Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii czy policjant może....

Featured Replies

Napisano

...zatrzymać dowód rejestracyjny,jeśli stwierdzi,że w aucie są założone inne koła(czyt.większy rozmiar felg i opon) niż wynika ze specyfikacji pojazdu?

Napisano

> ...zatrzymać dowód rejestracyjny,jeśli stwierdzi,że w aucie są założone inne koła(czyt.większy

> rozmiar felg i opon) niż wynika ze specyfikacji pojazdu?

Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale policmajstrowi wystarczy tylko "podejrzenie", że coś jest nie tak. ok.gif

Napisano

> ...zatrzymać dowód rejestracyjny,jeśli stwierdzi,że w aucie są założone inne koła(czyt.większy

Policjant może zatrzymać DR jeśli samochód jest niezgodny z homologacją i/lub nie posiada ważnego przeglądu.

Jeśli masz inne opony niż w homologacji to może zatrzymać DR, jeśli dodatkowo wystają one poza obrys nadwozia albo są różne na osi to na 100% i bez dyskusji może.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeżeli koła/opony wystają poza zarys samochodu to jak najbardziej

Napisano

> Jeśli masz inne opony niż w homologacji to może zatrzymać DR, jeśli dodatkowo wystają one poza

W sumie tak, tylko w praktyce jaki krawężnik bedzie wiedział jakie masz opony w homologacji. Miałem kiedyś mocno stuningowanego Lanosa (nawet kilka grinser006.gif)jeden gliniarz przy kontroli powiedział że dałem mu dowód nie od tego auta bo przecież jeżdze Peugotem. zlosnik2.gif . Widać jakie mają pojęcie o samochodach.

Napisano

> W sumie tak, tylko w praktyce jaki krawężnik bedzie wiedział jakie masz opony w homologacji. Miałem

> kiedyś mocno stuningowanego Lanosa (nawet kilka )jeden gliniarz przy kontroli powiedział że

> dałem mu dowód nie od tego auta bo przecież jeżdze Peugotem. . Widać jakie mają pojęcie o

> samochodach.

Nie gadaj, że w ramach tuningu ponaklejałeś logo lwa w miejsce loga DU hahaha.gif

Napisano

> Nie gadaj, że w ramach tuningu ponaklejałeś logo lwa w miejsce loga DU

No jasne i jeszcze gril zmieniłem biglaugh.gif

Napisano

> Policjant może zatrzymać DR jeśli samochód jest niezgodny z homologacją i/lub nie posiada ważnego

> przeglądu.

> Jeśli masz inne opony niż w homologacji to może zatrzymać DR, jeśli dodatkowo wystają one poza

> obrys nadwozia albo są różne na osi to na 100% i bez dyskusji może.

> Pozdrawiam BAS

Czyli jesli mnie np policjant zatrzyma gdy jade autem z sprezynami eibacha obnizajacami, to moze mi zabrac dowod?

Czy to rownierz dziala, jesli jade autem zarejestrowanym za granica? Co wtedy z dowodem? Czy policjantowi wolno zabrac dokument wydany za granica?

Napisano

moim zdaniem nie moze hmm.gif ale moge sie mylic

Napisano

> Czyli jesli mnie np policjant zatrzyma gdy jade autem z sprezynami eibacha obnizajacami, to moze mi

> zabrac dowod?

Teoretycznie może podejrzewać, że samochód jest niesprawny i może zatrzymać DR.

> Czy to rownierz dziala, jesli jade autem zarejestrowanym za granica? Co wtedy z dowodem? Czy

> policjantowi wolno zabrac dokument wydany za granica?

Nie, w pewnym sensie decyduje bandera statku.

Jest jeden wyjątek kiedy mógłby się przyczepić, mianowicie kiedy uznałby, że Twój pojazd stanowi bezpośrednie zagrożenie dla ruchu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Teoretycznie może podejrzewać, że samochód jest niesprawny i może zatrzymać DR.

no ale sprezyny obnizajace sa homologowane wiec nie rozumiem dlaczego mialby zabierac dowod

Napisano

> no ale sprezyny obnizajace sa homologowane wiec nie rozumiem dlaczego mialby zabierac dowod

Jeśli są homologowane do danego modelu to nie ma podstaw do zatrzymania, ale...

...w PL jest tak, że policjantowi na dobrą sprawę wystarczy podejrzenie, wtedy zatrzymuje DR i Ciebie wysyła na sprawdzenie w stacji diagnostycznej czy miał rację czy nie, oczywiście na koszt obywatela. frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli są homologowane do danego modelu to nie ma podstaw do zatrzymania, ale...

> ...w PL jest tak, że policjantowi na dobrą sprawę wystarczy podejrzenie, wtedy zatrzymuje DR i

> Ciebie wysyła na sprawdzenie w stacji diagnostycznej czy miał rację czy nie, oczywiście na

> koszt obywatela.

> Pozdrawiam BAS

a co w sytuacji gdy nie mial racji mozna dochodzic swoich praw?

Napisano

> Jeśli są homologowane do danego modelu to nie ma podstaw do zatrzymania, ale...

Ale tak wlasciwie to co to znaczy, ze sa homologowane do danego modelu.

Wydawalo mi sie, ze kazdy model zanim moze byc sprzedawany w Europie musi przejsc homologacje.

Jednak np takie wlasnie obnizajace sprezyny, sa robione przez zupelnie innego producenta (np eibach).

Czy taki eibach w jakis sposob uzyskuje homologacje na swoje sprezyny, ze pasuja do konkretnego modelu samochodu? Czy moze w homologacji tego modelu sa dodawana takie sprezyny jako pasujace...

Czy ktos wie moze jak to dokladnie dziala lub ma jakis artykul na ten temat?

Napisano

> Ale tak wlasciwie to co to znaczy, ze sa homologowane do danego modelu.

Oznacza tyle, że przeszły jakieś badania pod kątem zastosowania ich w danym modelu.

Zastosowanie sprężyn obniżających w zawieszeniu pojazdu jest to analogiczna sytuacja jak zastosowanie palnika xenonowego, który sam w sobie ma homologację do stosowania w lampach przystosowanych i homologowanych pod palnik xenonowy, ale jak włożysz taki palnik xenonowy do lampy przeznaczonej pod H4 czy H7 to całość nie będzie miała homologacji.

Jeśli włożysz np. do Fiata Stilo sprężyny przeznaczone i homologowane do np. Poloneza to nie będzie zgodne z prawem.

> Wydawalo mi sie, ze kazdy model zanim moze byc sprzedawany w Europie musi przejsc homologacje.

I tak jest.

> Jednak np takie wlasnie obnizajace sprezyny, sa robione przez zupelnie innego producenta (np

> eibach).

> Czy taki eibach w jakis sposob uzyskuje homologacje na swoje sprezyny, ze pasuja do konkretnego

> modelu samochodu?

Pewnie tak, podobnie jak np. klocki hamulcowe.

> Czy moze w homologacji tego modelu sa dodawana takie sprezyny jako

> pasujace...

Zapomnij, że w homologacji, za którą zapłacił producent/importer znajdzie się coś takiego, ale same sprężyny uzyskują homologację, że mogą być stosowane z konkretnym modelem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a co w sytuacji gdy nie mial racji mozna dochodzic swoich praw?

Nie wiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zawsze możesz:

a) przyjać mandat i się od niego odwołać w sądzie w ciągu bodajże 7dni

b) nie przyjąć mandatu i udać się do sądu

Co do decyzji policjanta o zatrzymaniu DR, to raczej nic nie zrobisz, bo: "uzasadnione podejrzenie" niestety.

Napisano

> Czyli jesli mnie np policjant zatrzyma gdy jade autem z sprezynami eibacha obnizajacami, to moze mi

> zabrac dowod?

może! Policjant na drodze widzi tylko obniżone zawieszenie, więc może zakładać, że albo jest niesprawne (popękane sprężyny) albo wieśniacko stjuningowane. W obu przypadkach zabiera DR.

> Czy to rownierz dziala, jesli jade autem zarejestrowanym za granica? Co wtedy z dowodem? Czy

> policjantowi wolno zabrac dokument wydany za granica?

Wolno! W takim przypadku (tak jak w PL) dokument zostaje odesłany do organu, który go wystawił.

Napisano

> no ale sprezyny obnizajace sa homologowane wiec nie rozumiem dlaczego mialby zabierac dowod

z tego samego powodu kiedy masz folię ciemną na szybach, też homologowaną

Każdy samochód dopuszczony na polski rynek MUSI przejść przez homologację. Otrzymuje takową dla określonej specyfikacji, tzn. typ swiateł, rozmiar opony itd... Każda modyfikacja powoduje, że (teoretycznie) powinien samochód po niej przejść znowu homologację. Tak naprawdę, to jedyne modyfikacje na 100% zgodne z prawem, to te robione przez fabrycznych tjunerów (Abarth, Brabus i in.)Oni mają kity tjuningowe pod konkretne modele, z którymi przeszły homologację.

W praktyce, to nikt się nie czepia jeśli tjuning jest zrobiony profesjonalnie i "z głową". Policjanci w większości też się nie czepią jak będziesz miał jakiś markowy kit obniżający. Represja dotyczy tych co to tjuningują sprężyny przez skracanie fabrycznych i pakowanie ksenonów by allegro 8000K, o tłumikach nie swpomnę!

Napisano

> Nie gadaj, że w ramach tuningu ponaklejałeś logo lwa w miejsce loga DU

Każde logo lepsze niż "gacie" na masce... z_lol1.gifrotfl.gif

Napisano

Podobno (ale to podobno) jest to jakoś rozwiązano, że w przypadku niewykrycia usterki na stacji kontroli pojazdów zwracane są koszty badania czy coś w tym rodzaju. Nie znam szczegółów i podstawy prawnej. I na pewno jeśli jest coś takiego to nie dotyczy sytuacji, gdzie diagnosta w miejsce części uszkodzonej czy niewłaściwej odkrywa zupełnie nową i sprawną

Napisano

> Wolno! W takim przypadku (tak jak w PL) dokument zostaje odesłany do organu, który go wystawił.

masz na to jakis §

a jak mam czarne szyby dookola, glosny wydech, kierownice ze zlej strony lub super niskie zawieszenie ale jest to ok w moim kraju to co??

Napisano

> masz na to jakis §

"Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym" zlosnik.gif

> ale jest to ok w moim kraju to co??

Dla niektorych, poza wlasna gmina, nie ma niczego icon_rolleyes.gif

M.

Napisano

> "Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym"

ja to wiem ale kolega wyzej chyba jeszcze nie zlosnik.gif

> Dla niektorych, poza wlasna gmina, nie ma niczego

> M.

Napisano

> ja to wiem ale kolega wyzej chyba jeszcze nie

> > M.

owszem wie!

teoria teorią, a pamiętasz "słynne" mandaty w Niemczech za niemanie apteczki?

Polaczki krzyczały, podskakiwały "wymachując" konwencją wiedeńską, a polimajstry nienieckie co? .... dokładnie nic, mieli to gdzieś...

Jeżeli policjant w Polsce stwierdzi, że pojazd może stanowić zagrożenie w ruchu, to ma wręcz obowiązek zareagować. Przepisy w Polsce jasno określają co wolno a co nie.

Niespójność przepisów w poszczególnych krajach i unijnych to żadna nowina.

Mam taki przykład:

Przyjeżdżasz z np: Francji i masz 0,5 promila alk.we krwi i co? Powiesz, że u ciebie wolno tyle mieć i że konwencja jakaś tam... ble ble...

W razie czego zawsze możesz się odwołać... rotfl.gif

Napisano

kon. wied. traktuje o przepisach dotyczacych wyposazenia pojazdu a nie wyposazenia kierowcy w % zlosnik.gif

przepisy dot ruchu drog. zakazy, nakazy, limity % i v sa jak najbardziej kraju, w ktorym aktualnie przebywamy ale takie rzeczy typu trojkat czy gasnica sa objete przepisami kraju rej auta

Napisano

> .... dokładnie nic, mieli to gdzieś...

taaa ... przez tydzien, a potem zwracali kase za mandaty i przepraszali zlosnik.gif

> Jeżeli policjant w Polsce stwierdzi, że pojazd może stanowić zagrożenie w ruchu, to ma wręcz

> obowiązek zareagować.

Kraweznik, w przypadku pojazdu zarejestrowanego poza granicami PL, ma prawo co najwyzej sprawdzic waznosc badania technicznego ...

> (...)

smirk.gif

M.

Napisano

> kon. wied. traktuje o przepisach dotyczacych wyposazenia pojazdu a nie wyposazenia kierowcy w %

> przepisy dot ruchu drog. zakazy, nakazy, limity % i v sa jak najbardziej kraju, w ktorym aktualnie

> przebywamy ale takie rzeczy typu trojkat czy gasnica sa objete przepisami kraju rej auta

jaaasne,ja to wszystko wiem...

a próbowałeś dyskutować z niemieckim policjantem i tłumaczyć mu, że nie musisz mieć apteczki w samochodzie? powodzenia!

P.S.

polscy policjanci też mają sposoby na "podskakujących" "quasiobcokrajowców z GB" 033102bebe_1_prv.gif

w skrajnych przypadkach to mogą być np:

- podobieństwo do osoby poszukiwanej - zwózka na komendę, drobiazgowe sprawdzanie tożsamości, po 2 godzinach przeproszą i wypuszczą (możesz złożyć skargę rotfl.gif)

- " podejrzane" numery nadwozia - auto zabezpieczone do zbadania przez biegłego (ten przykład jest autentyczny, dotyczył ciągnika siodłowego, nic nie wyszło, właściciel próbował walczyć o odszkodowanie ale nic nie wywalczył, bo numery faktycznie były niechlujnie nabite tyle, że w fabryce), jak nic nie wyjdzie to zawsze przeproszą rotfl.gif

- drobiazgowa kontrola stanu technicznego z analizą spalin

- przeszukanie za narkotykami na podstawie informacji operacyjnej

poza wymienionymi, to (jeśli jesteś miejscowy), to kontrola przez każdy patrol drogówki, który cie zobaczy...

czasem nie warto dyskutować i wyskakiwać z "konwencjami" itp.

Napisano

> Kraweznik, w przypadku pojazdu zarejestrowanego poza granicami PL, ma prawo co najwyzej sprawdzic

> waznosc badania technicznego ...

skrajny przykład:

auto z np:GB wybity reflektor, łyse opony i każda inna, jak sądzisz pojedziesz dalej? nawet jeśli masz badanie z zeszłego tygodnia...

Poza tematem:

każdy cfaniakuje teoretyzując, a jaka jest praktyka to wszyscy wiedzą, przepisy jedno, a życie swoje...

chociażby ostatnia "akcja" antynarkotykowa policjantów obezwładniających 81-letnią staruszkę w łóżku i rzucających 87-letniego dziadka na glebę... odpowie któryś za to? w życiu! może jakiś rzecznik przeprosi i tyle...

Napisano

> skrajny przykład:

> auto z np:GB wybity reflektor, łyse opony i każda inna, jak sądzisz pojedziesz dalej? nawet jeśli

> masz badanie z zeszłego tygodnia...

> Poza tematem:

> każdy cfaniakuje teoretyzując, a jaka jest praktyka to wszyscy wiedzą, przepisy jedno, a życie

> swoje...

> chociażby ostatnia "akcja" antynarkotykowa policjantów obezwładniających 81-letnią staruszkę w

> łóżku i rzucających 87-letniego dziadka na glebę... odpowie któryś za to? w życiu! może jakiś

> rzecznik przeprosi i tyle...

masz racje ale nie powiesz tez , ze ja jej nie mam

co do przykladu wyzej z tym autem - akurat opony to moze miec kazda inna - imo takimi autami ludzie raczej do pl nie zjezdzaja, nawet jak sie takie cos wydarzy to auto pojedzie dalej

a z policial.gif to jak wszedzie jak zaczniesz pyskowac to troche sie przedluzy

mialem kilka kontroli zakonczonych kwitkiem ale nikt nie wnikal w stan techniczny i wyposazenie auta

Napisano

> auto z np:GB wybity reflektor,

to jest problematyczne

> łyse opony i każda inna, jak sądzisz pojedziesz dalej? nawet jeśli

jezeli bieznik jest "widoczny" to nikt nie ma prawa sie przyczepic. A kazda inna opona w aucie z UK to standard zlosnik.gif Tam tak jezdza i jest zgodne z prawem.

> Poza tematem:

> każdy cfaniakuje teoretyzując, a jaka jest praktyka to wszyscy wiedzą, przepisy jedno, a życie

> swoje...

I tak i nie. Moj wujek malo nie zaliczyl KS za kradziez broni przed stanem wojenny ... I dzieki taki ludziom nie zyjemy dzis w tamtym ustroju. Moze teraz w pewnych kregach modne jest padanie na kolana w postawie "do loda" na widok munduru, ale nie wyagaj tego od wszystkich.

> chociażby ostatnia "akcja" antynarkotykowa policjantów obezwładniających 81-letnią staruszkę w

> łóżku i rzucających 87-letniego dziadka na glebę... odpowie któryś za to? w życiu! może jakiś

> rzecznik przeprosi i tyle...

Moje osobiste doswiadczenia sa zgola inne. Mam "na koncie" jednego policjanta, ktory chcial pomoc kolegom i narobic mi nieprzyjemnosci (nie opisze szczegolow, bo temat zalatwiony droga prywatna) i trzech z zarzutami prokuratorskimi (tu sie moja rodzinka bawi ...) - to pewnie opisze za dwa-trzy lata jak sie skonczy zlosnik.gif

M.

P.S.

Sporo jezdze po Europie i z problemami ze strony tamtejszej policji spotkalem sie raz - w CZ - przy okazji zdarzenia drogowego (bylem poszkodowanym) - na moja sugestie kontaktu z ambasada - zajal sie mna wyzszy ranga funkcjonariusz i wszystko odbylo sie juz w 100% milo i bezproblemowo.

Napisano

> mialem kilka kontroli zakonczonych kwitkiem ale nikt nie wnikal w stan techniczny i wyposazenie

> auta

ze 100% źródła wiem, że w większości przypadków wynika z lenistwa i niecheci do "papierkologii" policmajstrów, co zrozumiałe poniekąd...

nie stawiałeś się, auto miało cztery koła biglaugh.gif, to nie robili ci wstrętow. Ja tez wychodzę z założenia, że "jak obywatel naruszył i go złapali, to płaci" buu.gif jedyne co mówię, to przyznaję się do winy i proszę o łagodny wymiar kary, czasem wspominam o zona.gif w domu i to swietnie działa, czególnie na zonatych policial.gif, mój rekord to "zjechanie" z 1000pln i 17pkt (miałem już 13 na koncie panic.gif) na 5pkt i 300pln yay.gif

Napisano

> rozwiniesz to stwierdzenie ?

proszzzzz... upszejmie.... uwaga rozwijam blah.gif

pisząc o "wieśniackim tjuningu" sprężyn miałem ma myśli np: chamski obciachanie fleksem, żeby było nisko i twardo, rzecz jasna, przy fabrycznych wahaczach i amorkach, nikt tym sobie d..y zawracał nie będzie, grunt zeby lans był odpowiedni w odpowiednich kręgach... zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.