Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękła rurka od klimy

Featured Replies

Napisano

zakładam nowy bo szukajka zgłupiała...

Dzisiaj odkryłem że mam pękniętą rurkę/przewód wysokiego ciśnienia aluminiowo -gumowy biegnący od chłodnicy do sprężarki. Kiepsko go widać pod osłoną silnika a nie mam możliwości aby ją zdemontować, natomiast w serwisie klimatyzacji powiedzieli "pan kupi to wymienimy". Powiedzieli mi tylko który to jest - jak wyżej podałem. W Eperku znalazłem go i jest to najprawdopodobniej nr 3 na tym rysunku :

klima.jpg

Znalazłem gościa który ma takie rurki ale nie wie która do czego a rysunek mu ni nie mówi (i nie dziwię się) a ma takie rurki :

rurki.klimy_stilo1.8.jpg

rurki.klimy_stilo1.8a.jpg

Czy ktoś ma pojęcie która z tych rurek może być tajemniczą rurką nr 3 z Epera ?

Napisano

na 3 zdjęciu ten gumowy (on idzie od sprężarki po osłonie silnika) ja go zabezpieczyłem przeciętą rurą gumową - i spokój!

Najlepiej jak byś sam wszedł pod samochód i obadał która to dokładnie jest u ciebie.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej jak byś sam wszedł pod samochód i obadał

No właśnie- w tym problem. Tra zdjąć osłonę , a żeby to zrobić trza zdjąć koło a nie mam jak i gdzie...

Napisano

> No właśnie- w tym problem. Tra zdjąć osłonę , a żeby to zrobić trza zdjąć koło a nie mam jak i

> gdzie...

Wal na regionalny - ktoś pewnie ma kanał albo zna namiar na wolno stojący byś mógł sobie sprawdzić.

p.s.

Jak poczekasz to po świętach będę miał czas i wejdę pod auto i zobaczę dokładnie który to przewód.

Napisano

> zakładam nowy bo szukajka zgłupiała...

> Dzisiaj odkryłem że mam pękniętą rurkę/przewód wysokiego ciśnienia aluminiowo -gumowy biegnący od

> chłodnicy do sprężarki. Kiepsko go widać pod osłoną silnika a nie mam możliwości aby ją

> zdemontować, natomiast w serwisie klimatyzacji powiedzieli "pan kupi to wymienimy".

Fot 1 rurka z "gruchą"

Jak chcesz mieć spokój to kup nową "pozmianową"

Napisano
  • Autor

> p.s.

> Jak poczekasz to po świętach będę miał czas i wejdę pod auto i zobaczę dokładnie który to przewód.

byłoby super!-oczywiście poczekam 20.GIF

Napisano

jeżeli z epeera jesteś pewny że to ta to po nr z epeera porównaj nr na rurkach u gościa

Napisano
  • Autor

> jeżeli z epeera jesteś pewny że to ta to po nr z epeera porównaj nr na rurkach u gościa

No raczej pewny-w końcu od chłodnicy do sprężarki idzie tylko jedna więc nie ma innej możliwości.

Napisałem do gościa żeby sprawdził na tych rurkach i zobaczymy...

Napisano

Mi tez ostatnio peklo to aluminiowe kolanko co jest najnizej gleby (jak zjezdzalem zkraweznika sie powiesil) i majster od klimatyzacji zaspawal za 70 zl

Napisano
  • Autor

> Mi tez ostatnio peklo to aluminiowe kolanko co jest najnizej gleby (jak zjezdzalem zkraweznika sie

> powiesil) i majster od klimatyzacji zaspawal za 70 zl

mnie jeden powiedział że sie w to nie bawi bo mu się nie opłaca a drugi zaśpiewał 200 - chyba że sam mu to wyjmę i przyniose na warszat , plus oczywiście nabicie itp. Te rurki na fotkach gość ma po 60 z przesyłką, dlatego skusiłbym się gdybym wiedział którą wybrać boje_sie.gif

Napisano

> Te rurki na fotkach gość

> ma po 60 z przesyłką, dlatego skusiłbym się gdybym wiedział którą wybrać

kilka postów wyżej napisałem którą, nie wiem tylko czy warto bo jak to są rurki przed zmianą to i tak pęknie

Napisano
  • Autor

> kilka postów wyżej napisałem którą, nie wiem tylko czy warto bo jak to są rurki przed zmianą to i

> tak pęknie

A dlaczego miałaby pęknąć? O co chodzi z tą zmianą-jakieś inne?

Jeśli chodzi o tą z bańką to chyba jesteś w błędzie bo 1.na rysunku ta rurka nie ma bańki a 2. ona jest cała z aluminium a ta u mnie ma z dwóch stron po kilkanaście cm aluminium w w środku ok. 20 cm gumowego...

Napisano

> A dlaczego miałaby pęknąć?

pewnie dlatego dlaczego teraz pękła

> O co chodzi z tą zmianą-jakieś inne?

poprawili kształt żeby nie pękała

> Jeśli chodzi o tą z bańką to chyba jesteś w błędzie bo 1.na rysunku ta rurka nie ma bańki a 2. ona

> jest cała z aluminium a ta u mnie ma z dwóch stron po kilkanaście cm aluminium w w środku ok.

> 20 cm gumowego...

to jest tylko rysunek poglądowy i jak widać na rysunku żadna nie ma bańki i wszystkie są bez wstawek gumowych. Stilo 1.8 jeździłem ponad 8 lat, rurka łącząca chłodnice ze sprężarką to ta z bańką na fot 1, sam ją wymieniałem. Na fot 2 masz ją w dwóch częściach po zmianie sprężarki.

Napisano

Najprostsze rozwiązanie: wymontować, zawieść do gościa lutującego aluminium i po sprawie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Najprostsze rozwiązanie: wymontować, zawieść do gościa lutującego aluminium i po sprawie.

wyżej wyczerpująco opisałem ten problem i nie będę się powtarzał(czytaj ze zrozumieniem). Gdybym miał taką możliwość , nie było by tego wątku , więc tego rodzaju błyskotliwe uwagi zatrzymaj proszę dla siebie. Jeśli nie masz nic konkretnego w temacie do powiedzenia i nie zaśmiecaj forum .

> Pozdrawiam SLAW

Napisano
  • Autor

> pewnie dlatego dlaczego teraz pękła

> poprawili kształt żeby nie pękała

> to jest tylko rysunek poglądowy i jak widać na rysunku żadna nie ma bańki i wszystkie są bez

> wstawek gumowych. Stilo 1.8 jeździłem ponad 8 lat, rurka łącząca chłodnice ze sprężarką to ta

> z bańką na fot 1, sam ją wymieniałem. Na fot 2 masz ją w dwóch częściach po zmianie sprężarki.

Rozumiem.

Czyli muszę kupić obie części czy tylko tą z wstawką gumową (bo ona pękła na aluminiowym odcinku). Skoro ona jest fabrycznie dzielona , to ta część z bańką chyba będzie zbędna...?

aha - piszesz "poz mianie sprężarki" - możesz rozszerzyć o co chodzi?

Napisano

> wyżej wyczerpująco opisałem ten problem i nie będę się powtarzał(czytaj ze zrozumieniem). Gdybym

> miał taką możliwość , nie było by tego wątku , więc tego rodzaju błyskotliwe uwagi zatrzymaj

> proszę dla siebie. Jeśli nie masz nic konkretnego w temacie do powiedzenia i nie zaśmiecaj

> forum .

Sorry, nie doczytałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozumiem.

> Czyli muszę kupić obie części czy tylko tą z wstawką gumową (bo ona pękła na aluminiowym odcinku).

> Skoro ona jest fabrycznie dzielona , to ta część z bańką chyba będzie zbędna...?

jak masz dzieloną to potrzebujesz tylko tę część bez bańki

> aha - piszesz "poz mianie sprężarki" - możesz rozszerzyć o co chodzi?

Na początku była rurka jak na fot 1 z bańką jako jeden element, ponieważ pękała przy chłodnicy wprowadzono nową "pozmianową". Później wprowadzono nową sprężarkę i rurka została podzielona na dwie części jak na fot 2.

Napisano

Obiecane:

284943249-1.jpg

284943249-2.jpg

post-120396-14352512582622_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Obiecane:

Thx!

Dzisiaj już zamówiłem tą którą wskazał kolega KrzP i modlę się aby u mnie była dzielona blagam.gif

Z resztą zapłaciłem 53 zł z przesyłką więc nie ma tragedii nawet gdyby...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.