Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F X17DTL wymiana przegubu wewnętrznego

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wczoraj moja astra odmówiła dalszej współpracy, tzn silnik pracuje, biegi wchodzą normalnie a auto stoi w miejscu. Po dokładniejszych oględzinach okazuje się że... przegub się wysunął ze skrzyni, tzn jest po prostu luźny. Teraz pytanie, gdzieś wyczytałem że lewy przegub da się wymienić bez rozkręcania kolumny, na razie chciałbym go wyciągnąć i zobaczyć co się naprawdę stało tam w środku. Dyfer wygląda ok bo zdjąłem dekiel spod skrzyni tylko teraz kwestia czy uszkodził się frez na przegubie czy "gniazdo". Jak to wyciągnąć żeby sobie nie narobić dodatkowych kłopotów? Odkręcić zwrotnicę od wahacza i wyjąć kompletną półoś z przegubami?

Napisano
  • Autor

Wyjąłem "kompletną" półośkę ze skrzyni i się okazało, że przegub wewnętrzny po prostu się wysunął ze środka, problem w tym, że ten rozprężny pierścień nie spełnia już swojej roli. Gdzie kupić taki nowy pierścień i w ogóle pod jakim hasłem tego szukać? Albo może z czego podebrać żeby spasowało?

Napisano

Jeżeli chodzi o to co myślę to jest to pierścień segera smile.gif

Tutaj jest manual kol. azja. Co prawda dotyczy przegubu zewnętrznego, ale coś może Ci się przydać.

Napisano

Pierścień można kupić w ASO za ok. 1,50zł (nr 3 74 009).

Napisano
  • Autor

> Pierścień można kupić w ASO za ok. 1,50zł (nr 3 74 009).

Problem w tym, że do najbliższego ASO mam 70km, póki co pierścień "kupiłem" na szrocie i założyłem. Zastanawia mnie tylko dlaczego ten przegub wypadł... :/

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o to co myślę to jest to pierścień segera

> Tutaj jest manual kol. azja. Co prawda dotyczy przegubu zewnętrznego, ale coś może Ci się przydać.

Dzięki Kolego, nawet nie wiedziałem że jest strona z taka ilością pomocnych artykułów wink.gif

Napisano

> nie wiedziałem że jest strona z taka ilością pomocnych artykułów

kara.gifuzbroj_zlo.gif

grinser006.gif

Przyklejony wątek "ZANIM NAPISZESZ - PRZECZYTAJ!!!", a w nim:

Quote:

Po trzecie: zapraszamy na stronę WoA, w szczególności do działu Napraw To Sam. Znajdziesz tam wiele wartościowych informacji dotyczących obsługi, eksploatacji i naprawy Opla Astry.

Pozdroofka

Napisano

Wypadł, bo - tak jak wspomniałeś - pierścień osadczy się zużył. Może ktoś kiedyś wyciągał ten przegub i nie wymienił pierścienia.

A jeśli dojdzie do tego zbyt mała ilość smaru w przegubie to może dojść do takiej sytuacji podczas skręcania z poprzedzającym je ostrym ruszaniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.