Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - kiedy serwisować?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie jak sprawdzić czy klimatyzacja wymaga serwisowania chodzi mi taki pełny serwis na specjalnej maszynie. W moim L klima działa niby ale sam nie wiem czy to chłodzenie jest nie za słabe. W poprzednim wozie miałem lodówkę po kilku minutach, tutaj niby przewody do kabiny są zimne - chłodnica klimy ciepła ale czy może być lepiej ? W aucie narazie robi się chłodno po 5 minutach ale jak będzie na zewnątrz 30 czy da radę ? Serwis to koszt u nas 150 zł(spuszczanie czynnika - próżnia - wpompowanie czynnika i oleju z barwnikiem uv) i zastanawiam się czy coś zyskam czy może ten typ tak ma. Auto jest serwisowane z 2004 roku ale książka w dziwnym języku smile.gif (begia). Czy takie rzeczy wogóle robi się profilaktycznie czy robić jak przestanie działać ?

Napisano

Ja nabijałem klimę po 70 kkm (trzy letnie sezony) - teraz mam 120 kkm (dwa letnie sezony) i nadal chłodzi - pewnie w przyszłym roku zrobię pełny serwis klimy

Napisano
  • Autor

Rozebrałem schowek , demontaż filtra i wygląda na to że tak ma być bo po włączeniu klimy parownik "lodowacieje" w 3 sekundy i jest naprawdę bardzo zimny. Filtr widać był wymieniany ale przed latem dam nowy a co do serwisu klimy to jeszcze pomyśle.

Napisano

Ja zauważyłem, że Laczek ma sporą pojemność cieplną całego układu nawiewów. Oznacza to, że aby na wylocie kratek było naprawdę zimne powietrze trzeba dość długo schładzać rozgrzane na słońcu wnętrze deski rozdzielczej.Zauważyłem to zimą (było ok. -15'C), gdy stojąc w korku na max ogrzewaniu zrobiło mi się gorąco. Dałem pokrętło temp. na min, ale trochę zdziwiło mnie, że chłodne powietrze zaczęło lecieć z kratek w dobrą minutę po przekręceniu gałki. Tłumaczę to faktem mocnego rozgrzania kanałów, którymi powietrze dociera do kabiny. Mimo mrozu na zewnątrz po skręceniu gałki przez dobre pół minuty powietrze z kratek było wręcz gorące.

To samo zjawisko występuje przy schładzaniu rozgrzanego auta. U mnie zaczyna się robić przyjemnie dopiero po ok. 10 minutach, ale wówczas zaczyna być wręcz zimno w aucie. Po wyłączeniu klimy i ponownym włączeniu jak zrobi się duszno wystarczy już 1-2min, aby zdobiło się chłodno. Mówię oczywiście o obecnych warunkach - temp na zewnątrz ok. 15-17'C i mocne słońce.

Wydaje mi się, że w aucie żony (Thalia) to zjawisko jest dużo mniej odczuwalne, choć klima tam też nie jest zbyt wydajna .

Napisano

dla świętego spokoju i niezbyt świeżego zapachu w tym roku zrobiłem przegląd, poprawy schładzania raczej nie zauważyłem (klima w laczku tak działa po prostu) ale przynajmniej nie ma efektu "zalatywania zapaszku" ok.gif

Napisano

> Rozebrałem schowek , demontaż filtra i wygląda na to że tak ma być bo po włączeniu klimy parownik

> "lodowacieje" w 3 sekundy i jest naprawdę bardzo zimny. Filtr widać był wymieniany ale przed

> latem dam nowy a co do serwisu klimy to jeszcze pomyśle.

jak mrozi, to starczy serwis raz na 3-5 lat

Napisano

> jak mrozi, to starczy serwis raz na 3-5 lat

tez wychodze z takiego zalozenie ze co 3 lata, czesciej nie ma sensu jezeli wszystko dobrze dziala i chlodzi

Napisano

> tez wychodze z takiego zalozenie ze co 3 lata, czesciej nie ma sensu jezeli wszystko dobrze dziala

> i chlodzi

-----------------

To i ja będę zdecydowany zlosnik.gif - auto ma trzy lata - więc konserwacja klimy na przeglądzie obowiązkowa.

Napisano

> -----------------

> To i ja będę zdecydowany - auto ma trzy lata - więc konserwacja klimy na przeglądzie obowiązkowa.

tylko nie rob tego w ASO bo ceny maja zabojcze - u mnie np zapytalem ile kosztuje sposzczenie czynnika, zwazenie i dodanie gdy bedzie brakowalo - cena 185 zl plus koszt czynnika - w kazdym innym warsztacie w ktorym pytalem to cena max 120zl z czynnikiem

jak masz jakis termometr elektroniczny to sprawdz jaka jest temp w wylocie srodkowym jak bedzie mniejsza niz 12C (np przy temp zewnetrznej 25) to znaczy ze dobzre chlodzi - tak mi kiedys powiedzialo aso na pzregladzie gdy zapytalem jak sprawdzac czy dobrze chlodzi

Napisano

> tylko nie rob tego w ASO bo ceny maja zabojcze - u mnie np zapytalem ile kosztuje sposzczenie

> czynnika, zwazenie i dodanie gdy bedzie brakowalo - cena 185 zl plus koszt czynnika - w kazdym

> innym warsztacie w ktorym pytalem to cena max 120zl z czynnikiem

> jak masz jakis termometr elektroniczny to sprawdz jaka jest temp w wylocie srodkowym jak bedzie

> mniejsza niz 12C (np przy temp zewnetrznej 25) to znaczy ze dobzre chlodzi - tak mi kiedys

> powiedzialo aso na pzregladzie gdy zapytalem jak sprawdzac czy dobrze chlodzi

-----------------------

Dzięki za radę, ale tej sztuczki z temperaturą to nie znałem. Wczoraj rozpocząłem "majówkę" 20.GIF (teraz głowa mnie nap.... frown.gif) i umawiałem się z gostkiem na obsługę klimy - potwierdził koszt około 150 zł za wszystko. W tamtym roku w ASO chcieli około 300 zł.

Napisano

> jak masz jakis termometr elektroniczny to sprawdz jaka jest temp w wylocie srodkowym jak bedzie

> mniejsza niz 12C (np przy temp zewnetrznej 25) to znaczy ze dobzre chlodzi - tak mi kiedys

> powiedzialo aso na pzregladzie gdy zapytalem jak sprawdzac czy dobrze chlodzi

U wylotu z kratki powinno być raczej poniżej 10.

Dla klimy są tabele z temp. powietrza na wylocie z kratek przy danych temp. zewnętrznych w zależności także od wilgotności powietrza.

Napisano

> U wylotu z kratki powinno być raczej poniżej 10.

> Dla klimy są tabele z temp. powietrza na wylocie z kratek przy danych temp. zewnętrznych w

> zależności także od wilgotności powietrza.

dla ukladu SP10 ktory jest w aveo 1.2 jest podana tylko przy temp otoczenia 38C i przy roznych predkosciach obrotowych silnika

Napisano

> dla ukladu SP10 ktory jest w aveo 1.2 jest podana tylko przy temp otoczenia 38C i przy roznych

> predkosciach obrotowych silnika

Przy 38*C na zewnątrz, to rzeczywiście z kratek może być około 12*C.

Ale w temp do 30*C, a takie sa u nas zazwyczaj, powinno z kratek lecieć chłodniejsze powietrze, poniżej 10.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.