Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwrot niewykorzystanego ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

Zszokowalem sie dzis.

Wczoraj sprzedalem auto, kupiec nie chcial mojego ubezpieczenia, wiec napisal wypowiedzenie polisy. Nie ukrywam, ze wartosc niewykorzystanego ubezpieczenia uwzglednilismy przy ostatecznej cenie zakupu.

Jak sie zdziwilem, gdy w ubezpieczalni powiedzieli mi dzis, ze oddadza mi kase dopiero po 30 dniach, gdyz tyle kupujacy ma czasu na faktyczne rozwiazanie umowy ubezpieczenia.

Znaczy sie ze mimo iz mi napisal ze wypowiada, moze pojsc do ubezpieczyciela i kontynuowac polise.

Dalem sie w jajo zrobic, czy cos tu nie gra??

Napisano

Żebyś dostał zwrot za OC nabywca musi zrezygnować z polisy na co ma w najlepszym przypadku 30 dni.

Napisano

> Jak sie zdziwilem, gdy w ubezpieczalni powiedzieli mi dzis, ze oddadza mi kase dopiero po 30

> dniach, gdyz tyle kupujacy ma czasu na faktyczne rozwiazanie umowy ubezpieczenia.

> Znaczy sie ze mimo iz mi napisal ze wypowiada, moze pojsc do ubezpieczyciela i kontynuowac polise.

> Dalem sie w jajo zrobic, czy cos tu nie gra??

Ubezpieczenie z automatu ma jeszcze waznosc tych 30dni, wiec za nie Ci kasy zwrocic nie moga, ale czy nie moga wyplacic przed ich uplywem kwote pomniejszona o nie to nie wiem.

Pamietam, ze jak po kupnie auta zaszedlem do PZU w celu wypowiedzenia OC to nic juz ode mnie nie chcieli bo wplynal do nich swistek, ktory podpisalem sprzedajacemu.

Czy dostal kase od reki juz nie wiem.

Napisano

czekają dlatego, ponieważ klient w trakcie tych 30 dni może się rozmyślić i przepisać polisę na siebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> czekają dlatego, ponieważ klient w trakcie tych 30 dni może się rozmyślić i przepisać polisę na

> siebie

Czyli jest tu mozliwosc manipulacji. Szczegolnie z takimi niedoinformowanymi jak w tym momencie ja bylem...

Napisano
  • Autor

> Ubezpieczenie z automatu ma jeszcze waznosc tych 30dni, wiec za nie Ci kasy zwrocic nie moga, ale

> czy nie moga wyplacic przed ich uplywem kwote pomniejszona o nie to nie wiem.

> Pamietam, ze jak po kupnie auta zaszedlem do PZU w celu wypowiedzenia OC to nic juz ode mnie nie

> chcieli bo wplynal do nich swistek, ktory podpisalem sprzedajacemu.

> Czy dostal kase od reki juz nie wiem.

Z tego co mi powiedzieli, jezeli w ciagu tych 30 dni nie wplynie wniosek o kontynuacje, wyplacaja od daty sprzedazy.

Zastanawia mnie teraz cos innego. Czy kupujacy musi (pomimo wystawionego wypowiedzenia dla mnie) isc do mojej ubezpieczalni i to potwierdzic, czy fakt zawarcia ubezpieczenia u innego ubezpieczyciela beda mieli gdzies w jakims ichnim systemie odnotowany i to wystarczy.

Zeby sie nie okazalo, ze sie polisa zdublowala.

Napisano

> Zastanawia mnie teraz cos innego. Czy kupujacy musi (pomimo wystawionego wypowiedzenia dla mnie)

> isc do mojej ubezpieczalni i to potwierdzic, czy fakt zawarcia ubezpieczenia u innego

> ubezpieczyciela beda mieli gdzies w jakims ichnim systemie odnotowany i to wystarczy.

> Zeby sie nie okazalo, ze sie polisa zdublowala.

Z mojej rozmowy w PZU wynikalo, ze nie musialem tam isc i cokolwiek wypowiadac.

Ich zdaniem dostali przeciez pismo (podpisane przeze mnie oswiadczenie, ktore dostarczyl im sprzedajacy), ze rezygnuje.

Gorzej byloby jakbym sie nie stawil, zawrl nowe, a sprzedajacy tego papierka im nie dostarczyl.

Napisano

jeżeli napisałeś wypowiedzenie podczas zakupu i dałeś je sprzedającemu to nie musisz jeszcze raz wypowiadać ok.gif

chociaż dobrze mieć potwierdzenie, że takie wypowiedzenie zostało w TU złożone ok.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli napisałeś wypowiedzenie podczas zakupu i dałeś je sprzedającemu to nie musisz jeszcze raz

> wypowiadać

facepalm%5B1%5D.gif czytamy ze zrozumieniem...

> chociaż dobrze mieć potwierdzenie, że takie wypowiedzenie zostało w TU złożone

nie rozumiec... niewiem.gif

Napisano

> czytamy ze zrozumieniem...

nie wiem czego nie zrozumiałeś, bo napisałem to w sposób jak Ty byś zakupił, czyli analogicznie to samo dotyczy kupującego od Ciebie auto niewiem.gif

> nie rozumiec...

jako kupujący, czy jak wolisz Ty jako sprzedający nie dasz nabywcy potwierdzenia złożenia wypowiedzenia, a czasami w TU zdarzają się pomyłki i w takiej sytuacji nabywca nie udowodni, że takowe wypowiedzenie składał

Napisano
  • Autor

Jednak mnie to wszystko nie przekonuje.

Rozumiem termin 30 dni na podjecie decyzji przez nabywce o tym, czy zostaje, czy sie przenosi. Wiadomo, nic na sile.

Jednak dlaczego ten 30-dniowy termin go obowiazuje i ubezpieczyciele daja mu te same opcje i mozliwosci gdy sprzedawca przedstawia w TU bylo nie bylo oswiadczenie woli nabywcy. Czy niejako w tym przypadku te "przywileje" nie powinny zostac mu zabrane??

Napisano

A wystarczyło zapisać w umowie ze kupujący rezygnuje z OC sprzedającego i po problemie ok.gif

Napisano

> Czy

> niejako w tym przypadku te "przywileje" nie powinny zostac mu zabrane??

Gdybym byl wszechwladny to bym zabral waytogo.gif

Tylko moze TU nie wierzy, ze to co przyniosl sprzedajacy jest wola kupujacego (sprzedajacy mogl na kolanie spisac oswiadczenie o rezygnacji), czekaja wiec na potwierdzenie faktu od kupujacego.

Nic innego do glowy nie przychodzi.

Napisano
  • Autor

> A wystarczyło zapisać w umowie ze kupujący rezygnuje z OC sprzedającego i po problemie

No mam taki zapis w formie oswiadczenia!! angryfire.gif A i tak w TU mi powiedzieli, ze musze poczekac 30 dni bo nabywca moze zechciec kontynuowac

Napisano

W umowie , a nie jako osobne oświadczenie ok.gif

U mnie to był jeden z pkt w umowie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Gdybym byl wszechwladny to bym zabral

> Tylko moze TU nie wierzy, ze to co przyniosl sprzedajacy jest wola kupujacego (sprzedajacy mogl na

> kolanie spisac oswiadczenie o rezygnacji) (...)

Bez przesady. Przy takim podejsciu wiekszosc dokumentow moglibysmy sobie wsadzic...

Napisano
  • Autor

> W umowie , a nie jako osobne oświadczenie

> U mnie to był jeden z pkt w umowie

Jednak czlek uczy sie cale zycie.. hmm.gif

Napisano

to czy nabywca wypowie umowę w dniu zakupu czy też 30 dnia od zakupu to TU i tak ze zwrotu potrąca składkę za 30 dni ochrony jaką ponosiła ok.gif

to wszystko reguluje Art. 31 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych

Quote:

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek.

3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela.

5. W razie niewypowiedzenia przez właściciela pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie, o którym mowa w ust. 4, stosuje się odpowiednio ust. 2.

6. W razie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 4, posiadacz pojazdu mechanicznego wypowiadający umowę jest obowiązany do zawarcia nowej umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych najpóźniej w ostatnim dniu przed rozwiązaniem się umowy wypowiedzianej.

a 30 dni muszą czekać, bo kupujący w tym terminie może się rozmyślić i złożyć wniosek o przepisanie polisy na siebie ok.gif

Napisano

> Gdybym byl wszechwladny to bym zabral

> Tylko moze TU nie wierzy, ze to co przyniosl sprzedajacy jest wola kupujacego (sprzedajacy mogl na

> kolanie spisac oswiadczenie o rezygnacji), czekaja wiec na potwierdzenie faktu od kupujacego.

> Nic innego do glowy nie przychodzi.

zdarzały się przypadki, że sprzedający pisał wypowiedzenie na kupującego i występował o zwrot składki, a kupujący zgłaszał się o przepisanie polisy na siebie ok.gif

Napisano

> Bez przesady. Przy takim podejsciu wiekszosc dokumentow moglibysmy sobie wsadzic...

I dokladnie z wiekszoscia mozemy to zrobic (np. oswiadczenie sprawcy stluczki, ktore dziala do momentu gdy mu sie nie odmieni).

Dlaczego nasz Panstwo dopiero teraz wyskoczylo z jakas ustawa deregulacyjna i nie ufalo dotad zadnym oswiadczeniom?

Nikt w naszym kraju nie uf\a oswiadczeniom, bo juz taka nasza przypadlosc, ze oswiadczamy co nam akurat wygodne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.