Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy mozna przerejestrowac auto bez OC

Featured Replies

Napisano

> Zwróć uwagę, że babeczka w WK jest wręcz obowiązana do kontroli.

Właśnie widzę i lekko mnie to zdziwiło.

Ten przepis to jest pokłosie nasz polskiej mentalności sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie zgodzę się z Tobą ... ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych cyt.:Quote:

A co to ma wspolnego z KPA ?

> Zwróć uwagę, że babeczka w WK jest wręcz obowiązana do kontroli.

A jak bedzie po godzinach tyrała jako kontroler ZAIKS, to moze mam jej przyniesc potwierdzenie oplaty za radio we firmie ? zlosnik.gif Bo decyzje o rejestracji pojazdu wydaje w oparciu o konkretne przepisy i KPA, a tam zadnego odniesienia do rzeczonej ustawy o ubezpieczeniach nie ma.

M.

Napisano

> Właśnie widzę i lekko mnie to zdziwiło.

> Ten przepis to jest pokłosie nasz polskiej mentalności

Czemu tak to odbierasz niewiem.gif

W mojej ocenie obowiązek ubezpieczenia OC jest dobrym rozwiązaniem, w razie bycia poszkodowanym chcę mieć pewność, że sprawca jest ubezpieczony.

Kontrola podczas ewidencji pojazdu jest skutecznym narzędziem.

Napisano

> Przeczytaj ust. 5 cytowanego przez mła przepisu

Dzialalnosc WK reguluje KPA.

Napisano

> chcę mieć pewność, że sprawca jest ubezpieczony.

Nawet jak nie będzie ubezpieczony to krzywda ci się nie stanie od tego jest UFG waytogo.gif

Napisano

> Czemu tak to obierasz

Bo gdyby ta piękna nacja znad Wisły nie miała ciągot do kombinowania jak koń pod górę to nie było by tego wątku ani takich zapisów w ustawach bo każdy by wiedział, że lepiej mieć OC niż go nie mieć.

Gdyby nie było posiadanie OC tak mocno kontrolowane przez różne uprawnione/nieuprawnione organy do tego to połowa polaków jeździła by bez OC i co chwila mielibyśmy żal-wątki, że ktoś spowodował buum i ten niedobry komornik zabiera mu dom/mieszkanie itd. bo on nie wiedział, że OC jest mu potrzebne bo on jest najlepszym kierowcą świata bo on przez 5 lat jeździł i nawet mandatu nie dostał a w ogóle to on zawsze jeździ zgodnie z przepisami i...

Myślisz, że dlaczego AC wykupuje tak mało ludzi? Bo są święcie przekonani, że im się "to" nie zdarzy bo oni są... i nie będą dawać się dymać tym niedobrym TU, których właścicielami ich zdaniem są żydzi(i do tego komuniści), którzy chcą ich...

Inny przykład: co ile pojawiają się na AK wątki pt. co zrobić, żeby jechać autostradą, żeby za nią nie płacić?

Owszem nie podoba mi się, że przy obecnym poziomie podatków mam jeszcze płacić za przejazd autostradą wybudowaną z moich podatków, ale...

Jacy ludzie takie przepisy.

> W mojej ocenie obowiązek ubezpieczenia OC jest dobrym rozwiązaniem, w razie bycia poszkodowanym

Niestety masz rację.

Nie jestem wielkim fanem robienia czegoś na zasadzie obowiązku, wolałbym gdyby ludzie robili takie rzeczy na zasadzie zdrowego rozsądku.

> Kontrola podczas ewidencji pojazdu jest skutecznym narzędziem.

True.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nawet jak nie będzie ubezpieczony to krzywda ci się nie stanie od tego jest UFG

jaaasne... A ćwiczyłeś wydobywanie pieniędzy z UFG, czy mówisz to czysto teoretycznie? Bo ja ćwiczyłem i niestety pięknie jest tylko w teorii...

Napisano

> Czemu tak to obierasz

> W mojej ocenie obowiązek ubezpieczenia OC jest dobrym rozwiązaniem, w razie bycia poszkodowanym

> Kontrola podczas ewidencji pojazdu jest skutecznym narzędziem.

Sorry, ale zawsze będę to powtarzał - wręcz do znudzenia... Kontrola "papierka" nie ma nic wspólnego z kontrolą polisy OC.

Napisano

dot zwyklej rejestracji auta(nie zabytku) kupionego jako juz zarejestrowane w polsce:

art.84 ust.2 pkt 1 lit d ustawy z dnia 22.05.2003 o ubezpieczeniach obowiazkowych,Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Dz.U.nr 124,poz 1152 z pozn.zm. - organ rejestrujacy obowiazany jest do przeprowadzenia kontroli spelnienia obowiazku zawarcia umowy ubezpieczenia OC

klauzula ta zawarta jest w oficjalnej procedurze rejestracji aut do zapoznania sie tututu palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.