Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez 1,6 GLI (abimex) - jak przestawić zapłon?

Featured Replies

Napisano

Pytałem już na innych forach, lecz zapytam i tutaj.

Czy w polonezie 1,6i+kat z modułem Abimex istnieje możliwość przestawienia zapłonu, jeśli chce się to zrobić samemu, w tzw. warunkach domowych? Tak, jak w nowszych urządzeniach tego typu - wystarczy komputer z odpowiednim oprogramowaniem i kablem oraz odpowiednia wiedza, jak z tego sprzętu korzystać? Jest w ogóle opcja bezinwazyjnego przestawienia kąta wyprzedzenia zapłonu w takim ustrojstwie?

Napisano

> Pytałem już na innych forach, lecz zapytam i tutaj.

> Czy w polonezie 1,6i+kat z modułem Abimex istnieje możliwość przestawienia zapłonu, jeśli chce się

> to zrobić samemu, w tzw. warunkach domowych? Tak, jak w nowszych urządzeniach tego typu -

> wystarczy komputer z odpowiednim oprogramowaniem i kablem oraz odpowiednia wiedza, jak z tego

> sprzętu korzystać? Jest w ogóle opcja bezinwazyjnego przestawienia kąta wyprzedzenia zapłonu w

> takim ustrojstwie?

Poszukaj wariatora odpowiedniego w do silnika zastosowanego w tym aucie - a dokładniej do czujnika położenia wału.

Wariator taki stosuje się najczęściej przy instalacjach gazowych i w tym dziale bym tego szukał.

Na kąciku gazowym jakiś czas temu też był wątek na ten temat.

pozdr

Napisano
  • Autor

OK; dzięki. 20.GIF Chyba nie pozostaje mi nic innego jak przystosować do tego taki wariator.

Tak czy owak, czekam na kolejne sugestie.

Napisano

> OK; dzięki. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak przystosować do tego taki wariator.

> Tak czy owak, czekam na kolejne sugestie.

Przesunąć czujnik wału.

Napisano

> Pytałem już na innych forach, lecz zapytam i tutaj.

> Czy w polonezie 1,6i+kat z modułem Abimex istnieje możliwość przestawienia zapłonu, jeśli chce się

> to zrobić samemu, w tzw. warunkach domowych? Tak, jak w nowszych urządzeniach tego typu -

> wystarczy komputer z odpowiednim oprogramowaniem i kablem oraz odpowiednia wiedza, jak z tego

> sprzętu korzystać? Jest w ogóle opcja bezinwazyjnego przestawienia kąta wyprzedzenia zapłonu w

> takim ustrojstwie?

Ale co chcesz zrobić?

Przestawić "na sztywno" mapę zapłonu o + (lub -) parę stopni?

Jeśli właśnie to, to IMO można (ZALEŻNIE OD SPOSOBU MONTOWANIA - podkreślam niezwykle mocno!) spróbować przestawić czujnik halla.

Jeżeli patent jest tak samo "rzemieślniczy" jak np w CC700 (czujnik na ordynarnym kawałku blaszki nad kołem pasowym napędu osprzętu), to domowym sposobem można spróbować przestawić w niewielkim zakresie zapłon na zasadzie przesunięcia tegoż czujnika, co spowoduje zafałszowanie odczytów, skutkiem czego cała mapa przesunie się o odpowiednią wartość do przodu lub tyłu.

Napisano
  • Autor

> Ale co chcesz zrobić?

> Przestawić "na sztywno" mapę zapłonu o + (lub -) parę stopni?

Taa... Byle nie zrobić motorkowi krzywdy.

> Jeśli właśnie to, to IMO można (ZALEŻNIE OD SPOSOBU MONTOWANIA - podkreślam niezwykle mocno!)

> spróbować przestawić czujnik halla.

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=164108&c=27&f=12

Quote:

w abimexie jest czujnik indukcyjny a nie halla. gdyby był na czujniku halla, całość byłaby 5-6 razy mniejsza!

Napisano

> w abimexie jest czujnik indukcyjny a nie halla. gdyby był na czujniku halla, całość byłaby 5-6

> razy mniejsza!

Jak zwał, tak zwał.

Jeżeli technicznie da się to zrobić, to fru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.