Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

albea - zakup

Featured Replies

Napisano

Witam 20.GIF

Szukam autka w przedziale 9-15tys, 2003+, benzyna. Wpadly mi w oko oferty fiata albea, egzemplarze z reguly niewytluczone, cena niska. Czemu to auto jest malo popularne w PL? Dobrym pomyslem bedzie jego zakup? Jak awaryjnosc, uzytkowanie, silnik 1.2 daje rade? Ktory wypust lepszy Turcja czy Brazylia?

Napisano

Albea jest mało popularna najprawdopodobniej z powodu "urody" i pozycjonowania jako pojazd dla biednych. Argument z urodą moim zdaniem nietrafiony, bo starsza Thalia, czy Logan wywołują odruch wymiotny, a jakoś sporo ich jeździ. Moim zdaniem linia Albei lepiej znosi próbę czasu od Thalii, a szczególnie od Logana... zlosnik.gif

Jeździłem 3 lata Albeą 1.4 77KM i byłem dość zadowolony z tego auta. Nic się nie zepsuło, ale to akurat nie dziwne, bo auto kupiłem nowe, a sprzedałem z przebiegiem ~30 tys. km.

Zalety:

- prostota obsługi

- brak skomplikowanych mechanizmów i głupich utrudnień typu niemożność samodzielnej wymiany żarówki

- spore wnętrze

- spory bagażnik

- do 3200 rpm cicho w samochodzie

- przyjemna charakterystyka silnika 8V do spokojnej jazdy (max moment w okolicach 2800, ekonomicznie i bez męczenia motoru niskimi obrotami jechało się między 2200 a 2900)

- silnik nie taki znów słaby, po uwzględnieniu masy pojazdu

- komp pokładowy, regulacja podświetlenia deski itp. (nie takie oczywiste, w Mondeo tego nie mam...) icon_eek.gif

- silnik oszczędny, w spokojnej trasie 5,5 litra/100 to nic nadzwyczajnego, przy butowaniu ciężko wyjść ponad 6,4 litra, w mieście nie mierzyłem, ale podejrzewam, że nie więcej niż 8-8,5 zależnie od temp.

- wysokie zawieszenie - można było tym zaparkować niemal wszędzie smile.gif

- dla mnie wygodne fotele - lepsze o niebo niż w obecnym Mondeo - autem jeździłem w trasy po 1800 km i nigdy nie wyszedłem połamany, z Mondeo wychodzę po 200 km z bolącą prawą nogą i nie mogę znaleźć optymalnej pozycji (stołki wbrew pozorom mają swoje zalety wink.gif )

Wady

- brak klimy (mój błąd...)

- trudne do przewietrzenia wnętrze - wbrew pozorom otwarcie okien wcale znacznie nie poprawiało sytuacji pasażerów z tyłu

- mały otwór załadunkowy bagażnika

- funkcjonalna pojemność bagażnika mniejsza od deklarowanych 515 litrów - chyba, że wrzucasz rzeczy bez pakowania w torby (miękkie torby załatwiają sprawę w dużej mierze, ale pralki, czy komody nie przewieziesz - a w Pandzie przewiozłem angryfire.gif )

- okropne prowadzenie na zakrętach, 3-letni synek od czasu do czasu rzygnął mi w trasie (częściowo z upału, częściowo bujanie na zakrętach - w Mondeo mu się to nie zdarzyło, żona też z tyłu prawie nie narzeka)

- niestabilne prowadzenie przy większych prędkościach i dużym wietrze - tzn. powyżej 120 km/h jest bardzo źle przy nawet stosunkowo słabym wietrze, przy silnym wietrze nawet przy 90 km/h trzeba się koncentrować

- niezbyt pewne prowadzenie przy wyprzedzaniu (zawieszenie + moc silnika - idealnie byłoby mieć w tym aucie z 90 koni)

- tapicerka szara podatna na brudzenie (taką miałem)

- dość szybko osiada tył - ja po 30 tys. km już widziałem zaczątki tego procesu

- kiepskie fabryczne opony Pirelli P3000

Ogólnie to auto może zadowolić kogoś kto wie czego chce (i godzi się na nieuniknione kompromisy za taką cenę - nowy 33000 po jakichś tam upustach). Dla miłośnika 20-letnich BMW ZDECYDOWANIE odradzam. Moje auto było z 2007 i miało te większe światła z przodu.

Jak sobie coś przypomnę to jeszcze dopiszę... smile.gif

Napisano

> Witam

> A co ja mam powiedzieć siena 1.6 16V 389000 na liczniku w tym od 138000 na gazie, obywa się bez dolewek oleju jeszcze wszystkim którzy mają cztery zera na masce jeśli o tym mówię to nie wierzą, ja im na to... Przecież to FIAT to musi chodzić :-))). Swoją drogą szykuje się na pół miliona km ciekawe czy wytrzyma silnik i skrzynia :-)))

Napisano

Napiszę trochę na temat wink.gif Jeździłem trochę Albeą ojca, 2002r, 1.2 80KM. W porównaniu z moim Palio autko żwawe (i dosyć ekonomiczne), z super hamulcami (u siebie mam tarcze 257mm ale w porównaniu z Albeą to Palio nie ma hamulców). Spory bagażnik, miejsca w środku dla 4 osób w sam raz. Wyposażenie - niestety wersja EL, totalny golas. Co do korozji to na pewno Albea jest lepiej zabezpieczona. U ojczulka niedługo po zakupie powstała ostra wgniotka pod klapką wlewu paliwa, po tylu latach 0 oznak korozji, tak samo jak na innych "ryskach". Osobiście chętnie kupiłbym nowe Palio ale z silnikiem 1.6 i maksymalnym wypasem (co w P/S/A oznacz elektryke i klimę:D) ale nie spotkałem jeszcze takiego wink.gif Jeżeli rozważasz zakup to w tym przedziale cenowym warto rozważyć Albeę ale są i inne autka, wcale nie gorsze a na pewno lepiej wyposażone zeby.GIF Aha, plusem Albei jest to, że łatwiej dostać niezajeżdżony egzemplarz.

Napisano

> plusem Albei jest to, że łatwiej dostać niezajeżdżony egzemplarz.

I to jest chyba dość ważna część tej dyskusji, bo autka były tanie i sporo ich poszło w ręce niewiele jeżdżących osób smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mogę się wypowiedzieć jako użytkownik Albei z 2004 roku czyli tej przed liftem. Tata kupił nowego z salonu 1.2 80km przebieg 65 tys od ok 15 tys przebiegu na LPG, produkcja Turcja.

Auto jest super parę pierdół się popsuło jak samo regulator tylnego bębna czy jakaś pierdoła w zawieszeniu. Z silnikiem nic się nie dzieje korozji zero.

Powiem Ci ze to 16v naprawdę daje radę pokręcisz go do tych 5 tys i auto lata jak miłe super się wkręca na obroty.

Za tą kasę auto z tego roku i takim wyglądzie sam bym brał. ok.gif

Ja tam w pełni polecam Albee z tym silniczkiem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.