Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup pandzinki - na co uważać ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako, że mulher.gif zrobiła PJ i trzeba dotrzymać danego słowa zacząłem rozglądać się za samochodzikiem dla niej.

Z racji wyglądu i walorów użytkowych (4 drzwi i mały samochodzik) zdecydowanie padło na Pandę. Warunek jeden - wspomaganie City. Silnik benzynowy ze względu na prostotę i szybkie grzanie w zimie

No i szukam czegoś w cenie do 15 tys. Ostatnio nawet intensywnie. Niestety dużego wyboru ze wspomaganiem nie ma frown.gif Jak już to sprowadzane.

Pomóżcie proszę podpowiedzcie na co uważać aby nie wdepnąć na minę. Wiadomo że po zakupie rozrząd/klocki/oleje itp będzie zrobione. Ale czy są typowe przypadłości wychodzące po latach ? Auto ma posłużyć kilka lat jazdy miejskiej. Uprzedzam, że forum oczywiście przejrzałem ale konkretnych wskazówek nie znalazłem. Fiatów się nie boję bo 7 lat ujeżdżałem Bravę.

Napisano

Mnie udało się kupić 1.2 Dynamic (ze wspomaganiem CITY) z 2004/2005 roku z autentycznym przebiegiem 55 tys. za 13700 (auto krajowe). Ale trzeba naprawdę sie naszukać. Zatem powodzenia

PS. A co do wspomagania - osobiście nie czuje różnicy między wspomaganiem standardowym a tym CITY - ale to tylko moje odczucie

Napisano

Najlepiej szukaj Pand z silnikiem 1.2 (wersja Dynamic), one maja ful wyposażenie, wspomaganie na pewno. Do 15 tys. zł spokojnie kupisz taką.

Moja Panda jest z 2003r. czyli z początku produkcji i puki co sprawuje się elegancko. Trudno wymienić jakieś typowe przypadłości tego modelu fiata, bo po prostu ich nie ma.

Ja mojej Pandzi szukałem baaardzo długo. Spotkałem się z takimi przekrętami sprzedawców, że głowa mała. Dobrze, że człowiek zna sie troche na autach i ma ojca mechaniora zeby.GIF. Najlepiej kupuj auto od pierwszego właściciela, nie z komisu!

Patrzyłeś np. na ?

Napisano
  • Autor

> Mnie udało się kupić 1.2 Dynamic (ze wspomaganiem CITY) z 2004/2005 roku z autentycznym przebiegiem

> 55 tys. za 13700 (auto krajowe). Ale trzeba naprawdę sie naszukać. Zatem powodzenia

Dzięki będę wytrwały

> PS. A co do wspomagania - osobiście nie czuje różnicy między wspomaganiem standardowym a tym CITY -

> ale to tylko moje odczucie

Ale rozumiem, że nie ma wersji ze wspomaganiem ale bez CITY ?

Napisano
  • Autor

[ciach] Trudno

> wymienić jakieś typowe przypadłości tego modelu fiata, bo po prostu ich nie ma.

To miło słyszeć. W Bravce walczyłem z falującymi obrotami smile.gif

> Ja mojej Pandzi szukałem baaardzo długo. Spotkałem się z takimi przekrętami sprzedawców, że głowa

> mała. Dobrze, że człowiek zna sie troche na autach i ma ojca mechaniora . Najlepiej kupuj

> auto od pierwszego właściciela, nie z komisu!

Nigdy nie lubiłem komisów. Wolę znać stan autka i samemu zrobić poprawki.

> Patrzyłeś np. na tą ?

Patrzyłem oczywiście ale samochód po górkach bardziej zmęczony. 2 właściciel i troszkę kilometrów tam mam

PS. Które wersje mają ten fajny licznik z dodatkami - obrotomierz komp - bo celowałbym w to

Patrzałem tez na tą ale sprowadzana frown.gif

http://otomoto.pl/fiat-panda-active-bezwypadek-zadbana-C18329144.html

Napisano

> Patrzałem tez na tą ale sprowadzana

> http://otomoto.pl/fiat-panda-active-bezwypadek-zadbana-C18329144.html

Ta nie ma wspomagania. Wersje active bodajże do 2007r. albo 2008r. wspomagania nie miały. Później dostały je w standardzie.

>PS. Które wersje mają ten fajny licznik z dodatkami - obrotomierz komp - bo celowałbym w to

Dynamic i Emotion mają obrotomierz i wyświetlacz. W Dynamicach wyświetlacz był nieco mniejszy.

Napisano

Zerknij na blachy maki i klapy na łączeniach, mechanizm przednich wycieraczek, głośność pracy pompy paliwa, podczas zapalania waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Bez wspomagania wersja odpada. Autko dla mulher.gif jedzącej z dzieciakami do szkoły i na zakupy. Głownie parkowanie i kręte ulice. Wspomaganie musi być.

Będę więc szukał Dynamic lub Emotion

Napisano
  • Autor

> Zerknij na blachy maki i klapy na łączeniach, mechanizm przednich wycieraczek, głośność pracy pompy

> paliwa, podczas zapalania

Dzięki za cenne wskazówki. O to właśnie mi chodziło.

Czy przebieg da się jakoś weryfikować np we Fiacie ?

Napisano

> Dzięki za cenne wskazówki. O to właśnie mi chodziło.

> Czy przebieg da się jakoś weryfikować np we Fiacie ?

po zużyciu elementów, jak podepniesz odpowiednie oprogramowanie, to prawdę Ci powie wink.gif

Napisano
  • Autor

> po zużyciu elementów, jak podepniesz odpowiednie oprogramowanie, to prawdę Ci powie

Po zużyciu fakt ale to nie zawsze jest widoczne i zależy od poprzedniego kierownika.

Mam czas i nie najmniejsza kasę wiec będę szukał bardziej zadbanej wersji

Napisano

> Po zużyciu fakt ale to nie zawsze jest widoczne i zależy od poprzedniego kierownika.

> Mam czas i nie najmniejsza kasę wiec będę szukał bardziej zadbanej wersji

szukaj wytrwale, ja po wakacjach szukam Pandy albo wycesca kolejnego zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki za cenne wskazówki. O to właśnie mi chodziło.

> Czy przebieg da się jakoś weryfikować np we Fiacie ?

Wystarczy ze podepniesz sie kabelkiem do obd II i w Programie odczytasz przebieg ale w 100% nie mozna tez temu wierzyc bo to tez sie da zmienic

Napisano
  • Autor

A to dobra wiadomość. Nie wiedziałem że Panda taka skomputeryzowana bestia hehe.gif

Szukając wytrwale mam nadzieję, że trafie OK

Dzięki za podpowiedzi

Napisano

powodzenia zycze Wam obojgu, ja po 5 miesiacach szukania dynamica/emotion 1,2 z klima, zwatpilem - albo stare (2003-2005), albo sprowadzane i bite+brak historii.

Napisano

> Bez wspomagania wersja odpada. Autko dla jedzącej z dzieciakami do szkoły i na zakupy. Głownie

> parkowanie i kręte ulice. Wspomaganie musi być.

> Będę więc szukał Dynamic lub Emotion

Dużo Activ'ów miało wspome ale z reguły mało ich jest na sprzedaż . Emotion tylko sprowadzany , nie spotkałem się z Emotionem zakupionym w polskim salonie. Szukaj bardzie wśród znajomych bo np. w internecie są to auta które nie znalazły nabywców . Dobre egzemplarze idą od ręki wśród swoich.

Napisano
  • Autor

> powodzenia zycze Wam obojgu, ja po 5 miesiacach szukania dynamica/emotion 1,2 z klima, zwatpilem -

> albo stare (2003-2005), albo sprowadzane i bite+brak historii.

Klimy nie potrzebuję więc mam nadzieję będzie łatwiej

Napisano
  • Autor

> Dużo Activ'ów miało wspome ale z reguły mało ich jest na sprzedaż . Emotion tylko sprowadzany ,

> nie spotkałem się z Emotionem zakupionym w polskim salonie. Szukaj bardzie wśród znajomych bo

> np. w internecie są to auta które nie znalazły nabywców . Dobre egzemplarze idą od ręki wśród

> swoich.

No tak to już jest, że dobre wozidła idą zanim pojawi się ogłoszenie. Mam nadzieję, że będę szczęściarzem hehe.gif

Napisano

> Klimy nie potrzebuję więc mam nadzieję będzie łatwiej

oby, bo tyle co ja sie naogladalem to facepalm.giffacepalm.gif

Napisano

Jeżeli dla Ciebie priorytetem jest tylko wspomaganie to szukaj wersji bez i potem za parę pln można domontować i będziesz Pan zadowolony grinser006.gif

Szukaj auta nie pod kątem wyposażenia a stanu technicznego ponieważ inaczej będzie to szukanie igły w stogu siana

Szukaj w dobrym stanie technicznym np 1.1 w wersji Active z rozsądnym przebiegiem i w miarę udokumentowaną historią serwisową.

Sprawdź dokumenty- auta poleasingowe i od firm od razu odrzucaj- mało kto o nie dba a pieczątki w książce serwisowej to w większości przypadków czysta fikcja

Resztę dupereli typu licznik ,schowek ,reling można bez kłopotu i stopniowo dokupić

Przy kupowaniu zwróć uwagę na stan zawieszenia - amorki wahacze, opony przód czy nie ścięte, silnik czy bez wycieków układ hamulcowy, tłumik końcowy etc

Do tego posprawdzaj wewnętrzne zagięcia klapy przód, tylnej klapy oraz drzwi tylnych po obu stronach patrząc od zamka do dołu drzwi bo zauważyłem jak oglądałem rożne egzemplarze niezależnie od rocznika że w tych miejscach zaczynają korodować oraz jeśli nie ma chlapaczy z przodu to sprawdzić stan błotników i progów - mogą być wypiaskowane

Napisano
  • Autor

Dzięki Dareek. Teraz już wiem na co uważać

Nawet wydrukowałem sobie smile.gif

Jak tylko kupie to się zamelduję na forum.

Napisano

Jeszcze najlepiej jak auto ma oryginalne opony (zobacz na date). Wtedy możesz mniej więcej porównać je z przebiegiem i sprawdzić czy coś nie było kręcone.

Popatrz też na szyby (data produkcji), lampy przód/tył (czy jedna z nich nie jest nowa), no i szczeliny czy dobrze są spasowane oraz czy nie ma różnic w odcieniach lakieru np. między błotnikiem i drzwiami - tak możesz stwierdzić w 90% czy auto jest bezwypadkowe.

Napisano
  • Autor

Dzięki smile.gif

Powiedzcie mi jeszcze czy okolice grodzi silnika są malowane pod kolor nadwozia albo do kiedy były bo widziałem i takie i takie. Trochę zglupialem

Napisano

> Dzięki

> Powiedzcie mi jeszcze czy okolice grodzi silnika są malowane pod kolor nadwozia albo do kiedy były

> bo widziałem i takie i takie. Trochę zglupialem

o ile pamięttam to od 2005 lub 2006 komora już nie była lakierowana

co do bezwypadkowości- zaopatrz się w czujnik lakieru- w przypadku przednich błotników sprawdź spasowanie w okolicach progu- gdy ktoś tam grzebał na 100% nie będzie idealnego spasowania.

Do tego zerknij na przednie lampy po otwarciu maski - czy są oryginalne

silnik- wycieki w okolicach odmy- obok korka oleju oraz spod pokrywy zaworów

Sprzęgło - wrzuć jedynkę i lekko ruszaj- nie powinno szarpać

tłumik -tylny - oryginał jest drogi - w Pandzie 4-5 letniej prawdopodobnie będzie już do wymiany

hamulce - w przypadku Pandy bez ABS - koniecznie sprawdzić tył - lubią się cylinderki zapiekać- naprawa co prawda nie jest droga ale zawsze- ścieżka diagnostycza np na SKP

Podsumowując - upatrzysz sobie furę podjechać do ASO i zweryfikować powinni za parę złotych stan autka - sprzeciw właściciela - odpuszczasz

Napisano
  • Autor

Świetne spostrzeżenia ok.gif

Masz u mnie 20.GIF jakby się nam przydarzyło spotkać.

Dokładnie o to mi chodziło.

Teraz już dokładnie wiem na co uważać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.