Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drży buda pprzy 2tys obr.

Featured Replies

Napisano

Co to moze być ?

W okolicy 2tys obr czuć delikatne drgania w samochodzie (auto stoi)

Sprzęgło czy poduszki ??

Napisano

> Co to moze być ?

> W okolicy 2tys obr czuć delikatne drgania w samochodzie (auto stoi)

> Sprzęgło czy poduszki ??

U mnie było to samo.

Za drżenie u mnie odpowiadał wydech, który przy określonych obrotach (właśnie oklice 900 obr/minute i wielokrotności czyli np 1800) wpadał w drgania mechaniczne (rezonans) na środkowym odcinku (okolice katalizatora)

Najpierw - sprawa prosta i tania - wymieniłem poduszki (gumy) podwieszania wydechu. Efekt: minimalna zmiana na plus.

Potem wymieniłem wszystkie 3 poduszki silnika/skrzyni i się poprawiło wyraźniej (ale nie do końca byłem usatysfakcjonowany)

Na koniec dokonałem zdublowania poduszek (gum) podwieszania wydechu i od tej pory zapomniałem o tych drganiach.

Napisano

O Panie mój i zbawco, jeśli masz faktycznie rację to Ci wysyłam 6cio pak browaru.

Drgania mi występują dokładnie tak jak opisujesz czyli wielokrotność obrotów, u mnie dokładnie 1300-1500 -> 2600-3000.

BTW czy intensywność drgań zmieniała się w zależności od obciążenia silnika?

Napisano

> O Panie mój i zbawco, jeśli masz faktycznie rację to Ci wysyłam 6cio pak browaru.

Mogę mieć rację ale niekoniecznie. Poza tym wyeliminowanie takiego rezonansu nie jest zawsze łatwe.

U mnie najbardziej irytowało, że występowało na obrotach jałowych.

Podczas jazdy albo tego nie było, albo nie odczuwałem.

> BTW czy intensywność drgań zmieniała się w zależności od obciążenia silnika?

Dwojako rozumieć można to pytanie. Tak jak wspomniałem podczas jazdy (czyli np obciążenie silnika przyspieszaniem) w zasadzie nie odczuwało się problemu. Jedynie podczas ruszania potrafiło zatelepotać czasem.

A jeśli przez obciążenie silnika mam rozumieć np. włączenie ogrzewania tylnej szyby i świateł. to u mnie rzeczywiście powodowało to zwiększenie drgań, bo zmniejszały się wówczas obroty silnika w kierunku częstotliwości własnej tłumika.

Obroty się zmieniały bo mam LPG 2 generacji, zdaje się, że na benzynie obroty powinny być w miarę stałe (czego powinien pilnować kompiuter) ale może się mylę.

Tak se myślę, że jednak u Ciebie, skoro to odczuwasz podczas jazdy, to może poduchy (lub jedna z nich) silnika są nieźle wybite? I w drgania wpada cały zespół napędowy?

Acha, poduchy silnika/skrzyni kupiłem ekstremalnie tanio w iparts.pl firmy BIRTH, zapłaciłem za wszyskie 3 sztuki razem 281,00 plus przesyłka (mam wgląd do zamówienia), co uważam za cenę rewelacyjną bo najpierw to się zszokowałem jakie to drogie bywa.

Było to w październiku 2009 roku i jeżdżąc intensywnie do dzisiaj nic a nic się nie dzieje.

I żeby nie było że reklamuję iparts, to nie wiem czy i w takiej cenie są jeszcze tam dostępne, ale raczej już tego nie mają, a po drugie właśnie coś u nich zamówiłem i od paru dni cisza... zero kontaktu i nie wiem co się dzieje.

Natomiast poduchy BIRTH polecam bezapelacyjnie, bo tańszych (a nawet w zbliżonej cenie) nigdzie nie było a okazały się zupełnie przyzwoite.

Dodam jeszcze, że "na oko" stare poduchy wyglądały na zupełnie zdrowe, ale po wymianie wyraźnie drgania zmalały i poprawiło się ruszanie (znikł efekt telepotania, który czasem występował)

edit:

to były takie

pierwsza

druga

trzecia

Napisano

Ja kojarzę kilka faktów z pojawieniem się drgań.

- zaczęło się gdy wysypywał się stary tłumik,

- po jego wymianie zdecydowanie się nasiliło,

Drgania nie są odczuwalne przy jeździe po mieście (dołach), gorzej jest gdy jadę z prędkością 80km/h w terenie niezabudowanym, powyżej 90km/h jest znacznie lepiej. Drgania odczuwalne są również na postoju gdy trzymam obroty w "rezonansowym" zakresie, wciśnięcie sprzęgła nic nie daje, na benzynie zauważyłem, że drgania są delikatnie mniejsze.

Przez obciążenie silnika miałem na myśli podjazd pod stromą górkę z obrotami rezonansowymi, wtedy mam wrażenie, że za moment wał się ukręci i wyjdzie bokiem, okropnie wtedy telepie budą.

Poduszki silnika i skrzyni są w miarę ok, nic się zbytnio mocno nie przechyla przy gazowaniu, ruszaniu.

Pojutrze wlezę do kanału i zobaczę co się dzieje z tłumikiem przy gazowaniu, przy okazji założę dodatkowe wieszaki tłumika, trzeba zacząć od tych najtańszych rzeczy.

Napisano

> Ja kojarzę kilka faktów z pojawieniem się drgań.

> - zaczęło się gdy wysypywał się stary tłumik,

A u mnie zaczęło się parę dni po kupnie auta, kiedy stwierdziłem, że tłumik jest nieprzykręcony (łączenie katalizatora z dalszym zespołem tłumików było całkiem luźne). Po prawidłowym przykręceniu obejmy, kiedy zespół tłumików stał się jedną spójną bryłą, zaczęły się te hece z rezonansem.

Po jakimś czasie zmieniałem cały zespół tłumików (z nieoryginalnych

na nieoryginalne) i to nic nie zmieniło.

> 80km/h w terenie niezabudowanym, powyżej 90km/h jest znacznie lepiej.

Chyba tez miałem taki efekt, ale minimalnie odczuwałem to.

> Drgania odczuwalne są

> również na postoju gdy trzymam obroty w "rezonansowym" zakresie, wciśnięcie sprzęgła nic nie

> daje

No to miałem tak samo

> Przez obciążenie silnika miałem na myśli podjazd pod stromą górkę z obrotami rezonansowymi, wtedy

> mam wrażenie, że za moment wał się ukręci i wyjdzie bokiem, okropnie wtedy telepie budą.

Aż takich efektów na pewno nie było. Ale może to dlatego, że poruszam się po równinach, gdzie nie ma specjalnie górek.

Ostre telepotanie budą potrafiło wystąpić przy ruszaniu, takim nieumiejętnym kiedy silnik dostaje ostro po panewkach.

Napisano

Nowe fakty:

- podwieszenie dodatkowymi wieszakami - nic nie dało,

- zrobiłem druciarnię w postaci obwiązania drutem katalizatora i podwieszenia go do uszu które mam nad nim - drgania delikatnie zmalały jednocześnie przenosząc się na niższe obroty sick.gif

- odwiedziłem tłumikarza - "Panie zamiast tłumika drgań trzeba wspawać plecionkę i będzie dobrze". Umówiłem się na przyszły tydzień, zobaczymy.

Napisano
  • Autor

przecież plecionka jest zaraz przed katem.....

U mnie wydech nowy......oo sorka roczny wink.gif

Napisano

Nie mam plecionki mam coś takiego

284908109-1455911515.jpeg

post-130636-14352512450526_thumb.jpeg

Napisano

U mnie drgało z winy poduszek. Wiecie jak mechanik sprawdzał czy to nie wydech ? Chwycił rurę z pracownikiem i naciągneli ją (powoli żeby nie urwać:) ) z całej siły. Drgania się nie zmieniły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.