Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glinkowanie?

Featured Replies

Napisano

Mam Bilt Hamber Soft.

(PODOBNO) Nie wymaga specjalnych lubrykantów - wystarczy woda.

1. Używać wody demineralizowanej czy zupełnie nie warto?

2. Mam trochę "marketowych" szamponów samochodowych - jakąś bym się ich pozbył zlosnik.gif Myślałem o tym, żeby stosować tego jako lubrykantu - warto? Czy już lepiej pozostać przy tej wodzie?

Napisano

> Mam Bilt Hamber Soft.

> (PODOBNO) Nie wymaga specjalnych lubrykantów - wystarczy woda.

> 1. Używać wody demineralizowanej czy zupełnie nie warto?

> 2. Mam trochę "marketowych" szamponów samochodowych - jakąś bym się ich pozbył Myślałem o tym,

> żeby stosować tego jako lubrykantu - warto? Czy już lepiej pozostać przy tej wodzie?

Ja glinki megsa używałem z wodą z mydłem i było ok, ale z quick detailerem lepiej.

ja bym spróbował wody z tym szamponem, jak będzie "łapać" lakier, to zaprzestać i zastosować coś lepszego.

Napisano

> Mam Bilt Hamber Soft.

pozostać przy tej wodzie?

Ja zazwyczaj dodaję do zwykłej wody trochę szamponu. Ten sposób się sprawdza.

Napisano

> Mam Bilt Hamber Soft.

> (PODOBNO) Nie wymaga specjalnych lubrykantów - wystarczy woda.

> 1. Używać wody demineralizowanej czy zupełnie nie warto?

> 2. Mam trochę "marketowych" szamponów samochodowych - jakąś bym się ich pozbył Myślałem o tym,

> żeby stosować tego jako lubrykantu - warto? Czy już lepiej pozostać przy tej wodzie?

Ja mam glinke Megsa do której zalecają Quik Detailera. Ale zawsze uzywałem zwykłej wody z odrobiną dobrego szamponu, i idzie bezproblemowo. Jak to jakies syfne szampony to lepiej je odpuścić bo mogą tylko zaszkodzić. Tymbardziej, że musiał byś pare tirów glinkować aby je zyżyć. jak mi wystarcza pare kropel szamponu na litr wody

Napisano
  • Autor

> Ja mam glinke Megsa do której zalecają Quik Detailera. Ale zawsze uzywałem zwykłej wody z odrobiną

> dobrego szamponu, i idzie bezproblemowo. Jak to jakies syfne szampony to lepiej je odpuścić

> bo mogą tylko zaszkodzić.

No raczej takie kiepawe - typu BIOLINE...

> Tymbardziej, że musiał byś pare tirów glinkować aby je zyżyć. jak mi

> wystarcza pare kropel szamponu na litr wody

Jak już przy zużyciu jesteśmy - na ile wystarcza glinka?

Odciąłem sobie na tą chwilę 20g (wydaje mi się że to sensowny kawałek do zabawy).

Po wyczyszczeniu auta - wywalić już ten kawałek - czy tylko jeśli będzie już zawierał więcej brudu niż glinki?

Napisano

Jak ci zacznie sie kruszyć lub będzie brudna. Ja 25g spokojni zrobiłem 3 razy autko i jeszcze zostawie ja sobie na felgi. To zależy od stopnia zabrudzenia auto przed tym glinkowaniem

Napisano

> No raczej takie kiepawe - typu BIOLINE...

> Jak już przy zużyciu jesteśmy - na ile wystarcza glinka?

> Odciąłem sobie na tą chwilę 20g (wydaje mi się że to sensowny kawałek do zabawy).

> Po wyczyszczeniu auta - wywalić już ten kawałek - czy tylko jeśli będzie już zawierał więcej brudu

> niż glinki?

Glinke wyrzucamy jak już jest naprawdę brudna albo łapnie jakiś "syf" np. po upadku. Wtedy już nie ma zmiłuj się bo nawet jeśli glinke wyczyścimy i "na oko" jest czysta to drobne ziarenka piasku mogą narobić nam niemałych szkód.

Jeśli glinke traktuje się zgodnie z przeznaczeniem to wytrzymuje długo, ja spokojnie 4 samochody wielkości 207'ki obleciałem i jeszcze zostało na mojego Seja smile.gif aha, do glinki tylko detailer - zapewnia odpowiedni poślizg, nie wysycha tak szybko jak zwykła woda ani nie niszczy glinki jak woda z szamponem/mydłem.

Napisano

Zartujesz z tym Detailerem. Robiles woda z szamponem? Na sloncu glinkujesz ? Glinka pracujesz na malej powieszchni. Kiedy ta woda zdazy ci wyschnac. Robie psik glinka w ruch znow psik. Nie wprowadzaj kolegi w blad. Na kosmetykaaut.pl tez nie spotkalem sie z twoja teoria. Szczegolnie do klinki ktora posiada kolega wyzej. Swego czasu jak wybor i ceny glinek byly wysokie to co innego. Kiepskiej jakosci glinki rzeczywiscie na wodzie sobie nie radzily

Napisano

> Zartujesz z tym Detailerem. Robiles woda z szamponem? Na sloncu glinkujesz ? Glinka pracujesz na

> malej powieszchni. Kiedy ta woda zdazy ci wyschnac. Robie psik glinka w ruch znow psik. Nie

> wprowadzaj kolegi w blad. Na kosmetykaaut.pl tez nie spotkalem sie z twoja teoria. Szczegolnie

> do klinki ktora posiada kolega wyzej. Swego czasu jak wybor i ceny glinek byly wysokie to co

> innego. Kiepskiej jakosci glinki rzeczywiscie na wodzie sobie nie radzily

Woda nie zapewni takiego poślizgu jak detailer, poza tym nie ma w niej składników nawilżających.

Napisano

Pozostaje przy swoim. Nie widze roznicy w poslizgu miedzy woda z szamponem a Detailerem . I mowie tu o praktycznym porownaniu a nie teori. Tymbardziej ze wody nie musze oszczedzac leje obficie.

Napisano

> Pozostaje przy swoim. Nie widze roznicy w poslizgu miedzy woda z szamponem a Detailerem . I mowie

> tu o praktycznym porownaniu a nie teori. Tymbardziej ze wody nie musze oszczedzac leje

> obficie.

woda z szamponem ma lepszy poślizg niż sama woda i myślałem, że rozmawiamy właśnie o niej samej. Szampony powodują szybszy rozpad glinki, która po 2-3 użyciach przestaje spełniać swoją rolę.

Napisano

> Szampony powodują szybszy rozpad glinki, która po 2-3 użyciach przestaje spełniać swoją rolę

Nie odnotowałe, może jakieś mocne szampony. Skoro mój szampon jest bezpieczny dla wosku to i na glinke nie ma prawa żle działać

Napisano

Zwykła woda ale intensywnie spryskiwać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.