Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ja to dobrze poskładałem ?

Featured Replies

Napisano

Zmieniałem butlę w aucie, bo skonczyla sie homologacja. Nowa ma pojemnosc wieksza o 2 litry od starej a wczesniej komp gazowy sygnalizuje brak gazu. Czyzbym zle zalozył wielozawór ?

Stara butla to była Stako 630/240/60, nowa Bormech 630/250/62. Na starej bywało, że wchodzilo 50 l gazu, kiedy zaczynalo sygnalizowac brak (nie odbijal zawor), na nowej kiedy zaczyna sygnalizowac to wchodzi 45 frown.gif

Czy nie jest obrócony wielozawor wzgledem tego jak powinien byc ?

butlaq.jpg

Napisano

1 - kwestia, ile wchodzi LPG do butli: zależy to od ustawienia pływaka wielozaworu. Nowa butla jest o 2 cm grubsza, więc teoretycznie powinno się ramię pływaka podgiąć ku gorze o ok. 1 cm i wtedy wejdzie więcej gazu. Do butli powinno wejść 80% jej pojemności, Zrób test i wyjeździj LPG do zera i zatankuj do odbicia zaworu, przy samochodzie ustawionym na w miarę poziomej powierzchni (bo ma to kolosalne znaczenie!). Powinno wchodzić równo 50l.

2 - kwestia ustawienia wskażnika poziomu LPG. Jesli już wchodzi do butli tyle ile powinno, to powinieneś wyregulować wskaźnik tak, aby ci pokazywał "rezerwę" w wybranym przez ciebie momencie momencie. Z oszacowanego średniego spalania łatwo obliczysz, po ilu km od zatankowania do pełna ten moment nastąpi. I wtedy regulujesz wskaźnik, doprowadzając go do granicy zapalony/zgaszony.

PS. Wskaźniki poziomu LPG są bardzo niedokładne. Lepiej zapamiętać, ile km od zatankowania do pełna można przejechać, aby po tym dystansie bezpiecznie dojechać do stacji LPG, zawsze tankować do odbicia zaworu i po tankowaniu zerować licznik dzienny km. Pozostaje tylko wyrobienie nawyku codziennego spoglądania na licznik dzienny km. Ja u siebie usunąłem ten wskaźnik, bo tylko mnie rozpraszał podczas jazdy mruganiem, że LPG się kończy (w Autronic stan kontrolki podobny do jeździe na noPb przed przełaczeniem na LPG).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wielozawór jakiego producenta?

Tomasetto

Napisano
  • Autor

> 1 - kwestia, ile wchodzi LPG do butli: ...

Nie uzywam w ogóle wskaznika poziomu gazu. Przy tankowaniu zeruje licznik do jazdy dziennej i tym się sugeruję.

Chodziło mi raczej o to, że w pewnym momencie IMO ssak w butli zaczyna pobierac gaz w fazie lotnej, a nie płynnej, bo jest trochę obrócony, wobec czego spada cisnienie gazu po reduktorze i komp (Stag 300) zaczyna piszczec, mimo tego ze kilka litrow gazu jeszcze jest.

Zastanawialem sie czy wielozawor moze powinien byc obrocony troche w którąś stronę, zeby ssak brał bardziej z dna. Niestety robiłem to pierwszy raz i na taki detal nie zwróciłem uwagi frown.gif przy montazu.

Napisano

W instrukcji masz to rozrysowane.

Z tego, co pamiętam, to tak ma być, ale postaram się sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> W instrukcji masz to rozrysowane.

> Z tego, co pamiętam, to tak ma być, ale postaram się sprawdzić.

Instrukcji nie było. Butlę z wielozaworem kupilem jako komplet w PH Jacuś, oczywiscie przykrecony nie był tylko wsadzony do butli na czas transportu. Myśle ze tam sie znają i pasuje jedno do drugiego. Wielozawor tez jes nowy bo stary z rzadka tylko odbijal.

Widze, ze czeka mnie oproznienie butli, sprawdzenie w którą stronę jest ssak i umieszczenie jego konca przy dnie. Być moze tez podegnę lekko plywak.

Napisano

> Butlę z wielozaworem kupilem jako komplet

Sprawdź, czy dali ci właściwy zawór - mają one oznaczenia stosowne do wysokości butli. Twój powinien mieć 220/225..., jak np. ta: klik. Jesli nie pobiera gazu do końca to pewnie ma za krótki ssak. Nie wiem, czy jest możliwość jego ugięcia, bo chyba jest to rurka plastykowa z filterkiem, ale może można go obrócić i skierować w dół, lecz nie jestem pewien. Tu: klik masz plik z instrukcją montażu.

Pozdr.

Napisano

Było by lepiej, gdybyś całą butlę obrócił o 180, aby wielozawór był od strony zderzaka. Znikają wtedy problemy ze ssaniem płynnego LPG przy przyśpieszaniu.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy dali ci właściwy zawór - mają one oznaczenia stosowne do wysokości butli. Twój

> powinien mieć 220/225...,

Na moim pisze MOD AT02

H250-30

wiec w moim wszystko co moze byc, to ssak skierowany trochę niewlasciwie, a z tym wielozaworem od tylu auta to niezly patent.

Napisano

> Było by lepiej, gdybyś całą butlę obrócił o 180, aby wielozawór był od strony zderzaka. Znikają

> wtedy problemy ze ssaniem płynnego LPG przy przyśpieszaniu.

Dokładnie jak kolega pisze-masz butle zamontowaną do "jazdy na wstecznym".

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Było by lepiej, gdybyś całą butlę obrócił o 180, aby wielozawór był od strony zderzaka. Znikają

> wtedy problemy ze ssaniem płynnego LPG przy przyśpieszaniu.

Tak zrobiłem. Obróciłem dziś butlę. Wielozaworu nie odkręcałem bo jeszcze trochę gazu było. Zobacze po obróceniu jak będzie, moze nie będe go ruszał.

Przy okazji wymieniłem filtr fazy lotnej FL02 na FL03. Skróciłem przewód gazowy o ok. 30 cm, bo w związku ze zmianą filtra dało się. Obserwowałem cisnienie gazu podczas jazdy (po filtrze), to znaczy rejestrowałem wskazania Staga i wyszło mi, ze teraz cisnienie jest stabilniejsze i spadki są mniejsze. Zyskałem wedłu szacunków co najmniej 0,2 bara, to znaczy o tyle są mniejsze spadki cisnienia.

Przestawiłem tez wlew spod klapki, pod zderzak. Znudziło mi sie otwieranie klapki i wkrecanie przejsciówki. Dodatkowo też gazownik tak zamontował wlew pod klapką, że przewód był ugięty i być może też dlatego wolno takowało się. Do nowego wlewu pociągnąłem rurkę PCV Faro. Nie wiem czy to był najlepszy pomysł, bo koncówki do tej rurki mają nieco zmniejszony przekrój. No zobacze przy tankowaniu.

Oryginalnie była w tym aucie instalacja BRC, która z lekka była schrzaniona przez gaziarza.

1. Tak jak pisałem - za mały filtr. 1 x FL02 to za mało dla tego silnika

2. W związku z obudową FL02 przewód gazowy miał kształt litery U i był za długi

3. Ugieta rurka od tankowania.

4. Koniec przewodu fi6 (wielozawór-reduktor) od strony wielozaworu był tak cięty, ze w miejscu cięcia miał srednicę poniżej 3 mm. Obcięli przewód nie zadając sobie trudu przywrócenia w miejscu cięcia oryginalnej srednicy. Po prostu koncówka była zagnieciona.

5. Butla umieszczona do jazdy na wstecznym.

Proba szczelności na pianę przebiegła pomyślnie i mam nadziej ze wszystko jest ok. Oczywiście jazdę próbną wykonałem i jezdzi jak trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.