Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po podłączeniu do kompa (FES)...

Featured Replies

Napisano

... znalazłem 2 błędy. Jeden pojawia się co przekręcenie stacyjki (P0380), a drugi od air bagu (0E) zalegał sobie jakiś czas.

P0380 to walnięta świeca wiem o tym bardzo dobrze, bo co odpalenie komunikat mi o tym przypomina.

E0 to jakiś błąd z zasilaniem poduszek.

2d81f566feaab87f.jpg

915e614c37fd318b.jpg

Od pewnego czau mam problem z klimatyzacją i myślałem, że może jakiś błąd mi da odpowiedz co jest nie tak, a tu cisza, ponieważ nic więcej się nie pojawia. A problem wygląda następująco.

Przed zimą zrobiłem full serwis klimatyzacji i wszystko było ok. A obecnie jak chce włączyć klimę to pojawia się ikonka na klimatroniku, ale nie mrozi. I zastanawiam się w czym jest problem. Czy brak czynnika, a może za mało, albo nie sprawny kompresor. Lecz po podłączeniu do kompa znalazłem kilka przydatnych funkcji do sprawdzenia parametrów. I dzięki nimi zauważyłem, że chyba wszystko jest ok, chyba ponieważ nie wiem jaka ma być wartość w barach dokładnie chodzi mi o A/C Pressure.

Posiadam kilka screenów i może ktoś ma info jak to ma u siebie.

klima wył.

3116468b4e757272.jpg

klima wł.

b3be0d34961d035b.jpg

klima wł. w trakcie jazdy ( dziwna sprawa bo czasem kompresor był nie aktywny)

9c0c94fcddc1c63e.jpg

klima wł. obroty silnika

d1ba21b8d183244f.jpg

klima wył. obroty silnika

a34d2f7847eb2841.jpg

Posiadam jeszcze 5 scrennów kilka minut po odpaleniu.

aa9edb135650d5ff.jpg

0c5134db9035e8fb.jpg

738769cb3bcfa10c.jpg

1792513abe665600.jpg

cee7005d6616ea96.jpg

Może ktoś ma pomysł co jest nie tak, co mam zrobić, by cieszyć się działającą klima. A i dodam jeszcze, że używałem najnowszego FES i z testów wynikło, że nie działa wentylator na obiegu 1. Tylko na 2 działa.

Sorki, że tak chaotycznie opisane, ale nie jestem wielkim znawcom kompów samochodowych.

Napisano

pierwsza sprawa z tego co widzę w tym to brak ciśnienia

jechać sprawdzić szczelność nabić i się cieszyć

z bładów to

1. świece to juz wiesz

2. czujniki poduszek bocznych

Napisano
  • Autor

> pierwsza sprawa z tego co widzę w tym to brak ciśnienia

> jechać sprawdzić szczelność nabić i się cieszyć

> z bładów to

> 1. świece to juz wiesz

> 2. czujniki poduszek bocznych

No się właśnie wahałem czy jechać nabijać czy to może jest coś innego i wyżuce kasę w błoto. Bocznych czyli w fotelach??

Napisano

> No się właśnie wahałem czy jechać nabijać czy to może jest coś innego i wyżuce kasę w błoto.

> Bocznych czyli w fotelach??

nei wiem jak to w fesie jest tłumaczone i czego się tyczy

ale boczne to może być

poducha w fotelach

kurtyna

lub moduł przeciążeniowy w słubku środkowym

Napisano

> pierwsza sprawa z tego co widzę w tym to brak ciśnienia

> jechać sprawdzić szczelność nabić i się cieszyć

Tak się troszkę podepnę pod temat, ale jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w klimatyzacji? I czy ma ono prawo się wahać? jeżeli tak to w jakich warunkach i w jakim zakresie? Swojego czasu miałem błąd P0530, klima chodziła jednak bez najmniejszego problemu. Teraz wszystko się uspokoiło, błędu nie ma, a klima jak chłodziła tak chłodzi dalej.

Napisano

> Tak się troszkę podepnę pod temat, ale jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w klimatyzacji? I czy

> ma ono prawo się wahać? jeżeli tak to w jakich warunkach i w jakim zakresie? Swojego czasu

> miałem błąd P0530, klima chodziła jednak bez najmniejszego problemu. Teraz wszystko się

> uspokoiło, błędu nie ma, a klima jak chłodziła tak chłodzi dalej.

nie pamiętam teraz dokładnie ale na pewno nie powinno być 0 bo cały układ jest ciśnieniowy

i nawet jak kompresor nie pracuje to powinno być ciśnienie

odczyt ciśnienia 0 znaczy że coś jest nieszczelne i albo czynnika już nie ma

co do wahania to zawsze będzie między załączonym a wyłączonym kompresorem

Napisano

Jakim interfejsem połączyłeś się z FES-em? , bo ja kupiłem chyba jakąś podróbę ELM 327 bo z żadnym programem nie chciał współpracować mimo dobrych ustawień portu itp.

Pzdr.

Napisano

> Tak się troszkę podepnę pod temat, ale jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w klimatyzacji? I czy

> ma ono prawo się wahać?

Jeśli dobrze pamiętam to na wysokim(sprężanie) ciśnieniu ~25bar na niskim(rozprężanie) ciśnieniu ~15-18bar.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam to na wysokim(sprężanie) ciśnieniu ~25bar na niskim(rozprężanie) ciśnieniu

> ~15-18bar.

> Pozdrawiam BAS

U mnie ciśnienie FES jeszcze jakiś czas temu pokazywał dokładnie takie jak u kolegi pp505, czyli 0,039 bara, teraz nie wiem jakie będzie, bo nie sprawdzałem od momentu kiedy błąd P0530 się nie pojawia (dzisiaj sprawdzę z ciekawości), ale nie przewiduje żeby było różne od tego wcześniej ani tym bardziej żeby było chociaż zbliżone do tego co Ty podajesz. Może w złym miejscu odczytuje wynik albo jednostki, w której jest ono podawane przez FES to jednak nie bar (tylko co w takim razie) icon_eek.gif

Napisano

> U mnie ciśnienie FES jeszcze jakiś czas temu pokazywał dokładnie takie jak u kolegi pp505, czyli

> 0,039 bara,

Nie pamiętam co diagnozowałem, ale FES pokazuje wartości ciśnienia z kosmosu, w najlepszym razie różnią się kilkoma zerami, albo tak jak u Ciebie wartość jest z kosmosu i wynika pewnie z jakiegoś błędu w przeliczaniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

kolego pamiętaj że masz wersję FREE więc uważaj na limit czasu bo może przeskakuje ci na demo i parametry masz zmienne

Napisano

> kolego pamiętaj że masz wersję FREE więc uważaj na limit czasu bo może przeskakuje ci na demo i

> parametry masz zmienne

Ja mam FES'a zarejestrowanego i u mnie jeżeli chodzi o ciśnienie klimatyzacji to wartości pokazuje takie same jak u kolegi.

Napisano
  • Autor

> Jakim interfejsem połączyłeś się z FES-em? , bo ja kupiłem chyba jakąś podróbę ELM 327 bo z żadnym

> programem nie chciał współpracować mimo dobrych ustawień portu itp.

> Pzdr.

Zwykły OBD 2.

Napisano
  • Autor

> kolego pamiętaj że masz wersję FREE więc uważaj na limit czasu bo może przeskakuje ci na demo i

> parametry masz zmienne

Możesz jaśniej? limit czasu to 20min a potem się wyłącza więc nie wiem o czym mówisz.

Napisano
  • Autor

> U mnie ciśnienie FES jeszcze jakiś czas temu pokazywał dokładnie takie jak u kolegi pp505,

A mógłbyś zrobić kilka screenów takich jak ja do porównania? bo może u mnie coś innego jest problemem.

Napisano

> Nie pamiętam co diagnozowałem, ale FES pokazuje wartości ciśnienia z kosmosu, w najlepszym razie

> różnią się kilkoma zerami

Zgadza się ze stanem faktycznym przynajmniej w niektórych przypadkach .

Ale ostatnio kiedy diagnozowałem Alfę 147 JTD zobaczyłem coś takiego - fragment logu :

-----------------------------------------------

Engine Temperature: 77,1 °C

A/C Pressure: 0,039 bar

-----------------------------------------------

Klima była sprawna , a ciśnienie po jej załączeniu wg. FES-a osiągnęło dokładnie wartość j/w i w ogóle się nie zmieniało ...

Napisano

> A mógłbyś zrobić kilka screenów takich jak ja do porównania? bo może u mnie coś innego jest

> problemem.

Niestety nie logowałem dzisiejszej próby, ale jedyną różnicę jaką zauważyłem to to, że u mnie ciśnienie wskazywane przez FES przy włączonej klimie nie spadało i cały czas stało na jednym poziomie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.