Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy mozna przerejestrowac auto bez OC

Featured Replies

Napisano

czy mozna przerejestrowac auto na "zoltych blachach" bez OC confused.gifhmm.gif

Napisano

Może być i na zielonych; bez aktualnej polisy OC w WK się nie pokazuj. admin.gif

Napisano

> Może być i na zielonych; bez aktualnej polisy OC w WK się nie pokazuj.

Podstawa prawna??

Ja głowy nie dam, ale skoro pojazd z opinią o wartości historycznej nie musi mieć ciągłości OC to nikt nie ma prawa od nas niej wymagać...

Napisano

> Podstawa prawna??

> Ja głowy nie dam, ale skoro pojazd z opinią o wartości historycznej nie musi mieć ciągłości OC to

> nikt nie ma prawa od nas niej wymagać...

też mi się wydaje ze jednym z plusów żółtych blach jest możliwość czasowego zawieszenia OC np na okres zimowy

Napisano

... w Zabrzu, Tychach i kilku innych miast...

W Zabrzu otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że auto na żółtych blachach nie ma obowiązku posiadania OC więc oni (WK Zabrze) nie wymagają ważnego OC w momencie rejestracji. W innych miastach GOPu potwierdzali tą wersję...

W jednym z miast uzyskałem informację, że nie ma czegoś takiego jak żółte blachy i OC musi posiadać każdy samochód w tym kraju. Pani albo była uczona w dawnym systemie albo dorabia jako agent TU spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> bez aktualnej polisy OC w WK się nie pokazuj.

W poniedziałek przerejestrowywałem auto na standardowych tablicach.

Nikt mnie o polisę nie pytał. 270751858-jezyk.gif

Może zapytają przy odbiorze "twardego" dowodu? hmm.gif

Napisano

> W poniedziałek przerejestrowywałem auto na standardowych tablicach.

> Nikt mnie o polisę nie pytał.

> Może zapytają przy odbiorze "twardego" dowodu?

Na 100% skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Napisano

> W poniedziałek przerejestrowywałem auto na standardowych tablicach.

> Nikt mnie o polisę nie pytał.

Kłopotliwe byłoby zmienienie numerów rej. na polisie - mnie zawsze instruowali, że będą sprawdzać przy odbiorze "twardziela". ok.gif

Napisano

> Kłopotliwe byłoby zmienienie numerów rej. na polisie - mnie zawsze instruowali, że będą sprawdzać

> przy odbiorze "twardziela".

A jaki w tym kłopot? Aneks do umowy o zmianie numerów i tyle...Pięć minut i po sprawie.

Napisano

> ... w Zabrzu, Tychach i kilku innych miast...

> W Zabrzu otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że auto na żółtych blachach nie ma obowiązku posiadania

> OC więc oni (WK Zabrze) nie wymagają ważnego OC w momencie rejestracji. W innych miastach GOPu

> potwierdzali tą wersję...

> W jednym z miast uzyskałem informację, że nie ma czegoś takiego jak żółte blachy i OC musi posiadać

> każdy samochód w tym kraju. Pani albo była uczona w dawnym systemie albo dorabia jako agent TU

Pani poniekąd miała rację...Jeśli autko na żółtych tablicach wyjeżdża na drogę, to OC mieć musi - dlatego można polisę wykupić nawet na kilka dni (chyba tydzień minimum, ale tego pewny nie jestem).

Napisano

> czy mozna przerejestrowac auto na "zoltych blachach" bez OC

Normalnie możesz i nie słuchaj nikogo co ci bzdury gada że przy odbiorze sztywnego DR będziesz musiał pokazać OC, nawet auto nie będące zabytkiem przerejstrujesz (zarejestrujesz) bez problemu

Napisano

> Pani poniekąd miała rację...Jeśli autko na żółtych tablicach wyjeżdża na drogę, to OC mieć musi -

Podaj podstawę prawną w której będzie napisane że nie moge zarejestrować auta bez OC cfaniaczek.gif

Napisano

> Pani poniekąd miała rację...Jeśli autko na żółtych tablicach wyjeżdża na drogę, to OC mieć musi

No właśnie - nie chodzi o ciągłość, lecz o ważność. Od aut na żółtych tablach tylko niedouczony urzędnik może wymagać ciągłości OC. A w praktyce żaden nie wymaga ciągłości, nawet w przypadku standardowej rejestracji, bo to po prostu nie jego działka.

Napisano

> urzędnik może wymagać ciągłości OC. A w praktyce żaden nie wymaga ciągłości, nawet w przypadku

> standardowej rejestracji, bo to po prostu nie jego działka.

urzędnik NIE może żądać ciągłości OC bo nie jest os tego (od tego jest UFG)

Napisano

> urzędnik NIE może żądać ciągłości OC bo nie jest os tego (od tego jest UFG)

powiedz mi jeszcze, że da się wyrejestrować (zezłomować) samochód bez ważnego OC grinser006.gif

Napisano

> Podaj podstawę prawną w której będzie napisane że nie moge zarejestrować auta bez OC

Jest auto - musi mieć OC. Inaczej to tak, jakby go nie było, tzn. nie ma prawa się pokazywać. Ubezpieczenie OC jest o-bo-wiąz-ko-we old.gif

Niby oczywiste, a jednak...

Napisano
  • Autor

> Jest auto - musi mieć OC. Inaczej to tak, jakby go nie było, tzn. nie ma prawa się pokazywać.

> Ubezpieczenie OC jest o-bo-wiąz-ko-we

> Niby oczywiste, a jednak...

a to ciekawe - podstawe prawna poprosze...

Napisano

Nie mam pojęcia jak jest z "żółtymi blachami" ale ok 2 mies temu rejestrowałem moją Alę i Pani z WK brała ode mnie certyfikat polisy, więc nie wiem co by było gdybym nie miał OC hmm.gif Przy aucie zabytkowym podejrzewam, że nie powinno to byc wymagane tak jak niektórzy tu już pisali. W końcu przy zabytku nie ma wymogu płacenia OC przez cały rok ok.gif

Napisano

> Jest auto - musi mieć OC. Inaczej to tak, jakby go nie było, tzn. nie ma prawa się pokazywać.

> Ubezpieczenie OC jest o-bo-wiąz-ko-we

> Niby oczywiste, a jednak...

To co piszesz to bzdury od kilku lat każdy samochód ma OC z automatu tylko jeden opłacone drugi nie i tyle .Sam rejestrowałem auto 01.04.2011r bez OC i bez problemów

Napisano

> powiedz mi jeszcze, że da się wyrejestrować (zezłomować) samochód bez ważnego OC

a tego to niewiem ,ale wiem jak to zrobic zlosnik.gif

Napisano

> Pani poniekąd miała rację...Jeśli autko na żółtych tablicach wyjeżdża na drogę, to OC mieć musi -

> dlatego można polisę wykupić nawet na kilka dni (chyba tydzień minimum, ale tego pewny nie

> jestem).

Miesiąc ok.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia jak jest z "żółtymi blachami" ale ok 2 mies temu rejestrowałem moją Alę i Pani z WK

> brała ode mnie certyfikat polisy, W

> końcu przy zabytku nie ma wymogu płacenia OC przez cały rok

Co to certyfikat polisy niewiem.gifi po co jej to w jakim celu czy ona jest upoważniona w jakikolwiek sposób do żądania takiego dokumentu(nie wydaje mi sie no.gif)

a OC płacimy jednorazowo lub w kilku składkach waytogo.gif nie cały rok

Napisano

> Może być i na zielonych; bez aktualnej polisy OC w WK się nie pokazuj.

Nie wiem co to zielone tablice (kiedys chyba od motoroweru 270751858-jezyk.gif) ale na żółtych i w pewnych przypadkach na białych (pojazd historyczny) OC mieć nie musisz i nikt nie może cie zmusić do jego posiadania.

Napisano

Tak tu ma racje lecz nie ona od tego aby sprawdzać czy jest wykupione(zapłacone) czy nie

Napisano

> W jednym z miast uzyskałem informację, że nie ma czegoś takiego jak żółte blachy i OC musi posiadać

> każdy samochód w tym kraju. Pani albo była uczona w dawnym systemie albo dorabia jako agent TU

O to jakbym był w WK w Otwocku hehe.gif

Za pierwszym razem starałem się grzecnie wytłumaczyć, nie dało rady, za drugim razem po odbiór dowodu poszedłem z tekstem ustawy, pani czytała czytała ale bez zrozumienia, cały czas upierała się że mam przedstawić OC, którego nie miałem ( auto >40 lat, białe talice).

W końcu wezwałem kierownika ale ten zajął takie samo stanowisko jak pani urzędniczka. Na koniec straszyli mnie zgłoszeniem do UFG zlosnik.gif

Napisano

> O to jakbym był w WK w Otwocku

> Za pierwszym razem starałem się grzecnie wytłumaczyć, nie dało rady, za drugim razem po odbiór

> dowodu poszedłem z tekstem ustawy, pani czytała czytała ale bez zrozumienia, cały czas

> upierała się że mam przedstawić OC, którego nie miałem ( auto W końcu wezwałem kierownika ale

> ten zajął takie samo stanowisko jak pani urzędniczka. Na koniec straszyli mnie zgłoszeniem do

> UFG

Trzeba było ich bokser.gifhorse.gifi do ikonka_photo2.gif(gazet)

Napisano
  • Autor

> O to jakbym był w WK w Otwocku

> Za pierwszym razem starałem się grzecnie wytłumaczyć, nie dało rady, za drugim razem po odbiór

> dowodu poszedłem z tekstem ustawy, pani czytała czytała ale bez zrozumienia, cały czas

> upierała się że mam przedstawić OC, którego nie miałem ( auto W końcu wezwałem kierownika ale

> ten zajął takie samo stanowisko jak pani urzędniczka. Na koniec straszyli mnie zgłoszeniem do

> UFG

a to wiecej niz 40 letnie z bialymi blachami bez wpisu do rejestru zabytkow tez moga byc nie ubezpieczone?

Napisano
  • Autor

> Tak tu ma racje lecz nie ona od tego aby sprawdzać czy jest wykupione(zapłacone) czy nie

ale co to ma wspolnego z przerejestrowaniem, przeciez auto moze dalej stac w tym samym garazu a zmienia sie wlasciciel...

Napisano

> ale co to ma wspolnego z przerejestrowaniem, przeciez auto moze dalej stac w tym samym garazu a

> zmienia sie wlasciciel...

Czytaj dokładnie Jeśli autko na żółtych tablicach wyjeżdża na drogę, to OC mieć musi -

Napisano
  • Autor

> Miesiąc

tylko ze to sie zupelnie nie oplaca - PZU zaspiewalo mi 191zl/miesiac... screwy.gif

Napisano

frown.gif

W Łódzkim WK nikt nie wymaga przy rejestracji pojazdu pokazywania polisy OC.

Nie wiem skad sie biora bzdury o okazywaniu polisy przy rejestracji pojazdu.

wystarczy przeczytac ustawe o rejestracji i oznaczaniu pojazdow a wszystko bedzie jasne.

Napisano

> powiedz mi jeszcze, że da się wyrejestrować (zezłomować) samochód bez ważnego OC

Złomowałem auto niedawno...

NIKT nie pytał o polisę... Ani na stacji demontazu, ani w WK...

Napisano

> Podaj podstawę prawną w której będzie napisane że nie moge zarejestrować auta bez OC

Możesz zarejestrować auto bez polisy OC. Ale dla własnego bezpieczeństwa powinieneś ubezpieczyć auto tego samego dnia.

Pani w okienku nie wyda twardego DR jeżeli nie ma waznego OC - podstawy prawnej nie znam

Napisano

> tylko ze to sie zupelnie nie oplaca - PZU zaspiewalo mi 191zl/miesiac...

btw

Uniqa 65 zł ok.gif

Napisano

> od kiedy tak jest?:D

Pierwsze auto na białe tablice rejestrowałem w 2005roku. Już tak było...

Napisano

> Co to certyfikat polisy i po co jej to w jakim celu czy ona jest upoważniona w jakikolwiek sposób

> do żądania takiego dokumentu(nie wydaje mi sie )

Certyfikat to to co dostajesz z ubezpieczalni i musisz mieć przy sobie w razie kontroli policial.gif czy była uprawniona nie wiem, ale skoro chciała, a miałem to dałem i juz. Co się będę kłocił 270751858-jezyk.gif

> a OC płacimy jednorazowo lub w kilku składkach nie cały rok

Owszem. System płatności możesz sobie ustalić prawie dowolnie. Ale OC na zwykłe auto jest zawierane na rok. Nie ma czegoś takiego, że jak zapłaciłeś za pół roku to jest wazne pół roku ok.gif Jak nei zapłacisz za drugą połowę to OC i tak masz ważne tyle, że TU będzie Cię ścigać za niepłacenie ok.gif

Napisano

> od kiedy tak jest?:D

2 lata temu rejestrowałem żony auto, przy wydawaniu twardego dowodu chcieli polisę OC,

w zeszlym miesiącu wymieniałem swój dowód rejestracyjny z powodu braku miejsc na pieczątki i przy wydawaniu twardego dowodu to samo,

nie pytałem się ich czy mają jakąś podstawę prawną bo nie mam czasu na drążenie tematu

pozdrawiam

Napisano

> tylko ze to sie zupelnie nie oplaca - PZU zaspiewalo mi 191zl/miesiac...

A opłaca się wziąć na pół roku, np. od początku kwietnia do końca września? W zimie i tak gruchotami raczej się nie jeździ...

Napisano

> A jaki w tym kłopot? Aneks do umowy o zmianie numerów i tyle...Pięć minut i po sprawie.

Pięc minut papierologii - dodaj do tego dojazd do TU, ew. kolejkę - po co to wszystko? niewiem.gif

Napisano

dziwne bo w Łodzi nigdy mi nie wołali

a ostatnie auto rejestrowałem jakieś 6 mieś temu za jakis miesiąc będę rejestrował zobaczymy

hehe

Napisano

Decyzja administracyjna

Rejestracja pojazdu, zostaje dokonana w oparciu o decyzję administracyjną. Wydanie zaś każdej decyzji wymaga czasu. W związku z tym, aby umożliwić nabywcy posługiwanie się zakupionym pojazdem do wydania ostatecznej decyzji, wraz ze złożeniem wniosku, urząd dokonuje tymczasowego dopuszczenia pojazdu do ruchu (na 30 dni.).

Dokumenty wymagane do złożenia wniosku:

Wypełniony wniosek rejestrację pojazdu - wzór

Dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość (np. paszport).

Dowód własności pojazdu, np.:

umowa sprzedaży, umowa darowizny, itp.

faktura VAT,

prawomocne orzeczenie sądu.

kartę pojazdu- jesli była wydana

dowód rejestracyjny pojazdu- jeśli był wcześniej rejestrowany.

Opłaty:

12 zł – pozwolenie czasowe.

30 zł – tablice rejestracyjne motorowerowe.

40 zł – tablice rejestracyjne motocyklowe.

80 zł – tablice rejestracyjne samochodowe.

1000 zł - tablice rejestracyjne indywidualne samochodowe.

500 zł – tablice rejestracyjne indywidualne motocyklowe.

40 zł – tablice rejestracyjne na przyczepę.

12 zł – komplet nalepek legalizacyjnych.

18 zł – nalepka kontrolna na szybę pojazdu.

53 zł – dowód rejestracyjny.

Tak na predko wygrzebane netu.

Napisano

Czytanie ze zrozumieniem ginie w narodzie, niestety...

Napisano

tak, ostatnio nie chcieli ode mnie polisy do wglądu.

Napisano

Dobra, spróbuję uporządkować ... w przypadku pojazdu historycznego obowiązek ubezpieczenia powstaje w momencie wprowadzenia do ruchu (art. 23 i 29 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych) tak więc do wykonania czynności rejestracji takiego obowiązku nie ma.

Per Pani w WK może być upierdliwa i "z przyzwyczajenia" oczekiwać okazania takiego dokumentu, ale jedyne co może w przypadku nie okazania, to wysłać zawiadomienie do UFG.

UFG w takiej sytuacji odstępuje od windykacji opłaty uznając ją za niezasadną.

Napisano

Dzisiaj(właściwie to wczoraj) odbierałem twardy DR w łódzkim WK, nikt mnie się nie pytał o OC.

Zapytałem kobiety, która mi wydawała DR o sprawę OC, kobieta powiedziała, że słyszała o takich praktykach, ale są one nielegalne, nie ma na to żadnej podstawy prawnej i oni broń boże tak nie robią.

Z czego wniosek: jak ktoś zażąda od Ciebie OC to Ty zażądaj wskazania stosownej podstawy prawnej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jedyne co może w przypadku nie okazania, to wysłać zawiadomienie do UFG.

Jedno ALE, WK nie jest organem kontrolnym tylko prowadzącym rejestr pojazdów i nic mu do OC. Do UFG WK może robić dokładnie takie same donosy jak każdy z nas.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Łatwo powiedzieć.

A w praktyce taki scenariusz w "moim" urzędzie wyglądałby tak:

Idę do urzędu odebrać tzw. twardy dowód rejestracyjny. Na drzwiach pokoju jest kartka formatu A-3, że na dzień dobry wymagają okazania polisy OC. Ja nie mam polisy, ale staję w kolejkę, bo postanawiam żądać od nich podstaw prawnych. Po dwóch godzinach wchodzę do pokoju. Babka w okienku tylko się uśmiecha, żeby poprosić następną osobę z kolejki, bo nie mam polisy OC. Idę więc do kierownika, a ten tłumaczy się, że np. taki mają regulamin. No i co robić w takiej sytuacji? niewiem.gif

Napisano

> No i co robić w takiej

> sytuacji?

Poprosić o odmowę na piśmie ze wskazaniem stosownego aktu normatywnego.

Działa to tak, że pojazd jest rejestrowany na podstawie decyzji(którą dostajesz - taka kartka A4)Urzędu Miasta/Starostwa..., jeśli odmawiają to muszą wskazać podstawę prawną a takiej nie ma. Obstawiam, że naczelnikiem Twojego WK jest jakiś szeryf z pis'u, który chce uzdrawiać na siłę i wbrew prawu kraj.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jedno ALE, WK nie jest organem kontrolnym tylko prowadzącym rejestr pojazdów i nic mu do OC. Do UFG WK może robić dokładnie takie same donosy jak każdy z nas.

Nie zgodzę się z Tobą ... ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych cyt.:

Quote:

art. 84

1. Spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1-3, podlega kontroli wykonywanej przez organy do tego obowiązane lub uprawnione.

2. Do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:

1) są obowiązane:

a) Policja,

b) organy celne,

c) Straż Graniczna,

d) organy właściwe w sprawach rejestracji pojazdów,

e) Inspekcja Transportu Drogowego;

2) są uprawnione:

a) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny,

b) inne organy uprawnione do kontroli ruchu drogowego,

c) Inspekcja Ochrony Środowiska.

3. Do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC rolników:

1) jest obowiązany wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce położenia gospodarstwa rolnego lub miejsce zamieszkania rolnika;

2) są uprawnione:

a) starosta właściwy ze względu na położenie gospodarstwa rolnego lub miejsce zamieszkania rolnika,

b) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

4. Do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia budynków rolniczych:

1) jest obowiązany wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce położenia gospodarstwa rolnego lub miejsca zamieszkania rolnika;

2) jest uprawniony starosta właściwy ze względu na położenie gospodarstwa rolnego lub miejsce zamieszkania rolnika.

5. Organy obowiązane i uprawnione przeprowadzają kontrolę na zasadach i w trybie określonych w przepisach regulujących działalność tych organów.

Zwróć uwagę, że babeczka w WK jest wręcz obowiązana do kontroli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.