Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AG] stukanie przy puszczaniu sprzęgła

Featured Replies

Napisano

witam. dopadł mnie taki oto problem. jak puszczem sprzegło po zmianie biegów to słychac i czuć stukniecie. jest to takie głuche stuknięcie. słychac to z okolicy skrzyni biegów. niewyetępuje zawsze ale dosc często. czym to moze bys spowodowane????? czy moze to być z przegubu????? ostatnio przy zmianie kół zauwazyłem ze mam rozerwaną osłone przegubu wewnetrznego prawego, nawet go sprawdzałem obracając reka za półoś i jest tam wyczówalny luz, cz tak ma być na przegubie???? poduszka skrzyni wymieniona w tamtym roku. i jeszcze jedno pytanie, czy wymienia sie olej w skrzyni biegów , na jaki wymienić i czy stary olej moze powodowac takie odgłosy stukania????? pozdrawiam.

Napisano

Jeśli osłona przegubu jest uszkodzona i w dodatku ma on luz kątowy (przegub, a nie czop w skrzyni), to już z nim koniec. Do wymiany. Odgłos może pochodzić od niego. Może to też być uszkodzenie tarczy sprzęgła, ale lepiej, żeby ktoś to obejrzał na żywo. Przegub i tak musisz wymienić, więc po wymianie będziesz wiedział nieco więcej.

Wymiany oleju fabryka nie przewiduje, ale można to zrobić. Olej nie powoduje stukań, ale jego brak może.

Nie wchodzi go dużo do skrzyni. Jedź do ASO, tam Ci dobiorą odpowiedni. Nie jest też jakoś przesadnie drogi.

Napisano
  • Autor

> Jeśli osłona przegubu jest uszkodzona i w dodatku ma on luz kątowy (przegub, a nie czop w skrzyni),

> to już z nim koniec. Do wymiany. Odgłos może pochodzić od niego. Może to też być uszkodzenie

> tarczy sprzęgła, ale lepiej, żeby ktoś to obejrzał na żywo. Przegub i tak musisz wymienić,

> więc po wymianie będziesz wiedział nieco więcej.

> Wymiany oleju fabryka nie przewiduje, ale można to zrobić. Olej nie powoduje stukań, ale jego brak

> może.

> Nie wchodzi go dużo do skrzyni. Jedź do ASO, tam Ci dobiorą odpowiedni. Nie jest też jakoś

> przesadnie drogi.

dzieki za info. dzis dzwoniłem po sklepach i szkałem przegubu wew. sam przegób niewystępuje, tylko z półosią i cena powala 550zł. używaną całą połoś z obydwoma przegubami (wew. i zew.) mozna kupić za 100-120zł. czy warto kupić uzywany????? czym sie kierowac przy zakupie?????wiadomo ze występowało kilka rodzajów skrzyń biegów, czy do wszystkich typów skrzyń były stosowane takie same przeguby i połosie???? pozdrawiam.

Napisano

> Czy warto kupić uzywany?

Warto jeśli nie będzie zużyty.

> czym sie kierowac przy zakupie?

Nie może mieć luzów kątowych i całe osłony. Przegub od strony skrzyni ma luz osiowy i to jest normalne, a wręcz pożądane. Przeguby nie mogą się zacinać przy ruszaniu na wszystkie strony, ani generować "w dłoni" żadnych innych odczuć. Ma to być uczucie obracania nasmarowanego łożyska. Warto zwrócić uwagę czy ma koronkę od ABS-u jeśli takowy posiadasz. Jeśli nie, będziesz musiał koronkę przełożyć ze swojego.

> występowało kilka rodzajów skrzyń biegów, czy do wszystkich typów skrzyń były stosowane takie

> same przeguby i połosie?

Nie. Do twojego będą pasować półosie od skrzyń manualnych z silnikami: X20XEV, Z22SE, X20DTL i Y20DTH. W tym ostatnim pasuje też od automatu, o ile jest starszy niż 2003r.

Napisano
  • Autor

> Warto jeśli nie będzie zużyty.

> Nie może mieć luzów kątowych i całe osłony. Przegub od strony skrzyni ma luz osiowy i to jest

> normalne, a wręcz pożądane. Przeguby nie mogą się zacinać przy ruszaniu na wszystkie strony,

> ani generować "w dłoni" żadnych innych odczuć. Ma to być uczucie obracania nasmarowanego

> łożyska. Warto zwrócić uwagę czy ma koronkę od ABS-u jeśli takowy posiadasz. Jeśli nie,

> będziesz musiał koronkę przełożyć ze swojego.

> Nie. Do twojego będą pasować półosie od skrzyń manualnych z silnikami: X20XEV, Z22SE, X20DTL i

> Y20DTH. W tym ostatnim pasuje też od automatu, o ile jest starszy niż 2003r.

jutro podjadę na warsztat niech sprawdzą co jest nietak. mi sie jeszcze wydaje ze to moze być któras poduszka, bo ten dzwięk jest taki głuchy i dodam ze niewystępuje zawsze najczęsciej jest od słyszalny jak wrzucam 4 bieg. poduszkę tylną pod skrzynia wymieniałem w ubiegłym roku. jesli to poduszka to stawiał bym na tą po lewej stronie bo ztej strony słuchac te stuknięcia. jesli przegub był bym wywalony na maxa to słychac by było zawsze ten dzwięk a u mnie nie zawsze jest on słyszalny tak jak napisałem wczesniej. to tylko moje przypuszczenia. pozdrawiam.

Napisano

> dzieki za info. dzis dzwoniłem po sklepach i szkałem przegubu wew. sam przegób niewystępuje, tylko

> z półosią i cena powala 550zł.

Bzdury....Mozna kupic nowe przeguby wewnetrzne, ceny zaczynaja sie od 150 PLN...Zarowno mniejsze, do slabszych silnikow, jak rowniez i wieksze (zasadnicza roznica w ilosci zebow wielowypustu na polosi no i oczywiscie, srednica samego przegubu). Przyklad: kiedys wymienialismy przegub wewnetrzny w Vectrze C (1.8 GTS): wszedzie informacje, ze wymieniany z cala polosia....Moj brat (od lat w branzy czesci zamiennych) dobral nowy przegub z Vectry A 2.0...Porownalismy oba, niczym sie nie roznily....

Pozdrawiam

Napisano

> czy wymienia sie olej w skrzyni biegów , na jaki wymienić i czy stary olej moze powodowac takie odgłosy

> stukania????? pozdrawiam.

manual wymiana i polecam oryginał bo cena jest ok

Napisano
  • Autor

> manual wymiana i polecam oryginał bo cena jest ok

jaka jest pojemnosc skrzyni begów w sze g2.0 diesel???? kupiłem dzisiaj olej GM 1940182. jest on czerwony do manualnej skrzyni. jutro jestem umówiony na sprawdzenie lewego przegubu wew. bo mi cos stuka tak jak pisałem wyżej wiec odrazu powiem zeby wymienili olej. pozdrawiam

Napisano

Pojemność suchej skrzyni to ok. 1.8l. Miej na uwadze, że jeśli będziesz wymieniał przegub, to trochę oleju wyleci otworem po czopie. Może warto poczekać z wymianą oleju.

Napisano
  • Autor

> Warto jeśli nie będzie zużyty.

> Nie może mieć luzów kątowych i całe osłony. Przegub od strony skrzyni ma luz osiowy i to jest

> normalne, a wręcz pożądane. Przeguby nie mogą się zacinać przy ruszaniu na wszystkie strony,

> ani generować "w dłoni" żadnych innych odczuć. Ma to być uczucie obracania nasmarowanego

> łożyska. Warto zwrócić uwagę czy ma koronkę od ABS-u jeśli takowy posiadasz. Jeśli nie,

> będziesz musiał koronkę przełożyć ze swojego.

> Nie. Do twojego będą pasować półosie od skrzyń manualnych z silnikami: X20XEV, Z22SE, X20DTL i

> Y20DTH. W tym ostatnim pasuje też od automatu, o ile jest starszy niż 2003r.

witam . mam jeszcze pytanie, czy bedzie pasowała półoś od vectry z silnikiem 2.0 beznzyna????? wymieniłem przegub wew. i wszystko jest ok. ale musze wymienić samą półoś bo wieloklin na tej połosi od strony przegubu wew. jest trochę zniszczony. mam okazje kupić taka półoś za 100zl. razem w przegubami. pozdrawiam i licze ze ktoś podpowie.

Napisano

Nie podałeś od której Vectry wink.gif, więc powiem Ci tak:

Będzie pasować na końcach, ale nie długością.

Półoś od Viki A jest o 10mm, a od Viki B o 7mm dłuższa od Astrowej.

Możesz sprawdzić czy się zmieści po odkręceniu nakrętki przy piaście i wepchnięciu półosi w stronę skrzyni (samochód musi być tak obciążony, żeby półoś była równo poziomo i nie możesz ruszyć kołem póki łożysko nie będzie spowrotem ściągnięte czopem przegubu). W ten sposób przekonasz się jak bardzo półoś może wejść w przegub wewnętrzny. Jeśli to będzie minimum te 10mm plus zapas bezpieczeństwa (tuleje wahacza też się uginają), to mógłbyś spróbować. Ale będziesz musiał dbać o silentblocki.

Ja bym jednak poszukał półosi od Astry.

Napisano
  • Autor

> Nie podałeś od której Vectry , więc powiem Ci tak:

> Będzie pasować na końcach, ale nie długością.

> Półoś od Viki A jest o 10mm, a od Viki B o 7mm dłuższa od Astrowej.

> Możesz sprawdzić czy się zmieści po odkręceniu nakrętki przy piaście i wepchnięciu półosi w stronę

> skrzyni (samochód musi być tak obciążony, żeby półoś była równo poziomo i nie możesz ruszyć

> kołem póki łożysko nie będzie spowrotem ściągnięte czopem przegubu). W ten sposób przekonasz

> się jak bardzo półoś może wejść w przegub wewnętrzny. Jeśli to będzie minimum te 10mm plus

> zapas bezpieczeństwa (tuleje wahacza też się uginają), to mógłbyś spróbować. Ale będziesz

> musiał dbać o silentblocki.

> Ja bym jednak poszukał półosi od Astry.

dzięki za wyczerpującą odpowiedz. bede jednak szukał połosi os astry. pozdrawiam.

Napisano

Rzuć proszę okiem na ten watek. W zasadzie piszecie tylko we dwóch z Orochimaru. Naprawdę musisz cytować całe jego posty żeby mu odpowiedzieć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.