Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto z Włoch

Featured Replies

Napisano

Witam cool.gif, czy mamy kogoś kto zajmuje się sprowadzaniem aut z Włoch? Opłaca się to, jakieś opłaty są wyższe, inne?

Czy lepiej się nie pchać tam 270751858-jezyk.gif i szukać czegoś '' bliżej '' cfaniaczek.gif

P.s auto ma być dla mnie biglaugh.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam , czy mamy kogoś kto zajmuje się sprowadzaniem aut z Włoch? Opłaca się to, jakieś opłaty są

> wyższe, inne?

> Czy lepiej się nie pchać tam i szukać czegoś '' bliżej ''

> P.s auto ma być dla mnie

> Pozdrawiam

Wiem tyle że sprowadzając z Włoch trzeba uważać na jakiś podatek niekiedy gruby finansowo ale może ktoś dokładniej Ci wyjaśni.

Napisano

Ja mogę jedynie powiedzieć że zazwyczaj samochody z włoch są poobijane, w środku też bez rewelacji jeśli chodzi o dbałość o stan wnętrza.

Opłaty są takie same jak np. z Niemiec.

Napisano

> Ja mogę jedynie powiedzieć że zazwyczaj samochody z włoch są poobijane, w środku też bez rewelacji

> jeśli chodzi o dbałość o stan wnętrza.

> Opłaty są takie same jak np. z Niemiec.

Ile aut sprowadziłeś z Włoch, a ile np z Niemiec?

Napisano

> Ile aut sprowadziłeś z Włoch, a ile np z Niemiec?

Ani jednego biglaugh.gif

Ale kupiłem kilka takich już sprowadzonych, a kilkadziesiąt obejrzałem, myślę że daje to jednak jakąś skalę porównawczą.

Napisano

> Witam , czy mamy kogoś kto zajmuje się sprowadzaniem aut z Włoch? Opłaca się to, jakieś opłaty są

> wyższe, inne?

> Czy lepiej się nie pchać tam i szukać czegoś '' bliżej ''

> P.s auto ma być dla mnie

> Pozdrawiam

auto o pojemności do 2000cc ma podatek bodaj 3.6% wartości a powyżej 2000cc 20% frown.gif

do tego dochodzi 500zł podatku ekologicznego, koszt przetłumaczenia umowy kupna-sprzedaży i dowodu rejestracyjnego oraz zwyczajny podatek w urzędzie podatkowym od wartości auta wg eurotaxu

Napisano

> auto o pojemności do 2000cc ma podatek bodaj 3.6% wartości a powyżej 2000cc 20%

Mówisz o akcyzie, jest to odpowiednio 3.1% oraz 18.6% liczone od wartości netto wg eurotaxu w UC. Czyli załóżmy, że samochód wg eurotaxu jest wart brutto 12300zł czyli netto 10000zł, akcyza wyniesie odpowiednio 310zł oraz 1860zł powyżej 2000cm3.

EDIT: Jeszcze 17zł za wydanie przez UC świstka potwierdzającego zapłacenie akcyzy. sciana.gif

> do tego dochodzi 500zł podatku ekologicznego,

Formalnie nazywa się to opłata recyklingowa.

> koszt przetłumaczenia umowy kupna-sprzedaży i dowodu

> rejestracyjnego

Tłumaczenie ~100-150zł, rejestracja ~250zł + 75zł za kartę pojazdu.

> oraz zwyczajny podatek w urzędzie podatkowym od wartości auta wg eurotaxu

160zł przy składaniu vat-24 w celu otrzymania vat-25.

Do tego dochodzi przegląd ~170zł(formalnie jak auto ma przegląd to nie trzeba robić przeglądu, wystarczy że diagnosta wyda jakieś zaświadczenie za ~60zł, ale jeszcze się z tym w praktyce nie spotkałem-jedynie coś kiedyś czytałem).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ani jednego

> Ale kupiłem kilka takich już sprowadzonych, a kilkadziesiąt obejrzałem, myślę że daje to jednak

> jakąś skalę porównawczą.

Moje jest z Włoch i jedyne co ma to zarysowany zderzak na kancie. W środku bez zastrzeżeń.

Napisano

> Ile aut sprowadziłeś z Włoch, a ile np z Niemiec?

ja sprowadziłem 3szt. na makaroniarskich papierach ale wszystkie kupiłem od niemieckich "Turasów".

Koszty rejestracji są takie same jak przy autach z Holandii czy Niemiec.

Napisano

> wyższe, inne?

Problem jest taki że praktyce nie ma tablic zjazdowych z Włoch. Tzn niby są kartonowe tablice ale taniej jest zamówić przez kuriera tablice niemieckie. Zamawiasz po 2 dniach masz na miejscu i masz 5 dni na przyjazd do polski (tablice żółte). Albo ciągniesz auto na lawecie. Generalnie ciężko kupić w Włoszech ładne auto w dobrych pieniądzach, chyba że masz znajomych z tzw. branży na miejscu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.