Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o program gwarancyjny

Featured Replies

Napisano

Zabieram się do kupna Audi A4 z 2005 r. (2,0). I tu mam takie pytanie mam możliwość wykupienia mu programu gwarancyjnego Excellente, co wydaje mi się sensowne zważywszy, że ma już ponad 6 lat, a mogę wykupić program na dwa lata (niedługo będzie za stary, żeby wykupić cokolwiek) za 1299 PLN. Lista rzeczy objętych gwarancją jest b. długa, nie chcę tu zaśmiecać forum (jak ktoś b. chce mi pomóc może wejść na stronę wink.gif. Przebieg auta 140 tys. (i mam nadzieję, że tylko tyle wink.gif, ale to dla programu nie ma w zasadzie znaczenia, bo nie stawia limitów. Jak myślicie, opłaca się?

Napisano

To jest "gwarancja" Audi, czy jakieś ubezpieczenie? Ogólnie koszt do przyjęcia zakładając, że zakres gwarancji jest szeroki.

Napisano
  • Autor

> To jest "gwarancja" Audi, czy jakieś ubezpieczenie? Ogólnie koszt do przyjęcia zakładając, że

> zakres gwarancji jest szeroki.

Program gwarancyjny Seata, ale dotyczy 4 marek z grupy VW - samego VW, jak też właśnie Audi oraz Seata i Skody. Pełną listę rzeczy objętych gwarancją podaję:

SILNIK

Mechanizm zaworowy, włączając hydrauliczne popychacze, zawory dolotowe i wylotowe (z wyłączeniem spalonych zaworów), sprężyny i prowadnice, głowica silnika (z wyłączeniem pęknięć i odkształceń), uszczelka głowicy (nie dotyczy przedmuchów), popychacze, wałki rozrządu i prowadnice, koła zębate układu rozrządu i łańcuchy rozrządu, pompa oleju, tłoki i pierścienie, tuleje cylindrów, korbowody, sworznie tłokowe i łożyska, wał korbowy i łożyska, kolektor dolotowy, koło zamachowe i wieniec.

Paski rozrządu są objęte ubezpieczeniem pod warunkiem ich wymiany zgodnie z harmonogramem przewidzianym przez producenta. Konieczne jest udokumentowanie przestrzegania tego harmonogramu.

MECHANICZNA SKRZYNIA BIEGÓW

Wewnętrzne koła zębate, piasty synchronizatorów, wybieraki, wałki, łożyska, tuleje i koła przekładniowe.

AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW

Wewnętrzne wałki, koła zębate, sprzęgła, okładziny hamulców, blokada zaworu,

regulator, pompa oleju, łożyska i tuleje, serwo, tarcza napędu i koła przekładniowe.

PRZEKŁADNIA HYDROKINETYCZNA

Uszkodzenie jakiegokolwiek wewnętrznego elementu mechanicznego.

PRZEKŁADNIA BEZSTOPNIOWA CTX

Wewnętrzne sprzęgła, przekładnia planetarna, przekładnie redukcyjne, wałki, koła

pasowe o zmiennej charakterystyce, elementy napędzające cięgła, wewnętrzne

uszczelki, tuleje i łożyska.

MECHANIZM RÓŻNICOWY

Wewnętrzne koło koronowe i koło zębate, koła satelitów, osie, łożyska i tuleje,

podkładki oporowe i podkładki dystansujące.

UKŁAD PRZENIESIENIA NAPĘDU NA PRZEDNIĄ OŚ

Półosie wraz z przegubami homokinetycznymi, przegubami uniwersalnymi i

łącznikami (z wyłączeniem osłon).

ŁOŻYSKA KÓŁ

Wyłącznie łożyska kół osi napędzanej.

WAŁ NAPĘDOWY

Przeguby uniwersalne i łączniki.

UKŁAD PRZENIESIENIA NAPĘDU NA TYLNĄ OŚ

Półosie, zewnętrzne półosie tylnych kół wraz z przegubami homokinetycznymi,

przegubami uniwersalnymi i łącznikami (z wyłączeniem osłon).

UKŁAD ZASILANIA PALIWEM (OLEJ NAPĘDOWY LUB BENZYNA)

Mechaniczne lub elektryczne pompy paliwowe.

UKŁAD CHŁODZENIA SILNIKA

Pompa płynu chłodzącego, sprzęgło wiskotyczne wentylatora, termostat i obudowa

termostatu.

UKŁAD KIEROWNICZY (OBEJMUJE UKŁAD WSPOMAGANIA KIEROWNICY)

Zębatka kierownicza i koła zębate (z wyłączeniem osłon), przekładnia kierownicza,

zębatka kierownicza układu wspomagania kierownicy i pompa układu wspomagania

kierownicy.

TURBOSPRĘŻARKA (MONTOWANA FABRYCZNIE)

Turbosprężarka jest objęta polisą wyłącznie w przypadku, gdy jest montowana

fabrycznie w nowym pojeździe.

UKŁAD HAMULCOWY

Cylinderki, korektor siły hamowania, zaciski hamulcowe, uszczelki i serwo.

UKŁAD ELEKTRYCZNY

Rozrusznik z włącznikiem elektromagnetycznym, wraz z mechanizmem załączania i

napędem sprzęgającym, alternator / zestaw diod, cewka zapłonowa, przekaźnik

świateł awaryjnych, silnik wycieraczek szyby przedniej i tylnej

Napisano

> SILNIK

> Mechanizm zaworowy, włączając hydrauliczne popychacze, zawory dolotowe i wylotowe (z wyłączeniem

> spalonych zaworów), sprężyny i prowadnice, głowica silnika (z wyłączeniem pęknięć i

> odkształceń), uszczelka głowicy (nie dotyczy przedmuchów), ...

Tym sprytnym sposobem "pozbyli się" problemu pokrywania kosztów 90% uszkodzeń swoich wadliwych silników 2.0 TDI hehe.gif (pękające głowice)

Jak program pokrywa uszkodzenia uszczelki pod głowicą z wyłączeniem przedmuchów, to co pokrywa? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tym sprytnym sposobem "pozbyli się" problemu pokrywania kosztów 90% uszkodzeń swoich wadliwych

> silników 2.0 TDI (pękające głowice)

> Jak program pokrywa uszkodzenia uszczelki pod głowicą z wyłączeniem przedmuchów, to co pokrywa?

wiesz ten program nie jest dedykowany pod silniki 2.0 TDI ani nawet wyłącznie pod Audi, więc nie doszukiwałbym się w tym aż takiego zagrania

co do głowic to faktycznie dziwnie to brzmi, ale pomijając to i tak tych rzeczy objętych pozostaje jak dla mnie sporo

Napisano

> To jest "gwarancja" Audi, czy jakieś ubezpieczenie? Ogólnie koszt do przyjęcia zakładając, że

> zakres gwarancji jest szeroki.

ja to rozumiem jako coś co jest jednocześnie przedłużeniem gwarancji w formie ubezpieczenia od awarii.

Napisano

> wiesz ten program nie jest dedykowany pod silniki 2.0 TDI ani nawet wyłącznie pod Audi, więc nie

> doszukiwałbym się w tym aż takiego zagrania

> co do głowic to faktycznie dziwnie to brzmi, ale pomijając to i tak tych rzeczy objętych pozostaje

> jak dla mnie sporo

znaczy źle chyba napisałeś

"Do umowy ubezpieczenia nie mogą przystąpić właściciele Pojazdów:

4.1. eksploatowanych przez Policję, Wojsko, StraŜ poŜarną, StraŜ graniczną, Inspekcję

Transportu Drogowego, Zakłady Opieki Zdrowotnej, Stacje Ratownictwa

Medycznego;

2.1. nie posiadających waŜnego badania technicznego;

2.2. na które Ubezpieczony, z przyczyn leŜących po jego stronie, utracił Gwarancję przed

czasem zakończenia okresu tej Gwarancji;

2.3. w których Ubezpieczony dokonał przeróbek odbiegających od standardowej

konstrukcji Pojazdu, za wyjątkiem montaŜu instalacji gazowej, z zastrzeŜeniem Ŝe

ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje szkód w samej instalacji gazowej i szkód

wynikłych z działania tej instalacji.

2.4. przebywających nieprzerwanie poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej więcej niŜ 60

dni w roku kalendarzowym, licząc od momentu zawarcia umowy ubezpieczenia do

upływu okresu ubezpieczenia;"

Nic o dieslu nie ma.

Ja tam zawsze mam obawy przed dłuższa jazdą o skrzynię i turbinę. Najgorsze co może paść w czasie dalekiej podróży.

Napisano
  • Autor

nie widzę sprzeczności wink.gif

natomiast skrzynia jest objęta w zasadzie pełną ochroną

• 2 tygodnie później...
Napisano

> nie widzę sprzeczności

> natomiast skrzynia jest objęta w zasadzie pełną ochroną

ogólnie rzecz biorąc mając firmę to jest super korzystne. Gadałem ostatnio ze znajomym - wrzuca się to jako koszty i tyle. A mając dość dużą flotę samochodów to zawsze jest cos do naprawy.

Napisano

mam pytanie czy Ty wraz z verso robicie na AK reklamę tego programu dla VW Groop hmm.gif

Po waszym "doświadczeniu" i profilach wszystko by na to wskazywało.

Ten program to może być dobry dla kogoś kto kupił nowe auto, skończyła mu się gwarancja i chce przedłużyć sobie ochronę na auto dla tzw świętego spokoju. Dla mnie jesteście albo kompletnymi ignorantami pozbawionymi krzty wiedzy n/t podstawowych usterek modeli koncernu VW albo lobbystami tego programu

Napisano

> Zabieram się do kupna Audi A4 z 2005 r. (2,0). I tu mam takie pytanie mam możliwość wykupienia mu

> programu gwarancyjnego Excellente, co wydaje mi się sensowne zważywszy, że ma już ponad 6 lat,

> a mogę wykupić program na dwa lata (niedługo będzie za stary, żeby wykupić cokolwiek) za 1299

> PLN. Lista rzeczy objętych gwarancją jest b. długa, nie chcę tu zaśmiecać forum (jak ktoś b.

> chce mi pomóc może wejść na stronę . Przebieg auta 140 tys. (i mam nadzieję, że tylko tyle ,

> ale to dla programu nie ma w zasadzie znaczenia, bo nie stawia limitów. Jak myślicie, opłaca

> się?

Program płać i płacz (jak się coś stanie i trzeba będzie wykłócać w warsztacie żeby naprawili)

Z tego co oglądałem to limit kilometrów w programie to 150 tys km więc dla opisanego auta to topienie kasy w błocie.

Napisano

Misiek - schlebiasz mi... co do wiedzy - nie każdy jest w stanie ją posiąść w 100%. W tym wypadku zdaję się na forum i lub mechanika.

> Program płać i płacz (jak się coś stanie i trzeba będzie wykłócać w warsztacie żeby naprawili)

> Z tego co oglądałem to limit kilometrów w programie to 150 tys km więc dla opisanego auta to

> topienie kasy w błocie.

150k to duzo jak na auto 7 letnie. to daje ponad 21k rocznie i 1800 km miesięcznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.