Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod głowicą

Featured Replies

Napisano

Jakie objawy będą jednoznacznie wskazywały na konieczność wymiany?

Napisano

> Jakie objawy będą jednoznacznie wskazywały na konieczność wymiany?

-plyn w oleju (olej robi sie jak kakao)

-olej w płynie (widać tluste 'oka' w zbiorniczku wyrownawczym

-spaliny w plynie - widac babelki w zbiorniczku

-znikanie plynu - silnik przepala plyn zostawiajac za autem chmure bialego dymu o slodkawym zapachu)

- nierowna praca (czasem przepali sie uszczelka miedzy cylindrami i nie pali na dwa cylindry, bo nie ma kompresji, ale plynu ,ani oleju nie ubywa)

Napisano
  • Autor

> -plyn w oleju (olej robi sie jak kakao)

Nic nie meldowano podczas wymiany - a raczej by rzuciło się w oczy fachowcom.

Ale zapytam przy następnej wymianie.

> -olej w płynie (widać tluste 'oka' w zbiorniczku wyrownawczym

Nie zauważyłem.

> -spaliny w plynie - widac babelki w zbiorniczku

Rozumiem, że podczas pracy silnika.

Też nie zauważyłem.

> -znikanie plynu - silnik przepala plyn zostawiajac za autem chmure bialego dymu o slodkawym

> zapachu)

Płynu mi ubywa, bo wywala go czasem jak zapomnę odpowietrzyć (zapowietrza mi się układ - sprawa w badaniu).

Jak regularnie odpowietrzam - to nie ubywa.

> - nierowna praca (czasem przepali sie uszczelka miedzy cylindrami i nie pali na dwa cylindry, bo

> nie ma kompresji, ale plynu ,ani oleju nie ubywa)

Nie ma to miejsca. Ciśnienie zmierzone i jest ok.

Czy na samej podstawie zapowietrzania się układu chłodzenia, który niby nie ma żadnych nieszczelności (sprwdzone wszytskie łączniki, termostat, pompa, nagrzewnica) można podejrzewać uszczelkę.

No i oleju zaczął trochę brać po 150 000 (ok. 0,5-1 litra na 10kkm).

Napisano

> Płynu mi ubywa, bo wywala go czasem jak zapomnę odpowietrzyć (zapowietrza mi się układ - sprawa w

> badaniu).

> Jak regularnie odpowietrzam - to nie ubywa.

> Nie ma to miejsca. Ciśnienie zmierzone i jest ok.

> Czy na samej podstawie zapowietrzania się układu chłodzenia, który niby nie ma żadnych

> nieszczelności (sprwdzone wszytskie łączniki, termostat, pompa,

tak na tej podstawie można podjąć decyzję o naprawie -wymiana uszczelki i sprawdzenie szczelności głowicy czy nie jest pęknięta. układ w którym jest ciśnienie nie ma prawa zapowietrzać się ,powietrze dostaje się przez układ gdzie jest wyższe ciśnienie no i otrzywiście nieszczelność między tymi układami.Zakładam że szczelność układu chłodzenia na 100% sprawdzona i ubytków płynu nie było na ciepłym ani na zimnym silniku bo wtedy powietrze dostaje się z zewnątrz .

> No i oleju zaczął trochę brać po 150 000 (ok. 0,5-1 litra na 10kkm).

po takim przebiegu to nie podstawa do wymiany uszczelki chyba że nieszczelnośc powoduje wyciek oleju na zawnątrz między blokiem a głowicą

Napisano
  • Autor

> Zakładam że szczelność układu chłodzenia na 100% sprawdzona i ubytków

> płynu nie było na ciepłym ani na zimnym silniku bo wtedy powietrze dostaje się z zewnątrz.

W sumie do sprawdzenia została tylko sama chłodnica. Ale tą i tak będę wymieniał bo (jak się niedawno okazało) jest ona z innego modelu auta.

Pewnie jak wymienię chłodnicę i dalej będzie się układ zapowietrzał, to czepię się uszczelki.

Droga to impreza (wymiana uszczelki)?

Napisano

> Droga to impreza (wymiana uszczelki)?

Zależy gdzie zrobisz. Ja u siebie wymieniałem wprawdzie więcej przy okazji (bo i wałek poszedł) ale za samą uszczelkę facet mi krzyknął trzy stówy + klamoty i dodatkowe sprawy (sama uszczelka i planowanie w innym zakładzie). Mnie się udało w ramach tych 3 stów naciągnąć go jeszcze na wałek i popychacze (no bo i tak musi demontować). Przy okazji wymieniłem uszczelniacze zaworowe i w zasadzie pobór oleju spadł do zera. Tyle że należy klamoty doliczyć.

Napisano

ooo to ja mam tak, ze ubywa mi plynu a wszystko szczelne.

Ciekawe ile kosztuje wymiana uszczelki pod glowica.

Napisano
  • Autor

> ... za samą uszczelkę facet mi krzyknął trzy stówy

Za robotę (domniemywam)?

> (sama uszczelka i planowanie w innym zakładzie).

A tu ile Cię trzepło?

Napisano

> Zależy gdzie zrobisz. Ja u siebie wymieniałem wprawdzie więcej przy okazji (bo i wałek poszedł) ale

> za samą uszczelkę facet mi krzyknął trzy stówy + klamoty i dodatkowe sprawy (sama uszczelka i

> planowanie w innym zakładzie). Mnie się udało w ramach tych 3 stów naciągnąć go jeszcze na

> wałek i popychacze (no bo i tak musi demontować). Przy okazji wymieniłem uszczelniacze

> zaworowe i w zasadzie pobór oleju spadł do zera. Tyle że należy klamoty doliczyć.

Mozesz dokladnie napisac jakie czesci kupiles i ile za nie zaplaciles i ile za robocizne - ale dokladnie.

ja znalazlem takie - ale rozrzut cenowy spory:

http://allegro.pl/walek-rozrzadu-sim-dzwigienki-fiat-brava-1-4-12v-i1581789545.html

http://allegro.pl/walek-rozrzadu-fiat-brava-1-6-16v-i1541503745.html

http://allegro.pl/walek-rozrzadu-fiat-1-4-12v-bravo-brava-marea-i1571886916.html

A uszczelki pod glowice to koszt jakies 80 PLN

http://allegro.pl/listing.php/search?str...=&price_to=

Napisano

> A tu ile Cię trzepło?

Ja jeszcze musiałem kupić wałek, uszczelniacze, popychacze (nie wszystkie, tylko te padnięte)... wiem, że to może niezgodne ze sztuką warsztatową i że powinienem wymienić wszystkie a do tego dźwigienki zaworowe, ale wtedy bym strasznie mocno zwiększył wartość mojego auta :D.

Natomiast jeśli chodzi o planowanie głowicy to zależy od tego, czy jest to głowica płaska, czy kątowa (nie wiem jaka jest w 1,2, ale w moim była płaska. No i z tego co wiem, to oficjalny koszt planowania to ok. 80 zł (ale jak dla mnie będzie dużo taniej;). Natomiast przy głowicach kątowych koszt wzrasta dość znacznie (od 120 zł się zaczyna), przy czym nie każdy warsztat to podobno zrobi.

Tyle przekazuję z tego, co zarejestrowałem w czasie rozmowy telefonicznej przed chwilą.

Napisano
  • Autor

> Tyle przekazuję z tego, co zarejestrowałem w czasie rozmowy telefonicznej przed chwilą.

Dzięki. Przy takim koszcie różnica pomiędzy 80 a 120zł już nie jest tak istotna.

Dzięki za info ok.gif

Napisano

> Dzięki. Przy takim koszcie różnica pomiędzy 80 a 120zł już nie jest tak istotna.

> Dzięki za info

Przy okazji warto byłoby wymienić uszczelki pod kolektorami. Weź to również pod uwagę. Koszt raczej niewielki, ale poczucie nowości - bezcenne zlosnik.gif

Napisano

> ja znalazlem takie - ale rozrzut cenowy spory:

> http://allegro.pl/walek-rozrzadu-sim-dzwigienki-fiat-brava-1-4-12v-i1581789545.html

to wałek z dźwigienkami cena wyższa

> http://allegro.pl/walek-rozrzadu-fiat-brava-1-6-16v-i1541503745.html

ten wałek to jeden z wałków do silnika 16.16V

> http://allegro.pl/walek-rozrzadu-fiat-1-4-12v-bravo-brava-marea-i1571886916.html

ten wałek to sam wałek u tego samego sprzedawcy z dźwigienkami kosztuje 510 zł więc różnice nieduże

Napisano

przy robocie z głowicą wypada a nawet należy wymienić :

1 olej

2 płyn chłodnicy

3 rozrząd

4 uszczelki :głowica,klawiatura,kolektor ssący ,kolektor wydechowy,uszczelniacze wałka rozrządu i wału,uszczelniacze zaworów

5 nowe śruby głowicy

więc koszt wzrasta

Napisano
  • Autor

> przy robocie z głowicą wypada a nawet należy wymienić :

> 1 olej

> 2 płyn chłodnicy

> 3 rozrząd

> 4 uszczelki :głowica,klawiatura,kolektor ssący ,kolektor wydechowy,uszczelniacze wałka rozrządu i

> wału,uszczelniacze zaworów

> więc koszt wzrasta

Rozrząd dopiero robiłem. Zresztą nie bardzo mam ochotę podwajać wartość pojazdu - a długo nim nie mam zamiaru jeździć.

Ale co będzie trzeba się zrobi.

Napisano
  • Autor

> Przy okazji warto byłoby wymienić uszczelki pod kolektorami. Weź to również pod uwagę. Koszt raczej

> niewielki, ale poczucie nowości - bezcenne

Postaram się to wszystko zapamiętać wink.gif

Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.