Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej przekładniowy do palio 1.4 !!

Featured Replies

Napisano

Witam po dość długiej przerwie!

Mam pytanie : jaki olej można wlać do skrzynki biegów w palio 1.4.

Czy jak wybiorę dowolny olej typu SAE 80W to bedzie dobry wybór?

Zalecana przez fiata tutela jest cholernie droga.

Pozdrawiam

Napisano

od dłuższego czasu stosuję w wielu samochodach HIPOL semisyntetyk i nie było najmnieszych problemów litr około 27 zł

Napisano

> od dłuższego czasu stosuję w wielu samochodach HIPOL semisyntetyk i nie było najmnieszych problemów

> litr około 27 zł

jestem świeżo po wymianie (wczoraj), i zastosowałem dokładnie ten sam hipol 75w-90...i dokładnie za tyle samo zlosnik.gif

Napisano

U siebie mam z serii K2 olej, kupiony w promocji po 20zł/L grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Siema! Zakupiłem Daewoo 80W za 20zeta/L. Ten olej semi 75W kosztował ok 35 zeta. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano

> A powiedzcie co ile zmieniacie olej w skrzyni?

ja zmieniam co roku, razem z olejem silnikowym. kompleksowo smile.gif

Napisano

> ja zmieniam co roku, razem z olejem silnikowym. kompleksowo

... a ile km rocznie robisz ?

Bo jeżeli tyle co przeciętny użytkownik, to wymiana jest totalnie bez sensu no.gif

Ja wymieniłem jak miałem przejechane 40000km i to była największa głupota, bo olej był jak nowy.

Napisano
  • Autor

Siema! Ja wymieniłem po przejechaniu ok. 70kkm po ok. 4-5 latach eksploatacji ale tylko dlatego, że zauważyłem ubytek oleju w skrzyni.

Napisano

> ... a ile km rocznie robisz ?

kolo 20-30 kkm. ale jakbym jezdzil 5kkm to tez bym zmienial co rok. swiezy olej to zawsze swiezy olej. nie jestem centusiem a olej nie jest drogi na tyle zeby go nie wymieniac co rok.

pozdro

Napisano

> kolo 20-30 kkm. ale jakbym jezdzil 5kkm to tez bym zmienial co rok. swiezy olej to zawsze swiezy

> olej. nie jestem centusiem a olej nie jest drogi na tyle zeby go nie wymieniac co rok.

> pozdro

Uprawiasz "sztukę dla sztuki"

Twoje pieniądze, twoja wola.

Napisano

> kolo 20-30 kkm. ale jakbym jezdzil 5kkm to tez bym zmienial co rok. swiezy olej to zawsze swiezy

> olej. nie jestem centusiem a olej nie jest drogi na tyle zeby go nie wymieniac co rok.

> pozdro

Oczywiście wiesz o tym że olej by uzyskać swoje właściwości, potrzebuje z reguły chwilkę popracować, Skoro producent przewidział sprawdzenie po 100000 to wymiana co 30000 większego sensu nie ma. Zwykła sztuka dla sztuki, wcale a wcale nie wpływająca na stan owej skrzyni.

Napisano

> ... a ile km rocznie robisz ?

> Bo jeżeli tyle co przeciętny użytkownik, to wymiana jest totalnie bez sensu

> Ja wymieniłem jak miałem przejechane 40000km i to była największa głupota, bo olej był jak nowy.

Oczywiscie stwierdziłeś to w jakiś miarodajny sposób? porównałeś parametry oleju który zlałeś z tym który wlałeś itp? Jeśli tak to chętnie zapoznam się z tym opracowaniem.

Napisano

> Oczywiscie stwierdziłeś to w jakiś miarodajny sposób? porównałeś parametry oleju który zlałeś z tym

> który wlałeś itp? Jeśli tak to chętnie zapoznam się z tym opracowaniem.

Oczywiście !

Przeprowadziłem szereg testów i badań w akredytowanym laboratorium.

Stwierdzono zużycie na poziomie 7 koma 8 dziesiątych procent.

Laborant wyliczył, że na tym oleju mógłbym przejechać jeszcze dokładnie 432678km. Po takim przebiegu skrzynia uległaby zatarciu.

Pod mikroskopem elektronowym stwierdzono, że olej należy do grupy lotos z niewielką domieszką shella (pewnie w fabryce mieszali zlewki) skromny.gifok.gif

Oto wykresy:

011_0302.gif

ch-75-1.jpg

PS Nie wiem, nie znam siem, zaófałem specjalistom ok.gif.

Napisano

> bzdura, myśl samodzielnie

Spokook.gif

Pompuj koła azotem, zmieniaj co rok płyny, wymieniaj po przebiegu paski, śruby, uszczelki i co się tam tylko Ci podoba.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście !

> Przeprowadziłem szereg testów i badań w akredytowanym laboratorium.

> Stwierdzono zużycie na poziomie 7 koma 8 dziesiątych procent.

> Laborant wyliczył, że na tym oleju mógłbym przejechać jeszcze dokładnie 432678km. Po takim

> przebiegu skrzynia uległaby zatarciu.

> Pod mikroskopem elektronowym stwierdzono, że olej należy do grupy lotos z niewielką domieszką

> shella (pewnie w fabryce mieszali zlewki)

> Oto wykresy:

> PS Nie wiem, nie znam siem, zaófałem specjalistom .

Wygląda fachowo, ale co to ma przedstawiać wink.gif ?

Napisano

> Wygląda fachowo, ale co to ma przedstawiać ?

Aaaaaaa, cholera wie, co tam Google wypluło grinser006.gif

Napisano

> Witam po dość długiej przerwie!

> Mam pytanie : jaki olej można wlać do skrzynki biegów w palio 1.4.

> Czy jak wybiorę dowolny olej typu SAE 80W to bedzie dobry wybór?

> Zalecana przez fiata tutela jest cholernie droga.

> Pozdrawiam

ja zmieniłem w Uniaku olej w styczniu właśnie na tutelę. Fiatowskie skrzynie nie są wyjątkowo wytrzymałe i źle znoszą np. hipol ..... generalnie nie może być za gęsty bo padnie ci piątka w skrzyni (ponoć na hipolu właśnie to się zdarza smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja zmieniłem w Uniaku olej w styczniu właśnie na tutelę. Fiatowskie skrzynie nie są wyjątkowo

> wytrzymałe i źle znoszą np. hipol ..... generalnie nie może być za gęsty bo padnie ci piątka w

> skrzyni (ponoć na hipolu właśnie to się zdarza

Znalezione w necie:

Bardzo dobry olej przekładniowy na bazie mineralnej . Zastosowanie ma przede wszystkim w samochodach o dużym przebiegu . Jest olejem dość gęstym i z tego powodu jest często stosowany , gdyż wycisza pracę skrzyni biegów . Hipol jest olejem uniwersalnym w pełni mieszalnym z innymi olejami o tej samej specyfikacji . Polecam

Napisano

Hipol to nazwa handlowa natomiast specyfikacja danego podproduktu jest ważna

to znaczy jest kilka rodzai Hipolu np.specjalne oznaczenie ma do maluchów jest to hipol MF . Osobiście stosuję do wielu marek w zależności też od przebiegu hipol semisyntetyk czyli produkt półsyntetyczny i naprawdę jest dobry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.