Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator - co to za kabelek

Featured Replies

Napisano

siedziałem dziś pod autem i zobaczyłem ze koło alternatora drunda mi przewodzik...

co to za przewodzik i gdzie on szedl?

f091ec0cb04930d2.jpg

jest przykręcony do alternatora zaraz za tym otworem wentylacyjnym... był dodatkowo w takiej "koszulce" siwej .Do zdjecia wyciągłem go do góry ale on docelowo idzie gdzieś w dół... wydaje mi sie że wychodzi z regulatora napięcia ale do czega dalej był przykręcony?

Napisano

W moim do altka przychodza 2 kable: gruby i chudy. smile.gif

Napisano

Kontrolka ładowania się świeci i po odpaleniu normalnie gaśnie? możesz określić dokąd przewód zmierza?

Napisano

najprawdopodobnie jest to przewód od kontrolki ładowania chyba ci nie działa kontrolka ,ale alternator ładuje

Napisano

wzbudzenie altka smile.gif

i dodatkowo przez ten przewód można mieć kłopocik ze zgaszeniem auta jak to się przekonał o tym Torba grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobnie jest to przewód od kontrolki ładowania chyba ci nie działa kontrolka ,ale

> alternator ładuje

kontrolka się nie świeci... ładowanie itd. narazie ok jest

Napisano
  • Autor

> wzbudzenie altka

> i dodatkowo przez ten przewód można mieć kłopocik ze zgaszeniem auta jak to się przekonał o tym

> Torba

no dobra czyli co to jest już chyba wiem... ale gdzie to szło? gdzie to podłaczyć? on szedł w dół auta dryndał sobie jak byłme na kanale koło alternatora....albo sie urwał , ale dugiego kawałka nie widziałem albo jest taki krótki... co by sugerowało , że gdzieś powinien być przykręcony do altka.. tylko gdzie..

Napisano

> no dobra czyli co to jest już chyba wiem... ale gdzie to szło? gdzie to podłaczyć? on szedł w dół

> auta dryndał sobie jak byłme na kanale koło alternatora....albo sie urwał , ale dugiego

> kawałka nie widziałem albo jest taki krótki... co by sugerowało , że gdzieś powinien być

> przykręcony do altka.. tylko gdzie..

idzie od altka w góre smile.gif

Napisano

Jest to pewnie od wzbudzenia alternatora, ładowanie możesz mieć ok bo na większych obrotach sam się wzbudza alternator, sprawdź co się dzieje odrazu po odpaleniu auta bez dotykania pedału gazu, mimo że kontrolka gaśnie to czy podnosi się napięcie ładowania czy aż po zwiększeniu obrotów ponad 2 tyś.

Napisano
  • Autor

> Jest to pewnie od wzbudzenia alternatora, ładowanie możesz mieć ok bo na większych obrotach sam się

> wzbudza alternator, sprawdź co się dzieje odrazu po odpaleniu auta bez dotykania pedału gazu,

> mimo że kontrolka gaśnie to czy podnosi się napięcie ładowania czy aż po zwiększeniu obrotów

> ponad 2 tyś.

kontrolka wogóle się nie świeci...

tak jak piszesz... po odpaleniu łaodwanie mizeria po przegazowaniu jest ok...

tylko .

Nadal nie wiem gdzie ten kable podłączyć...? do kabla który wychodzi +, ładowanie na akumulator?

Napisano

> kontrolka wogóle się nie świeci...

> tak jak piszesz... po odpaleniu łaodwanie mizeria po przegazowaniu jest ok...

> tylko .

> Nadal nie wiem gdzie ten kable podłączyć...? do kabla który wychodzi +, ładowanie na akumulator?

z tyłu alternatora powinna być wsuwka lub mniejsza śrubka i tam ten przewód podpiąć waytogo.gif

Napisano

> z tyłu alternatora powinna być wsuwka lub mniejsza śrubka i tam ten przewód podpiąć

Toć pisał że wychodzi z altka...

poszukaj przy tym grubym kablu podłączonym do altka, tam powinien razem (w wiązce) z nim iść ten cienki, odwiń kawałek wiązki tego grubego i powinien się ukazać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Toć pisał że wychodzi z altka...

> poszukaj przy tym grubym kablu podłączonym do altka, tam powinien razem (w wiązce) z nim iść ten

> cienki, odwiń kawałek wiązki tego grubego i powinien się ukazać

czyli on jest zczepiony z tym + co idzie na akumulator tak to rozumiem.. pytam bo jesli tak to bym nacił ten + i w iinym miejscu go podłaczył.. bo tak to chyba muszę altek wyjmować a mi się zabradzo nie che... za duzo roboty tym bardziej że mam "osłonę" alternatora wcisnietą na sztywno...

Napisano

chłopie ten przewód wychodzi ci z alternatora więc po co chcesz demontować alternator musisz znaleźć drugi koniec tego przewodu to znaczy znajduje się on w wiązce przewodów które idą do alternatora nie łącz go z + tylko rozetnij osłonę nie izolację gdzieś w osłonie to taka szersza niż przewód "rurka" gdzieś w niej będzie drugi koniec tego kabelka musisz je połączyć i zaizolować to wszystko

Napisano

> czyli on jest zczepiony z tym + co idzie na akumulator tak to rozumiem.. pytam bo jesli tak to bym

> nacił ten + i w iinym miejscu go podłaczył.. bo tak to chyba muszę altek wyjmować a mi się

> zabradzo nie che... za duzo roboty tym bardziej że mam "osłonę" alternatora wcisnietą na

> sztywno...

to foto Ci coś pomoże?

284916560-80.jpg

post-35349-14352512488535_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> to foto Ci coś pomoże?

dzieki teraz się mi rozjaśniło jutro obadam .. co i jak.. dzięki jeszcze raz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.