Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne mocowanie wahacz - uszkodzony gwint?

Featured Replies

Napisano

Witajcie...pomocy!!

Właśnie wróciłem z 'warsztatu pod chmurką'.... wahacz lewy przód wyjęty, końcówka wymieniona (nawet ciasno siedzi) tyle że przy skręcaniu tylnego mocowania wahacza okazało się że..... wewnętrzna śruba 'nie ciągnie', znaczy się, nie idzie jej dociągnąć na mocno, bo w którymś momencie przepuszcza.

Stąd i moje zapytanie do znawców Uno-tematu : jakie rozwiązanie problemu z uszkodzonym gwintem? rozwiercanie i gwintowanie M12 w miejscu M10, a może da się na wylot dać śrubę z nakrętką od góry? (czy to bezpieczne wyjście jakby się dało? smile.gif )

Ktoś miał podobny problem i rozwiązał go?

Weekendowy wyjazd do trójmiasta stoi pod znakiem zapytania, przez to że chciałem mieć zdrowsze końcówki wahacza passed_out.gif

Napisano

Z tego co kojarzę, to otwory do mocowania tylnej części wahacza są przelotowe, po prostu są to zgrzane nakrętki do podłogi. Także jest możliwość żeby dać dodatkowe nakrętki na górę i dłuższe śruby, ale czy to będzie bezpieczne to trudno mi powiedzieć niewiem.gif Ja bym rozwiercał i gwintował ok.gif

Napisano

Wydaje mi się, że tam gdzieś coś chyba było na wylot i z góry powinno się dać wcisnąć nakrętkę... ale nie pamiętam już dokładnie...

Napisano

> Stąd i moje zapytanie do znawców Uno-tematu : jakie rozwiązanie problemu z uszkodzonym gwintem?

> rozwiercanie i gwintowanie M12 w miejscu M10, a może da się na wylot dać śrubę z nakrętką od

> góry? (czy to bezpieczne wyjście jakby się dało? )

demontujesz listwę progową przy uszczelce.

odchylasz dywany i wytłumienia do góry.

powinieneś wtedy zobaczyć dwie nakretki zgrzane do podłogi.

na tą co się uszkodziła załóż porządny klucz i ukręć ją od podłogi.

włóż od góry śrubę M10 z dużą podkładką

na dole daj podkładkę płaską i nakrętkę samokontrującą.

ostatnią czynność najlepiej robi się w dwie osoby

dwie uwagi:

- daj śrubę z tzw "atestem" oznaczenie 8.8 lub wyższe.

- lepiej dać śrubę od góry - bo po pierwsze łatwiej będzie ją przyłapać ,

a po drugie - nie będzie "dziurawić" dywanów jeśli byłaby nieco za długa.

pozdr

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za info...

Jutro atakuje i weekend musi być udany wink.gif

Co do śruby dobrze prawisz 8.8 a nawet 10.9 nie zaszkodziłoby - tylko pewnie jutro nigdzie takiej nie znajdę ...

Napisano

> Dzięki wielkie za info...

> Jutro atakuje i weekend musi być udany

> Co do śruby dobrze prawisz 8.8 a nawet 10.9 nie zaszkodziłoby - tylko pewnie jutro nigdzie takiej

> nie znajdę ...

ej, patrzę skąd jesteś i widzę że w czwartek będziesz nie daleko ozu grinser006.gifpub2.gif

Napisano

ja zrobiłem podobnie ale nie urywałem nakrętki tej od środka. Rozwierciłem wiertarką od spodu ta nakrętkę i zostawiłem. Śrubę dałem bardzo twardą i z drobnym gwintem a nakrętkę od środka. Jak na razie jeżdżę już przez dwa lata i nic się nie dzieje. Jeśli dobrze pamiętam to podeszła tam śruba od mocowania wahacza hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ej, patrzę skąd jesteś i widzę że w czwartek będziesz nie daleko ozu

tylko 6 razy w tygodniu wczesnym rankiem i popołudniem mijam ośrodek gdzie się wybieracie wink.gif przyjdę na pieszo spojrzeć na Una, które mają blachę ;P a nie pozostałości po niej jak u mnie ;p

Założenie było takie że cały weekend kiedy jest OZU pracuję więc się na niego nie wybierałem frown.gif ale zerknąć można

Pierwszy OZU też podglądałem wink.gif bo był w ośrodku na Tuszynach (w sumie prawie Koronowo)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.