Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - nie kręci

Featured Replies

Napisano

Witam po długiej przerwie, piszę w związku z samochodem Astra G.

Dzisiaj samochód po przejechaniu kilkunastu km i zgaszeniu go, nie chciał odpalić. Kontrolki świecą się normalnie, ale po przekręceniu kluczyka w ostatni zakres nic nie słychać. Żadne pukanie, czy praca rozrusznika.

Odpalony został z popychu.

Akumulator sprawny i naładowany, znajomy próbował walić w rozrusznik, ale to nie pomogło. Dalej cisza.

Dodam tylko, że stacyjka jakiś rok temu była wymieniana a właściwie sam wkład bo się zacięła.

Macie jakieś pomysły?

Napisano

> Macie jakieś pomysły?

Zapodać napięcie z akumulatora na elektrowłącznik rozrusznika z pominięciem stacyjki (auto "na luzie", stacyjka wyłączona). Jak zakręci, szukać usterki między stacyjką a rozrusznikiem. Jak nie zakręci trzeba wyjąć rozrusznik, sprawdzić elektrowłącznik, szczotki, uzwojenia.

Pozdroofka

Napisano

Sprawdź czy w momencie przekręcenia kluczyka w położenie pracy rozrusznika pojawia się napięcie na przewodzie sterowania elektromagnesu rozrusznika (może przewód o którym wspomniałem zsunął się z zacisku przy rozruszniku)

Napisano

Naprawdę trzeba było cytować całego posta aby napisać jedno zdanie?

Napisano
  • Autor

orientujecie się może jaki jest dostęp do rozrusznika w Astrze II? To nie moje auto i nigdy nie grzebałem mu przy silniku więc czy obejdzie się bez kanału?

Napisano

> orientujecie się może jaki jest dostęp do rozrusznika w Astrze II?

Kiepski, znaczy taki sobie smile.gif

>To nie moje auto i nigdy nie grzebałem mu przy silniku więc czy obejdzie się bez kanału?

Obejdzie się bez kanału. Rozrusznik jest za silnikiem ( patrząc od przodu) tak mniej więcej nad sondą Lambdą. Trzymają go dwie śruby. Do jednej jest łatwy dostęp bo ją widać. Drugą zasłania rozrusznik a dostęp jest ograniczony bo siedzi w wąskiej szczelinie. To właściwie nie śruba a szpilka. Wpierw wykręcisz stąd nakrętkę, potem ściągniesz ze szpilki oczko od kabla. Teraz to już tylko wykręcić szpilkę i rozrusznik Ci wyłazi ok.gif

Napisano
  • Autor

rozrusznik został wyjęty w zakładzie zajmującym się rozrusznikami. Po rozebraniu go mechanicy powiedzieli, że jeszcze takiego rozsypanego rozrusznika nie widzieli. Faktycznie był w kawałkach.

Wymiana + części 350zł.

Autko znowu żyje.

Po świętach przejadę się do nich swoją meganką, bo też czasami rano nie odbija mi bendiks i lubi zazgrzytać.

Napisano

> rozrusznik został wyjęty w zakładzie zajmującym się rozrusznikami.

Leń hehe.gifwink.gif

> Wymiana + części 350zł.

Nie wiem czy to dużo czy mało.

> Autko znowu żyje.

ok.gif

Ile czasu trwała naprawa ?

Napisano

> Po świętach przejadę się do nich swoją meganką, bo też czasami rano nie odbija mi bendiks i lubi

> zazgrzytać.

ja czasami też mam w astrze dziwny odgłos z rozrusznika, muszę kupić nowy lub oddać tego do regeneracji. Ale 350zł to jakiś kosmos moim zdaniem. W łodzi to max 150zł za taką usługę biorą.

Napisano

> W łodzi to max 150zł za taką usługę biorą.

A za jaką? wink.gifandrre napisał tylko, że rozrusznik był w rozsypce. Czort wie co wymieniali.

Z drugiej strony ciekawe ile kosztuje nowy...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

100-150 kosztuje typowe czyszczenie i wymiana szczotek. Czasami za tą cenę chcą, żeby przywieść im już wymontowany rozrusznik.

W tym rozruszniku cały środek był rozwalony więc oprócz obudowy chyba wymienili w nim wszystko. Nie byłem przy wymianie, ale trwała jakąś godzinę.

Niby są na allegro rozruszniki po 200zł, ale nie wiadomo ile to pochodzi. A tu ma się chociaż gwarancję z zakładu który to robił i rozrusznik jak nowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.