Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ wydechowy

Featured Replies

Napisano

Witam,

proszę o poradę...

Moje auto co jakiś czas lubi spłatać psikusa. Tym razem dał o sobie znać układ wydechowy. Objawy - cóż, nic nadzwyczajnego - głośniejsza praca.

Wizyta w serwisie, auto na podnośniku i oczom ukazał się cały wydech... niestety mocno skorodowany. Najgorzej wygląda tłumik końcowy i "siateczka", czyli tzw. łąznik elastyczny.

Po pierwsze - co kryje ta siateczka i czy wymienia się siateczkę, czy cały element?

Po drugie, czy wymieniać cały wydech, skoro tłumik środkowy prezentuje się nieźle?

Będę wdzięczny za podanie cen i numerów katalogowych.

Auto to Bravo 1.4 90KM z 2007 roku

Napisano

> Auto to Bravo 1.4 90KM z 2007 roku

Czteroletnie auto i już tłumik do wymiany sciana.gif a tak mi się bravo podoba.

Napisano

Co to znaczy najgorzej wygląda? Ma dziury, uciekają gdzieś spaliny, rzępoli coś w środku?

Końcowy to już po roku wyglądał słabo (foto z 2009 r)

Zdjecie058.jpg

Napisano

> jesli srodkowy ma sie dobrze to niech jezdzi

> koncowy 51818039 - 885zl

Możesz zerknąć wiela za końcowy do szporta t-jet?. Bo pewnie niedługo się rozsypie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

3 dziury przez które uciekają spaliny, a przy okazji słychac mnie z kilometra...

Do tego przerdzewaiła=dziurawa siateczka...

Mimo wszystko żeby po niecałych 4 latach trezba było wymieniać... I te ceny...

Na szczęście na allegro tłumik końcowy niecałe 200. Siateczka i robocizna u mechanika (poza serwisem oczywiście) kolejne 200...

Już zrobione i śmiga :-) Znowu cisza i radia można posłuchać :-)

Napisano

> 3 dziury przez które uciekają spaliny, a przy okazji słychac mnie z kilometra...

> Do tego przerdzewaiła=dziurawa siateczka...

to rzeczywiście ostro poleciał

> Na szczęście na allegro tłumik końcowy niecałe 200. Siateczka i robocizna u mechanika (poza

> serwisem oczywiście) kolejne 200...

no to spoko, do przeżycia ok.gif

Napisano

> Możesz zerknąć wiela za końcowy do szporta t-jet?. Bo pewnie niedługo się rozsypie

665,68 PLN

Napisano

> to rzeczywiście ostro poleciał

> no to spoko, do przeżycia

ze Sportem już nie ma tak fajnie, trzeba będzie pewnie w ASO kupować za grebi detczi zlosnik.gif

Napisano

> 665,68 PLN

tańszy niż do 90 KM? Fajnie hehe.gif, nie ma dramatu, myslałem, że z tysiąc pincet panic.gif

Napisano

> Czteroletnie auto i już tłumik do wymiany a tak mi się bravo podoba.

Faktycznie mogli by się postarać makaroniarze z tymi tłumikami. W Pandzie żonki już się kończy po czterech latach i 30 tys km przelotu. Kumpel ma od nowości Accorda z 2004 z przebiegiem 105 tyś km, auto ma oryginalny tłumik i zawias a samochód tłuczony w większości po mieście ok.gif

Napisano

Fiat zawsze miał gównianej jakości tłumiki. U znajomego w Astrze III z 2004, przebieg ok 130 kkm tłumiki zdrowe.

W Bravie wymieniałem po 4,5 roku, w stilo po 4 juz za piękny nie był facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Po pierwsze - co kryje ta siateczka i czy wymienia się siateczkę, czy cały element?

Pod siateczką jest metalowa harmonijka a nad nią owa siateczka. Pamiętam, ze w Brava wymieniali/wspawali mi nową w zakładzie naprawy tłumików i kosztowało to coś ok 50pln. Oryginalna była chyba razem z kolektorem i cena była zaporowa.

Napisano

> Faktycznie mogli by się postarać makaroniarze z tymi tłumikami. W Pandzie żonki już się kończy po

> czterech latach i 30 tys km przelotu. Kumpel ma od nowości Accorda z 2004 z przebiegiem 105

> tyś km, auto ma oryginalny tłumik i zawias a samochód tłuczony w większości po mieście

przebieg auta może mieć też spore znaczenie. Jak Panda robi krótkie trasy (a tak się domyślam po przebiegu) to w tłumiku masz non stop wodę, która nie zdąży odparować i proces rdzewienia masz przyspieszony. Zobacz czasem jak niektórym samochodom kapie woda z tłumików. Dopiero jak jeździsz więcej i to wszystko jest non stop odparowywane, to masz szansę na dłuższe życie układu wydechowego.

Napisano

> przebieg auta może mieć też spore znaczenie. Jak Panda robi krótkie trasy (a tak się domyślam po

> przebiegu) to w tłumiku masz non stop wodę, która nie zdąży odparować i proces rdzewienia masz

> przyspieszony. Zobacz czasem jak niektórym samochodom kapie woda z tłumików. Dopiero jak

> jeździsz więcej i to wszystko jest non stop odparowywane, to masz szansę na dłuższe życie

> układu wydechowego.

Ale w tłumikach są specjalne otworki by ta woda odpływała.

Napisano

> Ale w tłumikach są specjalne otworki by ta woda odpływała.

jest i owszem ale w przedniej ściance tłumika umieszczony....ok 1,5 cm od dna tłumika

Napisano

> jest i owszem ale w przedniej ściance tłumika umieszczony....ok 1,5 cm od dna tłumika

No.. dokładnie

Napisano
  • Autor

Tak, sama siateczka + wspawanie to wydatek 150 PLN

Tłumik końcowy + montaż to wydatek ok 250 PLN

> Pod siateczką jest metalowa harmonijka a nad nią owa siateczka. Pamiętam, ze w Brava

> wymieniali/wspawali mi nową w zakładzie naprawy tłumików i kosztowało to coś ok 50pln.

> Oryginalna była chyba razem z kolektorem i cena była zaporowa.

• 8 miesięcy później...
Napisano

witam,

postanowiłem odświeżyć temat, bo zaczynam lekko słyszeć tłumik. Szukam zamiennika i nigdzie nie ma, może ktoś podrzucić linka?

Napisano

> Fiat zawsze miał gównianej jakości tłumiki. U znajomego w Astrze III z 2004, przebieg ok 130 kkm

> tłumiki zdrowe.

> W Bravie wymieniałem po 4,5 roku, w stilo po 4 juz za piękny nie był

A nie zawsze smile.gif W mojej MW mam calutki wydech jeszcze z pierwszego montażu. Fakt że auto z Włoch a w kraju 3 lata.

Napisano

> A nie zawsze W mojej MW mam calutki wydech jeszcze z pierwszego montażu. Fakt że auto z Włoch a w

> kraju 3 lata.

Tam zimy nie ma i soli na drogach

Napisano

miałem bravo 1,2 i po 10 latach nadal miało oryginał(tylko siatkę wymieniłem po sie postrzępiła). stilo jtd 2004 - tłumik po 7 latach była dosłownie jak nowy.

Napisano

e no bez przesady

u mnie w stilo wytrzymal 10 lat 2001-2011

coprawda przy wymianie rozsypywal sie w rekach ale praktycznie do konca byl szczelny i w miare cichy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.