Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F- Duże spalanie LPG 1,4 8V

Featured Replies

Napisano

Witam.

Opel Astra Classic 2002r (F) 1.4 8V + LPG

Auto przy normalnej, spokojnej jeździe w trybie mieszanym spala 40 litrów gazu na 360 kilometrów. Dodatkowo po zgaszeniu silnika ciężko go ponownie odpalić (jakby go zalewało). Jeżdżąc na benzynie ten problem nie występuje, "pali z dotyku"... Dodam, że po zimie instalacja wyregulowana u zaufanego Gazownika.

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam.

> Opel Astra Classic 2002r (F) 1.4 8V + LPG

> Auto przy normalnej, spokojnej jeździe w trybie mieszanym spala 40 litrów gazu na 360 kilometrów.

wychodzi 11l/100km

u mnie w 1,6 8v - 1 osoba na pokładzie 33 litry starczały na 310-350 km - spokojna jazda.

Jeśli od strony instalacji LPG wszystko OK - to przegląd/ wymiana świec, filtra powietrza i gazowego przewodów WN i być może uszczelek przy monowtrysku

> Dodatkowo po zgaszeniu silnika ciężko go ponownie odpalić (jakby go zalewało). Jeżdżąc na

nie odpali ponieważ w układzie zasilania jest LPG - musiał byś przed zgaszeniem przełączyć na no Pb by parę sekund na paliwku silnik popracował

> benzynie ten problem nie występuje, "pali z dotyku"... Dodam, że po zimie instalacja

> wyregulowana u zaufanego Gazownika.

> Pozdrawiam!

Napisano

U mnie ten sam motor, spalanie 11-12 w mieszanym. Za miastem raz osiągnąłem nawet 8.

Co do odpalania to dokładnie jak wyżej - gaz zostaje w dolocie, odpalasz na benzynie i paliwa się mieszają. Mam tak samo, chyba że rano po odstaniu nocki to idzie normalnie bo przez noc się gaz ulotnił

Napisano
  • Autor

> Mam tak samo, chyba że rano po odstaniu nocki to idzie normalnie bo przez noc się

> gaz ulotnił

Dokładnie. Wystarczy nawet pójść do sklepu na zakupy, wrócić za 20 minut i już pali normalnie. Czyli 11 litrów to normalne spalanie dla tego samochodu?? Świece, filtr powietrza, filtr gazu wymienione, kable nie mają przebicia, auto zachowuje się normalnie. Instalacja ma 8 lat. Czy wymiana parownika na nowy mogłaby obniżyć spalanie? Zacytuje Gazownika: "wyregulowałem, teraz będzie palić mniej i nie będzie przygasać na wolnych obrotach. Samą regulacją cudów już nie zrobię, trzeba by wymienić parownik"

Napisano

U mnie kable też nie miały przebicia, ale stare były(5 lat) i po wymianie na nowe spalanie spadło i silnik równomierniej pracuje. A spalanie ok. 10 l LPG w mieście to chyba w miarę normalka przy nieubogiej mieszance i nieemeryckiej jeździe.

Napisano
  • Autor

Pytam o to spalanie bo auto mam dopiero ze 3 tygodnie. W dniu zakupu wracając do domu, na trasie Białystok- Lublin Astra wciągnęła mi 16l/100, nie przekraczałem 130km/h. Dotankowałem i w dalszej części trasy jadąć max 100km/h spaliła 10l. Uznałem to za DUŻĄ przesadę i zacząłem od wymiany, filtrów, świec i regulacji instalacji. Teraz wciąga jak widać 11l/100 gdy śmigam sobie sam i nie cisnę do podłogi. Spodziewałem się, że będę mieścił się w 10l/100 podczas normalnego podróżowania z rodziną. Może wyrzucę jeszcze te kable WN bo to niewielki koszt. wink.gif

Napisano

w zeszlym roku jak jechalem na urlop to moja astra na trasie wykazala spalanie na poziomie 7,2 na pokladzie 2 osoby dorosle i 6 letnia cora +bagaze a wcale jej nie oszczedzalem, w cuklu mieszanym w porze letniej spallanie osyluje w okolicach 8,2 do 8,8 teraz od 8,6 do 9,3 . maksymalne spalanie jakie odnotowalenm zima przy duzych mrozach to ok 10,5 rowniez w cyklu mieszanym.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> w zeszlym roku jak jechalem na urlop to moja astra na trasie wykazala spalanie na poziomie 7,2 na

> pokladzie 2 osoby dorosle i 6 letnia cora +bagaze a wcale jej nie oszczedzalem, w cuklu

> mieszanym w porze letniej spallanie osyluje w okolicach 8,2 do 8,8 teraz od 8,6 do 9,3 .

> maksymalne spalanie jakie odnotowalenm zima przy duzych mrozach to ok 10,5 rowniez w cyklu

> mieszanym.

> Pozdrawiam

Krzychu, takich właśnie wyników spodziewałem się wybierając Astre waytogo.gif Wymienie te kable w tym tygodniu i sprawdzę czy będzie jakaś różnica wink.gif

Napisano

> w zeszlym roku jak jechalem na urlop to moja astra na trasie wykazala spalanie na poziomie 7,2 na

> pokladzie 2 osoby dorosle i 6 letnia cora +bagaze a wcale jej nie oszczedzalem, w cuklu

> mieszanym w porze letniej spallanie osyluje w okolicach 8,2 do 8,8 teraz od 8,6 do 9,3 .

> maksymalne spalanie jakie odnotowalenm zima przy duzych mrozach to ok 10,5 rowniez w cyklu

> mieszanym.

> Pozdrawiam

Mam bardzo zbliżone wyniki. Minimum 8l/100km, maximum 10l/100km

Napisano

rzeczywiscie sporo...

mi taka astra pali benzyny 5.5 - 6.5 na 100 km

Napisano

Napisz coś więcej o instalacji LPG, I czy II generacja? Jaki komputer, jaki parownik (reduktor), ile reduktor ma przejechane? Sonda lambda sprawdzana czy oscyluje?

Napisano
  • Autor

> Napisz coś więcej o instalacji LPG, I czy II generacja? Jaki komputer, jaki parownik (reduktor),

> ile reduktor ma przejechane? Sonda lambda sprawdzana czy oscyluje?

Zerknę w papiery później to napisze dokładnie. Wiem, że jest to ośmioletnia instalacja drugiej generacji, parownik Lovtec (lub jakoś podobnie), auto przejechało na gazie ~70tys km.

Napisano

> Zerknę w papiery później to napisze dokładnie. Wiem, że jest to ośmioletnia instalacja drugiej

> generacji, parownik Lovtec (lub jakoś podobnie), auto przejechało na gazie ~70tys km.

Jeśli sonda oscyluje to przyczyna leży po stronie LPG. Parownik może już być w strasznym stanie (jeśli nie był wymieniany to ma 8-letnie membrany sick.gif) i to może być przyczyna takiego spalania. Instalka ma pewnie jakiś biedny komputer typu miniLecho, możliwe że trzeba by wymienić np na Bingo.

Napisano
  • Autor

> Jeśli sonda oscyluje to przyczyna leży po stronie LPG. Parownik może już być w strasznym stanie

> (jeśli nie był wymieniany to ma 8-letnie membrany ) i to może być przyczyna takiego spalania.

> Instalka ma pewnie jakiś biedny komputer typu miniLecho, możliwe że trzeba by wymienić np na

> Bingo.

jakie to koszty?

Napisano

> jakie to koszty?

Nowy reduktor to 150-200 zł + założenie i regulacja (założyć można samemu, regulacja ~30 zł). Można założyć zestaw naprawczy za ok. 50 zł, robocizna własna (są instrukcje na sieci) + regulacja. Nowy komputer typu BingoM to 100-250 zł, w zależności czy nowy czy używany. Do tego montaż + konfiguracja + regulacja u gazownika (pewnie ze 100 zł weźmie).

Podkreślę jeszcze raz - można się za to brać tylko jeśli wykluczymy inne przyczyny nie związane z LPG.

Napisano

Astra 1.4 powinna palić max 8,5-9l gazu miasto 7-trasa

Pewnie masz 2-generacje bo takie były popularne 8lat temu jesli nie regenerowałeś parownika to masz przyczyne spalania oraz zalewania _membrany sparciałe gumki na zaworkach teżi puszcza gaz na postoju ,przy zapalaniu pomaga dodanie gazu na chwile (to tak awaryjnie jak byś miał słaby akumulator)

kup zestaw nprawczy parownika i wymieniaj potem jedź na regulacje oczywiście zakładam że świece i filtry nowe masz a sonda lambda jest sprawna a i wyczyść też krokowca od lpg często się zacina i przez to dużo pali

Napisano

podepne sie pod watek, co prawda mam 1.6 16v bez LPG ale czy kots sie orientuje jakie powinna miec spalanie????

po wlaniu jej 30 litrow przejechalem 230 km i zaswiecila sie pewna zolta kontrolka informujaca iz trzeba sie wybrac na stacje,jak tankowalem te 30 litrów tez zaczela sie swiecic jakies 20 km wczesniej. wiec wg tych wskazan moja eFka lyka jakies 12 litrów,

czy jest to mozliwe, dodam ze auto jezdzi w cyklu miejskim.

ewentualnie jaka moze byc przyczyna takiego spalania

Napisano

> wiec wg tych wskazan moja eFka lyka jakies 12 litrów,

> czy jest to mozliwe, dodam ze auto jezdzi w cyklu miejskim.

Jakiej długości odcinki robisz jednorazowo? Bo jak krótkie, kilkukilometrowe po mieście to spalanie rzędu 12 litrów wcale nie dziwi.

Napisano

sa to odcinki rzedu 10-12 km wiec autko napewno sie zdazy nagrzac

Napisano

> sa to odcinki rzedu 10-12 km wiec autko napewno sie zdazy nagrzac

Standardowe pytania: termostat jest sprawny? Sonda lambda oscyluje?

Napisano

> Standardowe pytania: termostat jest sprawny? Sonda lambda oscyluje?

termostat dziala, co do sondy nie mam zbytnio pojecia jak to sprawdzic.

dodam jeszcze ze w zimie na tych samych odcinkach brala okolo 9,5-10 litrow wiec spodziewalem sie ze przy ociepleniu bedzie mniej palila.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

EOT. Powracam do mojego wątku.

Czy warto kupić kable firmy Kager? Przyznam się, że nie spotkałem się z taką, a szukajka nie zareagowała na to hasło. Czy lepiej standardowo Beru, Bosch, NGK?

Napisano

> Czy warto kupić kable firmy Kager?

O kablach, świecach itp jest specjalny watek. Trzeba zajrzeć do przyklejonego "FAQ, CZYLI KONCENTRAT FORUM"

> szukajka nie zareagowała na to hasło

Dziwne... Mi dała 103 wyniki z ostatnich 6 lat...

Napisano
  • Autor

> Dziwne... Mi dała 103 wyniki z ostatnich 6 lat...

mi nie znalazła nic i kazała czekać ponad 100 sekund, żeby przeszukać jeszcze raz.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Trasa Lublin-Warszawa, 4 osoby w samochodzie, prędkość 100-120km/h. Spalanie bliskie 7l/100km benzyny 95. Dla porównania w zeszłym roku jadąc z Lublina w Bieszczady BMW 316ti, 5 osób na pokładzie, bagażnik zawalony na full, szerokie kapcie i spalanie niemal identyczne. Astra z tym silnikiem tak ma palić?

Napisano

> Trasa Lublin-Warszawa,(...) 7l/100km benzyny 95.

> Dla porównania(...)BMW i spalanie niemal identyczne.

Porównując moce tych aut to chyba niebo i ziemia.

Ten motor żre bo nie ma siły ciągnąć.

> Astra z tym silnikiem tak ma palić?

Niestety na to wychodzi.

Jakbyś leciał tylko 100 całą trasę to zapewne byłoby dużo niżej.

Dla porównania, u mnie motor ten sam, trasa Warszawa - Nowy Dwór gdański (ok 315km):

- 4 osoby dorosłe

- 1 dziecko poniżej roku

- 1 pies

- bagażnik full

- puste belki na dachu

Tankowałem pod domem, potem w NDGd.

Weszło mi 28 litrów LPG co daje 12,25 / 100km (lpg)

Wracając i jadąc już trochę spokojniej, wyszło mi, ztcp, około 8-9.

Ale jak wracałem to było trochę tłoczno i przelot max 100 wchodził w grę. przeważnie prędkość kończyła się na 90.

Niestety, mały motor = słaby motor, a to nie jest oszczędne.

Napisano
  • Autor

racja Krzychu, zgadza się smile.gif Nie jest to dla mnie jakiś szczególny dramat ale nie ukrywam, że trochę przykra sprawa hehe biglaugh.gif Niech pali, aby się nie psuła to jej wybaczę smile.gif Za 3 tygodnie lecę nią do Zakopanego. Sprawdzę jak poradzi sobie przy większych podjazdach i skonfrontuje koszt podróży z 2,5tdi w A6 C4, które będzie jechać obok mnie smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

>Sprawdzę jak poradzi sobie przy większych podjazdach i skonfrontuje koszt podróży

> z 2,5tdi w A6 C4, które będzie jechać obok mnie

> Pozdrawiam!

Tak sie sklada ze bylem w zeszlym roku w Zakopanym i powiem Ci ze te silniczki kiepsko sobie radza z podjazdami pierwsze klopoty pojawiaja sie juz na zakopiance, na 4 biegu pod wieksza gorke w zasadzie nie jada tylko sie tocza. Niestety 1,4 60 KM to na gory stanowczo zamalo na komfortowe przemieszczanie.

Pozdrawiam

Napisano

> Niech pali, aby się nie psuła to jej wybaczę

Jak dla mnie to ta jednostka jest niezawodna.

Choć znam przypadek, jak gościowi padły panewki na wale, wymienił cały motor i po tygodniu to samo shocked.gif

Oba padnięcia przy przebiegu 250kkm.

Jak kupił trzeci silnik - przebieg 230kkm) i po otwarciu dołu okazało się, że rzeczywiście, zamki na panewkach już były zaokrąglone.

To jedyna jakaś taka upierdliwość z jaką się spotkałem.

Mój ma 220kkm i jeszcze nic nie było robione.

Co do reszty auta to eksploatacja + jeden pad altka, no ale po 10 latach to miał prawo.

Napisano

> Jak dla mnie to ta jednostka jest niezawodna.

> To jedyna jakaś taka upierdliwość z jaką się spotkałem.

> Mój ma 220kkm i jeszcze nic nie było robione.

Mój ma już ponad 300 kkm, przy ok 280 kkm naprawa głowicy (Mini Lecho mad.gif)

Po naprawie wymieniłem na Bingo M i teraz będzie OK

...ale do rzeczy. Podczas ww. naprawy chłopaki zajrzeli na dół i powiedzieli, że tam wszystko OK i jeszcze pochula. Pojeździmy zobaczymy!

Pozdrawiam

Napisano

> powiedzieli, że tam wszystko OK i

> jeszcze pochula. Pojeździmy zobaczymy!

> Pozdrawiam

oby jak najdłużej ok.gif

Napisano

> oby jak najdłużej

Buda już znacznie niedomaga RUDA ją coraz bardziej atakuje. Cały czas walczymy, ale to walka z wiatrakami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.