Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do speców od wspomagania kierownicy.

Featured Replies

Napisano

Piszę tutaj a nie na właściwym kunciku bo liczę, że ktoś z tu zgromadzonych przerabiał podobny temat niekoniecznie w samochodzie marki, którą podam.

A wiec przypadek to Skoda Fabia 2001r. 1.4 noPb z elektrycznym wspomaganiem kierownicy - chyba tylko takie występuje w Fabii I gen.

Kilka dni temu podczas manewrów na ciasnym parkingu zgasł mi silnik, w sumie to go udusiłem.

Odpaliłem i nie zgasła kontrolka wspomagania - żółta kierownica - oraz oczywiści w/w wspomaganie nie działało.

Więc zgasiłem auto i odpaliłem ponownie - wszystko wróciło do normy.

Drugiego dnia rano odpalam auto i znów brak wspomagania ale, że mi się spieszyło to pojechałem bez tego... cudownie uruchomiło się po kilku km...

Po kilkugodzinnym postoju na parkingu znów nie było. I tak w kółko. Raz jest raz nie ma, potrafi wskoczyć w czasie jazdy ale jak już działa to nie wyłączy się w czasie jazdy. Jedynie po zgaszeniu silnika.

Poszperałem po necie i mądrzejszy o wiedzę zabrałem się za moją Fabię:

Dolałem płynu od wspomagania - jakieś 75 ml - ale bagnet na korku był suchy - po uzupełnieniu wskazuje max. - Nie pomogło frown.gif

Usłyszałem też podczas pierwszego odkręcania korka, mocne psyknięcie - w zbiorniczku było spore ciśnienie powietrza a jak sądzę nie powinno go tam być bo korek ma odpowietrznik, fakt odpowietrznik był zatkany, usterkę usunąłem ale ciągle nic...

Więc obejrzałem wiązkę na podłużnicy, które często gniją od nadmiaru wilgoci w tamtym miejscu - ktoś przezorny przede mną podwiesił tę wiązkę do innej aby ta nie miała styczności z wodą - ale i tak z przezorności odwinąłem śladowe ilości taśmy izolacyjnej i w miarę możliwości przejrzałem przewody - również nie pomogło. frown.gif

Dostałem się do przewodów dochodzących do pompy - wyciągnąłem i sprawdziłem wtyczki - sucze, czyste, styk musi być! - nic nie pomogło frown.gif

Wymontowałem czujnik skrętu i obejrzałem go dokładnie - ciągle nic...

Ale nauczyłem się włączać moje wspomaganie.

Wystarczy, że wsiądę do auta, poszarpię energicznie kierownicą na boki i uruchomię silnik - w 7/10 przypadkach działa.

Zauważyłem też pewną przypadłość:

Jak kręcę w lewą stronę to na końcu napotykam na zdecydowany i twardy opór świadczący, że to jest maksymalny skręt.

Jak kręcę w prawo to nie ma takiego zdecydowanego oporu tylko wrażenie jakbym pod koniec ściskał kierownicą sprężynę. Idzie dojść do maksymalnego skrętu ale jest on jakby taki gumowy, jakby coś odpychało kierownicę.

Odczucia są takie same na działajacym i niedziałającym wspomaganiu.

Do tego zauważyłem, że kręcąc do końca w prawo tuż przed maksymalnym skrętem pompa pracuje zdecydowanie głośniej i mam wrażenie że ciężej niż w analogicznyum przypadku kręcenia w lewo.

Ktoś Z Was przerabiał podobny temat? Albo ktoś z Waszych znajomych? Poradzicie coś?

Może to czujnik? albo pompa?

Ja sam odnoszę wrażenie, że problem nie leży po stronie pompy czy czujnika ale maglownicy...

Napisano

> A wiec przypadek to Skoda Fabia 2001r. 1.4 noPb z elektrycznym wspomaganiem kierownicy - chyba

> tylko takie występuje w Fabii I gen.

> Dolałem płynu od wspomagania

No to elektryczne czy hydrauliczne? Jak działą wspomaganie w Fabii?

Napisano

> No to elektryczne czy hydrauliczne? Jak działą wspomaganie w Fabii?

A może elektrohydrauliczne? Taka jest moja koncepcja zlosnik.gif

Napisano

> A może elektrohydrauliczne? Taka jest moja koncepcja

I ona słuszna jest, ta koncepcja. Silnik elektryczny pędzi pompę od hydrauliki.

Napisano
  • Autor

> a wiązki nie masz zgnitej ?

Przejrzałem wiązkę w newralgicznym miejscu - wygląda naprawdę dobrze. Chyba poprzedni właściciel albo serwis podwiesił ją do innej wiązki tak, żeby nie leżała w wilgoci na podłużnicy. Żadnych miejsc świadczących o naprawach wiązki nie zauważyłem.

Napisano
  • Autor

> No to elektryczne czy hydrauliczne? Jak działą wspomaganie w Fabii?

Jest elektrohydrauliczne - działa dokładnie tak jak napisał Markin.

Zastanawia mnie czy problem nie leży po stronie maglownicy... jak wspomniałem, przy skręcie w prawo nie zachowuje się tak jak powinno...

Czekam na inne pomysły...

Napisano

Nie zaszkodzi sprawdzić ładowanie. Układy tego typu - z racji tego, że pompa żre sporo prądu - wyłączają się jeśli napięcie w instalacji jest zbyt niskie.

Ale podstawa to podłączyć diagnoskop i sprawdzić dlaczego zapaliła się kontrolka. Będzie przynajmniej jakiś punkt zaczepienia.

Napisano

Szczotki w silniku pompy wspomagania, dlatego dziala jak szarpniesz. Przerabialem juz w mercedesie, skodzie i fordzie. Jak nie chce dzialac to stuknij w pompe i zobacz czy zadziala. Sa jakies manuale wymiany bodajze odnosnie fiesty, ale wiekszosc pomp jest podobna.

Napisano
  • Autor

> Szczotki w silniku pompy wspomagania, dlatego dziala jak szarpniesz. Przerabialem juz w mercedesie,

> skodzie i fordzie. Jak nie chce dzialac to stuknij w pompe i zobacz czy zadziala. Sa jakies

> manuale wymiany bodajze odnosnie fiesty, ale wiekszosc pomp jest podobna.

O widzisz, muszę to sprawdzić...

Z tym, że nie zawsze działa... po szarpaniu kierowajką.

Jutro zamelduję o rezultatach.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie zaszkodzi sprawdzić ładowanie. Układy tego typu - z racji tego, że pompa żre sporo prądu -

> wyłączają się jeśli napięcie w instalacji jest zbyt niskie.

> Ale podstawa to podłączyć diagnoskop i sprawdzić dlaczego zapaliła się kontrolka. Będzie

> przynajmniej jakiś punkt zaczepienia.

Aku pokazuje ok 12,5 V i ma 3 miesiące, po uruchomieniu silnika napięcie ładowania wynosi 14.2V

Problem w tym, że w momencie zapalenia się kontrolki VAG nie łączy się z układem kierowniczym... jak wspomaganie działa to znów w pamięcie nie ma żadnego błędu...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Szczotki w silniku pompy wspomagania, dlatego dziala jak szarpniesz. Przerabialem juz w mercedesie,

> skodzie i fordzie. Jak nie chce dzialac to stuknij w pompe i zobacz czy zadziala. Sa jakies

> manuale wymiany bodajze odnosnie fiesty, ale wiekszosc pomp jest podobna.

niestety stukanie w pompę nic nie dało, jutro podłacze się vagiem, może czegoś się dowiem.

Chciałbym zapytać o te szczotki: otóż na elektrodzie - tam znalazłem najwięcej tematów dotyczących naprawy wspomagania w fabii napisałem, że słyszałem i awarii mogły ulec szczotki i jakiś nadgorliwy admin odpisał, że nie znam się na tym i zamyka temat. Gdybym się znał to raczej nie pytałbym - logiczne chyba?

Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tymi szczotkami?

Pozdrawiam

Napisano

> niestety stukanie w pompę nic nie dało, jutro podłacze się vagiem, może czegoś się dowiem.

> Chciałbym zapytać o te szczotki: otóż na elektrodzie - tam znalazłem najwięcej tematów dotyczących

> naprawy wspomagania w fabii napisałem, że słyszałem i awarii mogły ulec szczotki i jakiś

> nadgorliwy admin odpisał, że nie znam się na tym i zamyka temat. Gdybym się znał to raczej nie

> pytałbym - logiczne chyba?

> Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tymi szczotkami?

> Pozdrawiam

Skoro vag nie laczy sie z wspomaganiem jak nie dziala to raczej nie bedzie to mechaniczna usterka silnika, poszukaj czy gdzies nie znika zasilanie i sprawdz czy jest prad na stykach pompy. Nie znam konkretnie wspomagania w fabii, szczotki to typowa usterka w fordach, mercedesach i innych gdzie montowane sa pompy trw, wiec calkiem mozliwe ze w skodzie bedzie podobnie.

Napisano
  • Autor

w mojej Fabii też jest pompa TRW...

Tutaj takie coś przygotowane na szybko:

pompa%20wspomagania.jpg

Idąc od lewej:

8 - pomarańczowy - 2.42V

7 - pomarańczowo - czarny - 2.59V

6 - zółto-czarny - 14,3V - (12,5 na wyłączonym silniku)

Napięcie na stykach prądowych - 12,5 V na wyłączonym silniku

3 - czarny - -0.01 V /0.00 V

2- brążowy - - brak wskazania

1 - zielony - - 0.01 V / 0.00V

Nr 1,2,3 to styki czujnika skrętu,

Pewnie powinienem badać napięcia na podłączonym czujniku skrętu ale nie udało mi się to niestety.

Napięcia na wtyczkach pompy świadczą o tym, że wiązka jest OK, teorie mam taką, że padł czujnik skrętu.

Czytałem, że przy awarii czujnika skrętu VAG nie łaczy się z controlerem samochodu.

Dodatkowo słyszałem też, że przygasanie świateł podczas kręcenia kierownicą na parkingu świadczy o awarii czujnika - bardzo to ciekawe, tym bardziej, że kręcenie kierownicą zmusza pompę do większego wysiłku a co za tym idzie do większego poboru prądu z instalacji i stąd przygasanie świateł...

No cóż, postaram sie jeszcze pogrzebać w VAGu lub innym programie, może coś się uda dowiedzieć...

Pozdrawiam

Napisano

> Dodatkowo słyszałem też, że przygasanie świateł podczas kręcenia kierownicą na parkingu świadczy o

> awarii czujnika

Przygasanie świateł BEZ kręcenia kierownicą świadczy o awarii czujnika skrętu.

Przygasanie podczas kręcenia jest objawem jak najbardziej prawidłowym z powodów takich, jakie opisałeś.

Napisano
  • Autor

EDIT:

Połączyłem się i wyszło mi coś takiego:

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Chassis Type: 6Y - Skoda Fabia

Scan: 01,02,03,08,09,15,17,19,25,37,44,46,56,76

Address 01 -------------------------------------------------------

Controller: 047 906 033

Component: 1,4l SIMOS3PB 00HSSJ47

Coding: 00021

Shop #: WSC 35110

TMBNB46Y41X017204 SKZ7Z0A0855946

No fault code found.

Address 09 -------------------------------------------------------

Controller: 6Q1 937 049

Component: BORDNETZ-SG. 1S30

Coding: 09234

2 Faults Found:

01598 - Drive Battery Voltage

07-10 - Signal to Low - Intermittent

01309 - Power Steering Control Module (J500)

49-00 - No Communications

Skipping Address 15-Airbags

Address 17 -------------------------------------------------------

Controller: 6Y1 919 880 C

Component: KOMBIINSTRUMENT VDO V08

Coding: 16141

TMBNB46Y41X017204 SKZ7Z0A0855946

No fault code found.

Address 19 -------------------------------------------------------

Controller: 6N0909901

Component: Gateway K<->CAN 1S30

Coding: 00012

1 Fault Found:

01309 - Power Steering Control Module (J500)

49-00 - No Communications

Address 25 -------------------------------------------------------

Controller: Bitte Adress

Component: e 17 eingeben

No Faults Found

or DTCs not supported by controller

or a communication error ocurred

Błędem o słabym aku nie należy się przejmować, jakiś czas temu oberwała mi się cela w aku i jeździłem tak kilka dni aż padł całkiem. Aku jest nówka sztuka, ładownie sprawdzone...

Pompa?

Wiązka?

Czujnik?

żeby sprawdzić czy działa czujnik i pompa powinienem dostać się do bloków wartości pomiarowych 126 i 132 - jak tam wejść?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.