawność jej funkcjonowania. Zakładałem, że jeżeli jest uszkodzona to silnik zużyje też 10 litrów gazu na trasie, gdy ją odłączę (parę miesięcy temu palił 8 litrów), ewentualnie, jeżeli jest sprawna to wydawało mi się, że zużycie będzie jeszcze większe niż 10 litrów. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, iż po dzisiejszym tankowaniu (w takich samych warunkach jazdy na autostradzie przy 120 km/h i dynamicznym przejeździe przez Wrocław) silnik zużył 8,2 l LPG!

Co o tym sądzić? Wykręcić żarówkę od checka, by nie świciła mi ciągle w oczy po odłączeniu sondy i jeździć tak nadal? wink.gif Czy może zakupić nową oryginalną? Producent chyba nie przewidział użytkowania auta z odłączoną sondą, ale skoro spalanie spadło to może mam tak jeździć nadal? Chyba silnikowi nic przez to nie grozi?

Za wszystkie przemyślenia związane z tym tematem z góry dziękuję.

M.

Napisano

Ja bym sondy nie odłączał, tylko wyregulował instalację LPG.

Jaką masz gazownię zainstalowaną?

Napisano

Jeśli masz LPG II generacji to komp od gazu nie ma pojęcia jaką dawkę gazu ustawić bo nie widzi sygnału z sondy. Może to doprowadzić do ubogiej mieszanki, a to po jakimś czasie uszkodzi silnik.

Wyreguluj instalkę, jak radzi Orochimaru, ewentualnie potem wymień sondę na nową NGK. Gaziarze podczas regulacji powinni stwierdzić czy sonda oscyluje czy jest padnięta ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym sondy nie odłączał, tylko wyregulował instalację LPG.

> Jaką masz gazownię zainstalowaną?

Instalka I generacji, parownik lovato.

Nie pisałem o tak oczywistych sprawach jak nowe świece i przewody WN, kopułka i palec rozdzielacza , że o regulacji już nie wspomnę, bo jak pojechałem kiedyś do doświadczonego gaziarza, który podłączył auto do analizatora spalin, kręcił i kręcił zaworem na rurce pod maską, wsiadłem,a auto ledwo ruszyło. Facet kazał podnieść maskę, już bez podłączania do analizatora odkręcił "kurek" w mojej kuchence gazowej i powiedział,że teraz będzie dobrze to myślałem, że padnę widząc taki profesjonalizm. Inny gaziarz twierdził, że nie potrzebny analizator i takie inst. "to na słuch się robi" - zakręcił tak,że sytuacja się powtórzyła z poprzedniego zakładu gazowego!

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz LPG II generacji to komp od gazu nie ma pojęcia jaką dawkę gazu ustawić bo nie widzi

> sygnału z sondy. Może to doprowadzić do ubogiej mieszanki, a to po jakimś czasie uszkodzi

> silnik.

> Wyreguluj instalkę, jak radzi Orochimaru, ewentualnie potem wymień sondę na nową NGK. Gaziarze

> podczas regulacji powinni stwierdzić czy sonda oscyluje czy jest padnięta

Instalka, jest I generacji, więc komputer znajduje się na przednim fotelu po lewej stronie i trzyma kierownicę w czasie jazdy;-) Mieszanka nie jest z pewnością uboga, bo auto rozwija taką samą prędkość jaką osiągało dawno temu po regulacji na analizatorze spalin w profesjonalnym zakładzie (piszę o profesjonalnym, bo regulacja odbyła się o niebo lepiej niż w przypadkach wskazanych we wcześniejszej odpowiedzi na posta innego użytkownika). Obawiam się, że gaziarze z mojego miasta nie stwierdzą prawidłowości działania mojej sondy, bo mam z nimi niemiłe wspomnienia.

I co Wy na to? Czy możliwym jest to, że sonda jednak jest walnięta i mieszanka zawsze jest zbyt bogata i stąd spalanie 10 litrów? Bez sondy 2 litry mniej. Nie wiem co o tym myśleć...

Napisano

> Czy możliwym jest to, że sonda jednak jest walnięta i mieszanka zawsze jest zbyt

> bogata i stąd spalanie 10 litrów?

W I generacji sonda nie bierze udziału w regulacji mieszanki LPG z powietrzem. Odbywa się to czysto mechanicznie (a raczej pneumatycznie). W związku z tym nie ma znaczenia czy ją podłaczasz czy nie. Ma jednak znaczenie podczas jazdy na noPb, radziłbym więc jej nie odłaczać.

Jesli jednak chcesz optymalnego spalania LPG powinieneś przerobić się na II gen, czyli dołożyć komputer oraz silnik krokowy, korygujący skład mieszanki w zalezności od warunków jazdy.

Pozdr.

Napisano

>

> I co Wy na to? Czy możliwym jest to, że sonda jednak jest walnięta i mieszanka zawsze jest zbyt

> bogata i stąd spalanie 10 litrów? Bez sondy 2 litry mniej. Nie wiem co o tym myśleć...

hm... w moim X14NZ spalanie LPG również wzrosło, obstawiam na zużyty reduktor, przewody i świece.

Ale najgorsze, że spalanie NoPb również wzrosło co może być również powodem świec i kabli, ale również ktoś nakierował mnie na sondę. Może zorbie tak jak Ty i sprawdzę czy są jakies różnice w spalaniu.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> hm... w moim X14NZ spalanie LPG również wzrosło, obstawiam na zużyty reduktor, przewody i świece.

> Ale najgorsze, że spalanie NoPb również wzrosło co może być również powodem świec i kabli, ale

> również ktoś nakierował mnie na sondę. Może zorbie tak jak Ty i sprawdzę czy są jakies różnice

Jak przeprowadzisz test, odezwij się, proszę, na priva z wnioskami.

> w spalaniu.

> PZDR VEN

Napisano

> Jak przeprowadzisz test, odezwij się, proszę, na priva z wnioskami.

> > PZDR VEN

Napisze na forum... niech wszyscy sobie poczytają, może coś doradzą - mniej więcej o to chodzi na forum.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.