Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

demontaż tylnego zacisku hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję informacji jak wyjąć i później oczywiście włożyć tłoczek z tylnego zacisku hamulcowego.

Napisano

> Potrzebuję informacji jak wyjąć i później oczywiście włożyć tłoczek z tylnego zacisku hamulcowego.

Wziąć wąskie szczypce, złapać tłoczek od frontu za przewidziane wgłębienia, wykręcić.

Po zakończeniu obsługi zacisku wkręcić szczypcami z powrotem, oczywiście pamiętając o uszczelkach zlosnik.gif

W prawym zacisku tłoczek wkręca się w prawo, w lewym w lewo.

Napisano
  • Autor

> Po zakończeniu obsługi zacisku wkręcić szczypcami z powrotem, oczywiście pamiętając o uszczelkach

jesteś tego pewien? próbowałeś? tam są jakieś regulatory od ręcznego i boję się, żeby się to nie rozsypało. Kiedyś czytałem na forum, chyba pisał to Lisek, że rozpadło się wszystko właśnie przy wyjmowaniu tłoczka.

Napisano

to wszystko jest zabezpieczone pierścieniem sprężynującym , ale zawsze jest ryzyko że coś się może rozlecieć czasami bywa tak że już jest w środku rozsypane i nawet o tym nie wiesz .jeżeli jednak nie masz nowego kompletu uszczelek to nie rozbieraj zacisku bo ci będzie lał

Napisano

Czyzby tylny hamulec sie blokowal ? wink.gif Przerabialem ostatnio temat z magic-iem po zmianie tarcz/klockow , przeczyszczenie bez wyciagania pomoglo .

Foty starych klockow po zmianie w ASO 3 lata temu wrzuce niebawem ,bo widac jak z 1 strony blokowalo ,no a 1 klocek po przekatnej scielo ... zenua wymiany by ASO bez czyszczenia itp

Napisano

> jesteś tego pewien? próbowałeś? tam są jakieś regulatory od ręcznego i boję się, żeby się to nie

> rozsypało. Kiedyś czytałem na forum, chyba pisał to Lisek, że rozpadło się wszystko właśnie

> przy wyjmowaniu tłoczka.

Wyremontowałem sobie lewy tylny zacisk w sobotę i nic mi się nie rozpadło. Najwięcej czasu zajęło mi wydłubanie resztek starej osłony gumowej tłoczka.

Jutro jadę do mechanika zamontować do samochodu ten który zrobiłem, będę miał drugi do eksperymentów zlosnik.gif

Zakładając że nie użyjesz nadmiernej siły ani nie będziesz próbował tego zacisku rozgrzebać jeszcze bardziej po wyjęciu tłoczka, to tam moim zdaniem nie ma co się rozpaść - o ile oczywiście nie jest uszkodzone.

Napisano
  • Autor

mam nadzieję, że będzie ok. Mógłbyś zrobić zdjęcia prowadnic, miejsc, w które wchodzą prowadnice, tłoczek i cylinder tłoczka. Zależałoby mi jeszcze na pomiarach gładzi cylinderka (średnica, głębokość).

Kupiłeś jakiś zestaw regeneracyjny?? Ile kosztował i gdzie kupiłeś?

Napisano
  • Autor

> Czyzby tylny hamulec sie blokowal ?

nie, chcę oddać do piaskowania i malowania proszkowego :D

Napisano

> .jeżeli jednak nie masz nowego kompletu uszczelek to nie rozbieraj zacisku bo ci będzie lał

Ja złożyłem na starych uszczelkach 3 lata temu bo nie budziły zastrzeżen i jest OK, więc nie jest to reguła. Trzeba obejrzeć uszczelki.

Generalnie sprawa nie jest trudna, trochę cierpliwości, siły i zaparcia. I ja zawsze daję sobie trochę czasu, żeby czegoś nie spie....lić

Napisano
  • Autor

> Ja złożyłem na starych uszczelkach 3 lata temu bo nie budziły zastrzeżen i jest OK, więc nie jest

> to reguła. Trzeba obejrzeć uszczelki.

> Generalnie sprawa nie jest trudna, trochę cierpliwości, siły i zaparcia. I ja zawsze daję sobie

> trochę czasu, żeby czegoś nie spie....lić

generalnie uszczelki w moich zaciskach są ok, nie ma dziur, pęknięć i nic nie cieknie, jednak nie wiem, cy nie oddam zacisków do piaskowania i malowania z oringiem i tłoczkiem w środku i to na pewno uszkodzi gumę. Jeżeli uda mi się wymyślić jak zabezpieczyć powierzchnie przed piaskiem, to oddam bez uszczelek. Myślałem o zaślepkach z poliamidu, ale nie wiem, jak z temp.

Napisano

> Jutro jadę do mechanika zamontować do samochodu ten który zrobiłem, będę miał drugi do

> eksperymentów

Ja wczoraj jechałem prawie 200 km na piszczącym tylnym hamulcu, nie cofały się klocki. Dzisiaj sprawdziłem grubość okładzin i mają po 5mm, a jak grube są nowe?

Jak rozbiorę zacisk do czyszczenia to wcześniej chcę mieć nowe klocki jak obecne są już za cienkie w stosunku do nowych, żeby dwa razy nie robić tylko parę lat mieć spokój.

Napisano

p1010003mf.th.jpg

tak wygladaly moje stare klocki na tylnim zaciski . Ten po prawej widac dosyc gruby ale krzywo sciety. Po lewej klocki ,ktore dosyc szybko sie zuzyly przez zly montaz by ASO. Mialy juz kolo 1-2mm , nowki maja chyba kolo 1cm swieca.gif

Napisano

> nowki maja chyba kolo 1cm

Dziękuję, znaczy się że mam już pół grubości zużyte, więc jak rozbiorę zaciski to trzeba założyć nowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.