Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odurzające gazy w kabinie samochodu... Pomocy !!!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów !

Na wstępie chcę dodać, że jestem tu nowy i pozdrawiam Wszystkich.

Żeby nie przedłużać napiszę z czym mam problem i poproszę o pomoc.

Parę miesięcy temu zakupiłem CC sporting, ze swap'em na 1,2 8v od Punto,

z instalacją gazową najprostszą jaka można założyć.

Pojeździłem trochę, bez większych zastrzeżeń. Postanowiłem

jednak pojazd przygotować pod KJS i oddałem go do zakładu, gdzie

przeprowadzono takie remonty:

-wymiana zawieszenia na sportowe

-usunięcie instalacji gazowej

-wymiana sprzęgła

-wymiana przegubów

-odchudzenie koła zamachowego

-modyfikacja ukł. wydechowego

-zalanie nowych płynów

-i pewnie jeszcze może jakieś inne drobne...

Po odebraniu samochodu i przejechaniu 20km, wróciłem do domu cały skołowany, zwalając

wszystko na głośną pracę tłumika. (pierwotnie po remoncie był tylko katalizator jako tłumik ostatni, tylko po to żeby był do KJS). Niezwłocznie w innym zakładzie zmieniłem trochę wydech, katalizator poszedł do przodu, środek i tył założyłem zwykły od sporting'a. Pojeździłem.... Nadal po przejechaniu kilku km czuję się odurzony, w kabinie dziwny zapach ni to spaliny ni to jakiś olej spalony lub plastik lub jakaś inna chemia... Wróciłem do zakładu gdzie modyfikowałem wydech. Okazało się, że był nieszczelny na spawie koło katalizatora. Ucieszyłem się, że teraz będzie wszystko ok. Znów trochę pojeździłem.... Nadal jakiś dziwny zapach. Czuję go nawet stojąc obok auta, wydaje mi się także, że pod maską. I nie jest to zwykły zapach rozgrzanego silnika tylko czuję jakąś chemię od której boli głowa.

Zadzwoniłem zatem do mechanika, który pierwotnie wykonywał wszystkie przeróbki. Doszedł do wniosku, że to pewnie wina 2 dziur, które zostały w bagażniku po butli gazowej.

Niezwłocznie je uszczelniłem. Przewietrzyłem auto i w drogę. Pojeździłem... Niestety znowu to samo.... Nawiewy skręciłem na zero... ale gdzieś czuć coś dziwnego, w kabinie i nadal nawet koło auta... Z dodatkowych rzeczy dodam, że na podnośniku widziałem trochę oleju na ściankach miski olejowej. Wcześniej było też niewiele z okolicy pokrywy zaworów. Auto po zapaleniu przez chwilę się przytyka, ale po przejechaniu kilometra ciągnie dobrze już... Inną sprawą była rurka od odmy, która była wyprowadzona pod auto, ze względu na to, że dolot powietrza jest przerobiony - stożek otwarty, potem puszka... W końcu samochód odstawiłem do mechanika znów na kilka dni.... Załatał dziury w bagażniku po butli z gazem, a odmę tak wyprowadził, że wszczepił ją, do tego "pudełka" za filtrem powietrza (przepraszam, ale nie wiem jak fachowo się nazywa). Dziś odebrałem pojazd. Pojeździłem 30 minut. Niby coś ciut lepiej, ale po 20 min, znów czuję się skołowany jadąc autem, gdy wysiadam z auta, od rozgrzanego silnika czuję jakiś zapach spalenizny, rozgrzanego płynu?.... Samochód fajny, pieniążków zainwestowałem sporo... a tu taka lipa... nie jest to także moje jakieś subiektywne odczucie, gdyż poprosiłem kogoś o przejażdżkę i też miał podobnie... Co radzicie ? Jakie macie propozycje ? Bardzo serdecznie Was proszę Szanowni forumowicze i użytkownicy fiatów o pomoc. Dziękuję. Maciek z Krakowa.

Napisano

Jak masz poprowadzone odpowietrzenie skrzyni korowej, czyli popularna odmę?

Zrób foto auta pod maską.

Napisano
  • Autor

Zdjęcie postaram się zrobić i załączyć jutro w godzinach porannych. A wygląda to tak, że dolot powietrza jak już pisałem jest zmodyfikowany w tym silniku 1,2 8v, tak że wystaje stożkowaty filtr powietrza, dalej metalowa puszka i to do niej wszczepiono ok. 20 cm wężyk, biegnący od silnika, to znaczy tej komory. Wcześniej odma była puszczona pod auto...

Napisano

Nie grzeje się? Nie ubywa płynu chłodniczego? Moze masz jakas nieszczelnosc na wezach układu chłodzenia (jak likwidowali instalacje LPG to musieli przerabiac spowrotem) albo nagrezwnice strzelona? Jesli tak to moze jakis syf po "doktorze" zalega i stad te zapachy...

Napisano
  • Autor

Witam. Pojeździłem dziś trochę swoim CC. Przy otwartych oknach nieco lepiej, ale nadal po godzinnej jeździe wysiadam skołowany z samochodu. Przypominam, że mam problemy z przejechaniem pierwszego kilometra po odpaleniu samochodu... nie mam mocy, trochę postrzela, zadymi i nagle dostaje kopa i jeździ już cały czas ok. Im więcej gazu wciskam, tym więcej dziwnej woni w kabinie... Sprawdzałem tez po kątem wycieków... Jedynie taki zauważalny to będzie jak myślę w okolicy miski olejowej (ost. zdjęcie). Może z niej trochę ocieka na wydech? Odpowiadając na powyższy post, tak samochód ma tendencję do przegrzewania się. Dość często włącza się wentylator. Załączam zdjęcia silnika / odprowadzenia odmy, które dziś zrobiłem... Panowie, co radzicie dalej robić ? Dzięki za ew. pomoc ! Oto link do galerii ze zdjęciami:

http://img841.imageshack.us/g/motor1g.jpg/

Napisano

> Witam. Pojeździłem dziś trochę swoim CC. Przy otwartych oknach nieco lepiej, ale nadal po godzinnej

> jeździe wysiadam skołowany z samochodu. Przypominam, że mam problemy z przejechaniem

> pierwszego kilometra po odpaleniu samochodu... nie mam mocy, trochę postrzela, zadymi i nagle

> dostaje kopa i jeździ już cały czas ok. Im więcej gazu wciskam, tym więcej dziwnej woni w

> kabinie... Sprawdzałem tez po kątem wycieków... Jedynie taki zauważalny to będzie jak myślę w

> okolicy miski olejowej (ost. zdjęcie). Może z niej trochę ocieka na wydech? Odpowiadając na

> powyższy post, tak samochód ma tendencję do przegrzewania się. Dość często włącza się

> wentylator. Załączam zdjęcia silnika / odprowadzenia odmy, które dziś zrobiłem... Panowie, co

> radzicie dalej robić ? Dzięki za ew. pomoc ! Oto link do galerii ze zdjęciami:

> http://img841.imageshack.us/g/motor1g.jpg/

To auto było ostatnio na allegro wystawione, prawda?

Napisano

> Witam. Pojeździłem dziś trochę swoim CC. Przy otwartych oknach nieco lepiej, ale nadal po godzinnej

> jeździe wysiadam skołowany z samochodu. Przypominam, że mam problemy z przejechaniem

> pierwszego kilometra po odpaleniu samochodu... nie mam mocy, trochę postrzela, zadymi i nagle

> dostaje kopa i jeździ już cały czas ok. Im więcej gazu wciskam, tym więcej dziwnej woni w

> kabinie... Sprawdzałem tez po kątem wycieków... Jedynie taki zauważalny to będzie jak myślę w

> okolicy miski olejowej (ost. zdjęcie). Może z niej trochę ocieka na wydech? Odpowiadając na

> powyższy post, tak samochód ma tendencję do przegrzewania się. Dość często włącza się

> wentylator. Załączam zdjęcia silnika / odprowadzenia odmy, które dziś zrobiłem... Panowie, co

> radzicie dalej robić ? Dzięki za ew. pomoc ! Oto link do galerii ze zdjęciami:

> http://img841.imageshack.us/g/motor1g.jpg/

a takie moje pytanie, masz osłonę przed akumulatorem? ten mały kawałek po lewej jeśli nie masz aku pod maską zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.