Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie tarcz i klocków

Featured Replies

Napisano

heble zanim mocniej załapią to pedał trzeba bardzo zdecydowanie nadusić i łapią praktycznie na samym dole (przy pierwszym hamowaniu po przerwie czuć że pedał jest twardszy a potem już mieciutko), przed wymianą łapały wyżej i bardziej regularnie i siłę hamowania było czuć przez cały zakres ruchu pedałka i bardziej mi ten stan odpowiadał, po wymianie na stacji diagnostycznej wyniki hamowania bardzo dobre ale to "ale" pozostaje ... co jeszcze wymienić, wyregulować żeby starą sprawność pedału przywrócić? czy czekać aż się klocki i tarcze uleżą?

ai tył nie był ruszany

Napisano

> heble zanim mocniej załapią to pedał trzeba bardzo zdecydowanie nadusić i łapią praktycznie na

> samym dole (przy pierwszym hamowaniu po przerwie czuć że pedał jest twardszy a potem już

> mieciutko), przed wymianą łapały wyżej i bardziej regularnie i siłę hamowania było czuć przez

> cały zakres ruchu pedałka i bardziej mi ten stan odpowiadał, po wymianie na stacji

> diagnostycznej wyniki hamowania bardzo dobre ale to "ale" pozostaje ... co jeszcze wymienić,

> wyregulować żeby starą sprawność pedału przywrócić? czy czekać aż się klocki i tarcze uleżą?

> ai tył nie był ruszany

Kolego po takiej wymianie nawet nie jest zalecane mocne hamowanie.Trzeba zrobić co najmniej 500 km żeby klocki się "ułożyły" więc na razie nie masz co grzebać.

Napisano
  • Autor

> Kolego po takiej wymianie nawet nie jest zalecane mocne hamowanie.Trzeba zrobić co najmniej 500 km

> żeby klocki się "ułożyły" więc na razie nie masz co grzebać.

wiem, dlatego jeżdżę na razie jak z jajkami ok.gif

Napisano

trochę dziwne oznaki albowiem hamulec może być słabszy (troszeczkę) ale po wymianie tarcz i klocków nie powinno być problemów z wysokścią pedału przecież płaszczyzna tarcz i klocków jest równa więc tylko troszeczkę może być słabszy.

powodem niskiego pedału mogą być:

1.krzywe tarcz lub źle wyczyszczona powierzchnia piasty i tarcze mają bicie i poprzez bicie rozsuwają klocki na zewnątrz (powinieneś też odczuwać lekkie pulsowanie pedału lecz niekoniecznie)

2.lekkie zapowietrzenie układu hamulcowego

3.poprzez zbyt mocne naciskanie na tłoczek zacisku i szybki przepływ płynu hamulcowego podczas wpychania tłoczka przed założeniem klocków mogła zostać uszkodzona pompa hamulcowa (to się jednak rzadko zdarza)

Spróbuj podnieść samochód i pokręć kołem i słuchaj czy klocki równomiernie szurają po tarczy albo pooglądaj tarczę czy ślady na niej są równomiernie rozłożone

Napisano

Ja to zawsze jeżdżę jak z jajkami ........ biglaugh.gif

> wiem, dlatego jeżdżę na razie jak z jajkami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.