Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość oleju ,a jego zużycie

Featured Replies

Napisano

Witam, Astra G 1,6 8v + LPG, jeżdżę na oleju półsyntetyk GM 10w40. Zużycie 0,4l na 1000km. Trochę mnie to przeraża bo CC 700 mi paliło 1l na 10 000km zlosnik.gif Ponoć norma w Oplu to 0,6l/1000km. Może ktoś to potwierdzić?

Do rzeczy, słyszałem opinie ,że jeśli wlać lepszy markowo olej to jego zużycie może się zmniejszyć. Prawda to?

Napisano

> Witam, Astra G 1,6 8v + LPG, jeżdżę na oleju półsyntetyk GM 10w40. Zużycie 0,4l na 1000km. Trochę

> mnie to przeraża bo CC 700 mi paliło 1l na 10 000km Ponoć norma w Oplu to 0,6l/1000km. Może

> ktoś to potwierdzić?

> Do rzeczy, słyszałem opinie ,że jeśli wlać lepszy markowo olej to jego zużycie może się zmniejszyć.

> Prawda to?

dwa razy nie.

W każdym aucie norma to coś koło 0.7-1 litr na 1000km, ale powiedzmy sobie szczerze, większosć aut do takiego spalania nawet się nie zblizy.

Po prostu masz już troszkę wyłechtany silnik. ot tyle.

A jak twoja astra jest z silnikiem 82KM z lat 2002-2003, to ciesz się, że pali tak mało;)

Napisano
  • Autor

Wypowiedź jednego z forumowiczów z innego forum :

"moja też wpierdzielała ok 0.8 l na 3000 km zmieniłem olej na valvoline max life 10w 40 i teraz od wymiany do wymiany 10000 km ubywa ok 0.7 wiec może wystarczy dać lepszy olej"

Napisano

> Wypowiedź jednego z forumowiczów z innego forum :

> "moja też wpierdzielała ok 0.8 l na 3000 km zmieniłem olej na valvoline max life 10w 40 i teraz od

> wymiany do wymiany 10000 km ubywa ok 0.7 wiec może wystarczy dać lepszy olej"

Nie tyle lepszy, co bardziej lepki.

Ale to tylko w niektórych przypadkach pomaga.

MaxLife ma podwyższoną lepkość w zakresie wyższych temperatur.

Napisano

Większość koncernów podaje takie zużycie oleju, aby móc kierowcę z pretensjami wysłać na drzewo.

W mojej opinii - twoje zużycie oleju, 0,4 l/ 1000 km jest jest duże.

Sam mam silnik starjet 95km w stilo i ten silnik "lubi olej". Znaczenie ma też " luźny montaż" niektórych serii w/w silnika. Co ok. 2500 tys. dolewam 0,5l co daje ok. 0,2l/1000 km

Punto z podpisu wraz z wyciekami i poprzez zużyte uszczelniacze konsumuje 1 l oleju na 10000 km.

Co do marki oleju przy zachowaniu tej samej klasy lepkości - poekserymentuj - na kąciku stilo parę osób zaczęło lać oleje Motul i zużycie spadło.

Napisano
  • Autor

Od początku mi się to nie podobało icon_rolleyes.gif Raz spadło spalanie do 0,3.

A i dla pewności dodam ,że auto plam nie zostawia i nie dmucha na niebiesko ok.gif

W takim razie jaki olej byście polecili? Zbliża się wymiana to kupie coś lepszego bo słyszałem ,że ten GM to szału nie robi oslabiony.gif

Napisano

> Od początku mi się to nie podobało Raz spadło spalanie do 0,3.

> A i dla pewności dodam ,że auto plam nie zostawia i nie dmucha na niebiesko

> W takim razie jaki olej byście polecili? Zbliża się wymiana to kupie coś lepszego bo słyszałem ,że

> ten GM to szału nie robi

nie odpisąłeś mi, jaki masz silnik i z którego roku.

PS

wlej tego valvolina i jak on nie pomoże, to już żaden inny nie pomoże.

Napisano

> Od początku mi się to nie podobało Raz spadło spalanie do 0,3.

> A i dla pewności dodam ,że auto plam nie zostawia i nie dmucha na niebiesko

> W takim razie jaki olej byście polecili? Zbliża się wymiana to kupie coś lepszego bo słyszałem ,że

plukanka silnika i lej LM zeby.GIF

Napisano

U mnie spalanie oleju wzrasta, w zależności jak często używam górnego zakresu 4 - 6 krpm. Może tu tkwi przyczyna?

Ja leje mobil 10w40 (mam nadzieję - bo kupowany w sklepie).

Przymierzam się do motula - ale to drogie oleje i nie wszędzie dostępne...

Napisano

> Do rzeczy, słyszałem opinie ,że jeśli wlać lepszy markowo olej to jego zużycie może się zmniejszyć.

> Prawda to?

z własnego doświadczenia: silnik jak w podpisie zalewany magnatekiem 5W-40 . Jakieś tam zużycie oleju było . Ponieważ dużo złego pisało się o Castrolu więc wynalazłem Motul jak w podpisie . Klasa lepkościowa ta sama a zużycie...praktycznie niezauważalne . W karcie produktu jest zawarta informacja odnośnie normy GM dla diesli z czego może wynikać mniejsze zużycie oleju przy tej samej klasie lepkościowej .

Napisano
  • Autor

O sorki nie zauważyłem zlosnik.gif 99' 75kucy 55kW

Napisano
  • Autor

> U mnie spalanie oleju się wzrasta, w zależności jak często używam górnego zakresu 4 - 6 krpm. Może

> tu tkwi przyczyna?

Inaczej się nie da. Strasznie krótka skrzynia jest, przy 130km/h jest prawie 4krpm crazy.gif

Napisano
  • Autor

> plukanka silnika i lej LM

o to Ci chodzi KLIK rotfl.gif

Napisano

> O sorki nie zauważyłem 99' 75kucy 55kW

A to nie ta felerna seria.

W 2002 i 2003 silniki Z16SE były produkowane ze zbyt słabymi pierścieniami i one niemal wszystkie żłopią olej powyżej 70-100km przebiegu.

Napisano
  • Autor

> Liqui moly

Masz na myśli jakiś typ czy mówisz o normalnym 10w40? Np KLIK

Napisano

> Masz na myśli jakiś typ czy mówisz o normalnym 10w40? Np KLIK

napisz jaki to jest samochod silnik itp ok.gif

edyta: juz widze ok.gif

Napisano

> Masz na myśli jakiś typ czy mówisz o normalnym 10w40? Np KLIK

katalog zaleca olej syntetyczny hmm.gif

Napisano
  • Autor

> katalog zaleca olej syntetyczny

Nie wiedziałem jaki olej był wlewany więc postanowiłem bezpiecznej wlać półsyntetyk

Napisano

> Inaczej się nie da. Strasznie krótka skrzynia jest, przy 130km/h jest prawie 4krpm

to prawda. wysokie obroty co jest moim zdaniem logiczne, powodują większenie spalania oleju. po prostu silnik jest bardziej obciążony i tyle.

Napisano

> Witam, Astra G 1,6 8v + LPG, jeżdżę na oleju półsyntetyk GM 10w40. Zużycie 0,4l na 1000km. Trochę

> mnie to przeraża bo CC 700 mi paliło 1l na 10 000km Ponoć norma w Oplu to 0,6l/1000km. Może

> ktoś to potwierdzić?

> Prawda to?

zalej 10w60 bedzie zauwazlanie mniej palic

testowane na oplu vectra 2.5 v6

5w 40 popijal 0.5L/1000km

10w 60 popoja 0.5L/5000km

Napisano
  • Autor

Jakiej marki olej lejesz?

Napisano

miałem 1,6 16V w A I 1l/1000km norma minerał!! Pewno silnik juz nie domagał ale jeżdził normalnie. wiem ze 16V biora sporo ale 8V nie spotkałem się. Kumpel ma i nic nie bierze a przebieg 210kkm.

Moja renia nic nie bierze ,cały czas max 5W-40 PLatinum V zlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

893goodvibes.gif> Witam, Astra G 1,6 8v + LPG, jeżdżę na oleju półsyntetyk GM 10w40. Zużycie 0,4l na 1000km. Trochę

> mnie to przeraża

Witaj, faktycznie DUŻO bierze Ci tego oleju, u mnie praktycznie od wymiany do wymiany jest bez dolewki - Mobil 10W40 yay.gif mam taki sam silnik jak Ty.

Właśnie mi się coś przypomniało grinser006.gif jak jadę na wczasy (ok. 1500km) 2+1 do tego dużo bagażu bo mam dwie kobietki i przegonie asterkę tak 120-140km/h to wtedy muszę parę setek dolać. Przy normalnej jeździe ani grama nie dolewam 270635636-JUMP2.gifJESZCZE grinser006.gif

Napisano

> przegonie asterkę tak 120-140km/h

Szaleństwo normalnie grinser006.gif To ja się nie dziwię, dlaczego normalnie nie musisz dolewać...

Bo wiesz... dla niektórych to są prędkości miejskie grinser006.gifhahaha.gifnono.gif

Napisano

wymiana to kupie coś lepszego bo słyszałem ,że

dokladnie smile.gif

w paru znanych mi seicento po zalaniu gm jakos dziwnie szybko popychacze polecialy smile.gif

w moim tez.....

teraz w seju mam mobila w mietku tez i nie narzekam,ale do mietka wleje przy wymianie jakis inny pomimo ze nie ubylo mu nic od ostatniej wymiany food.gif

Napisano

> to prawda. wysokie obroty co jest moim zdaniem logiczne, powodują większenie spalania oleju. po

> prostu silnik jest bardziej obciążony i tyle.

Raczej odwrotnie ok.gif. Na wyższych obrotach silnik jest mniej obciążony.

Napisano

> Raczej odwrotnie . Na wyższych obrotach silnik jest mniej obciążony.

Nie sądzisz, że to trochę zbyt ogólnikowe stwierdzenie? Rośnie prędkość tłoka, rośnie obciążenie termiczne.

Napisano

> Nie sądzisz, że to trochę zbyt ogólnikowe stwierdzenie? Rośnie prędkość tłoka, rośnie obciążenie

> termiczne.

Siły działające na układ tłokowo-korbowy są niższe więc silnik jest mniej obciążony ok.gif.

Obciążenie silnika zawsze definiuje się poprzez siły działające, a nie poprzez obroty czy temperaturę. Równie dobrze można powiedzieć, że wiertarka jest mocniej obciążona podczas biegu luzem ponieważ wtedy silnik szybciej się kręci więc siła odśrodkowa jest większa.

Napisano

> Siły działające na układ tłokowo-korbowy są niższe więc silnik jest mniej obciążony .

> Obciążenie silnika zawsze definiuje się poprzez siły działające, a nie poprzez obroty czy

> temperaturę. Równie dobrze można powiedzieć, że wiertarka jest mocniej obciążona podczas biegu

> luzem ponieważ wtedy silnik szybciej się kręci więc siła odśrodkowa jest większa.

Chyba jednak zapomniałeś o kontekście Obciążenie układu korbowego ma marginalny wpływ na spalanie oleju, temperatura owszem.

Napisano

> Chyba jednak zapomniałeś o kontekście Obciążenie układu korbowego ma marginalny wpływ na spalanie

> oleju, temperatura owszem.

Zużycia oleju nie brałem pod uwagę. Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi wzrost obrotów nie przekłada się automatycznie na wzrost obciążenia silnika, a raczej jego spadek. A to, że olej szybciej znika wraz ze wzrostem obrotów jest oczywiste - w końcu ma więcej okazji żeby dostać się do komory spalania smile.gif.

Napisano

> Siły działające na układ tłokowo-korbowy są niższe więc silnik jest mniej obciążony .

Przy wysokich obrotach siły generowane przez masę ruchomych części mogą być większe od sił pochodzących ze spalania mieszanki.

Napisano

> Przy wysokich obrotach siły generowane przez masę ruchomych części mogą być większe od sił

> pochodzących ze spalania mieszanki.

ok.gif Ale nie popadajmy w skrajości.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam, zalałem silnik olejem valvoline maxlife 10w40. Zrobiłem 1300km na bagnecie pełno. Na GM-ie po 1000km już było poniżej minimum ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.