Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szybko przepalające się żarówki w desce rozdzielcza:(

Featured Replies

Napisano

czy wam też tak szybko się przepalają te małe żaróweczki oslabiony.gif bo ja już w ciągu roku z 3 żarówki nowe dawałem:( da się tam jakieś diody wsadzić? jeśli tak to jakie ??

Napisano

> czy wam też tak szybko się przepalają te małe żaróweczki bo ja już w ciągu roku z 3 żarówki nowe

> dawałem:( da się tam jakieś diody wsadzić? jeśli tak to jakie ??

wina... tylko i wylacznie zarowek wg mnie

w desce spalily mi sie tylko 2 zarowki przez te ponad 6 lat

ale z pozycjami mialem swego czasu szal.. co wlozylem pare tygodni i spalona i tak ze 4 komplety, zalozylem diodowe ale zaczela jedna migac i na przegladzie sie przyczepil tez ze nieco za niebieska wiec wymienil mi od reki i.. od ponad 2 lat z pozycjami cisza swieza i nie przepalaja sie

Napisano
  • Autor
niewiem.gif radość moja wielka jest:( od żaróweczki do żaróweczki a już by była dioda jakaś oslabiony.gif pochodzę po kaliszu może w jakimś sklepie coś mi doradzą jakis zamiennik biglaugh.gif jak co to dam znać
Napisano

> radość moja wielka jest:( od żaróweczki do żaróweczki a już by była dioda jakaś pochodzę po

> kaliszu może w jakimś sklepie coś mi doradzą jakis zamiennik jak co to dam znać

diode odradzam - bedziesz mial bardzo zle podswietlenie pokretla

Napisano

Diody świecą bardziej punktowo, natomiast tradycyjne żaróweczki bardziej "promieniście".

Tak jak pisze Rejmi, z diodą podświetlenie będzie słabe.

Napisano
  • Autor

to tak jak koledzy doradziliście kupiłem tradycyjne z bosch-a 0.90zl/szt smile.gif20.GIF dzięki za podpowiedź

Napisano

> to tak jak koledzy doradziliście kupiłem tradycyjne z bosch-a 0.90zl/szt dzięki za podpowiedź

... ech teraz sobie jedno przypomnialem... ale to najwyzej na nastepny raz bedziesz mial

poszukaj zaroweczek takich ktore beda niedovoltowane - czyli ich nominalne napiecie pracy bedzie wyzsze niz 12V sa chyba na 14V o ile sie nie myle - te beda nieco slabiej swiecily ale ryzyko przepalenia bedzie niemalze zerowe

Napisano

> czy wam też tak szybko się przepalają te małe żaróweczki bo ja już w ciągu roku z 3 żarówki nowe

> dawałem:( da się tam jakieś diody wsadzić? jeśli tak to jakie ??

zobacz czy są ich 24V odpowiedniki, wtedy dajesz żarówkę o połowę mniej mocniejszą.

dla przykładu 12V/10W ---> 24V/5W.

taksówkarze wkładają takie żarówki do pozycji, tablic rej. i nie przepala się nigdy.

tak jak napisał jeden z kolegów, jest to celowe niedowoltowanie.

Napisano
  • Autor
smile.gif wielkie dzięki! jak znów mi się poprzepalają to poszukam , bo na razie kupiłem na zapas 6szt :D pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi!
Napisano

> zobacz czy są ich 24V odpowiedniki, wtedy dajesz żarówkę o połowę mniej mocniejszą.

> dla przykładu 12V/10W ---

> taksówkarze wkładają takie żarówki do pozycji, tablic rej. i nie przepala się nigdy.

> tak jak napisał jeden z kolegów, jest to celowe niedowoltowanie.

komlpetnie glupia kombinacja i bezsensowna

juz samo niedovoltowanie zarowki wystarczy i to nie koniecznie az takie a zmiana watarzu kompletnei jest tu neizrozumiala - wystarczy niedovoltowac o 15-20% i zarowka praktycznie sie nie przepali nigdy

a zalozenie do podswietlenia pokretel zarowki niedovoltowanej o 100% bedzie skutkowalo tylko i wylacznie tym ze praktycznie podswietlenie pokretel bedzie niewidoczne

Napisano

> komlpetnie glupia kombinacja i bezsensowna

> juz samo niedovoltowanie zarowki wystarczy i to nie koniecznie az takie a zmiana watarzu kompletnei

> jest tu neizrozumiala - wystarczy niedovoltowac o 15-20% i zarowka praktycznie sie nie

> przepali nigdy

> a zalozenie do podswietlenia pokretel zarowki niedovoltowanej o 100% bedzie skutkowalo tylko i

> wylacznie tym ze praktycznie podswietlenie pokretel bedzie niewidoczne

kompletnie głupi i bezsensowny jest twój atak bo kolega jarekpy dobrze napisał!

Jeśli istnieją zamienniki 24V ale o mocy wyższej o 100% to warto je zastosować gdyż i tak wypadkowa mocy przy napięciu 12V będzie podobna!

Ponad to tylko niektóre żarówki można kupić o napięciu 14V bo producenci już dawno stosują się do znormalizowanych napięć!

Czy myślisz, że produkuje się żarówki na wszystkie możliwe napięcia, do wyboru i koloru?

Znajdziesz na przykład żarówkę (jak kolega jarekpy wspomniał) do oświetlenia tablicy rejestracyjnej o napięciu wyższym od 12V ale niższym od 24V?

Zamiast się rzucać i atakować pomyśl wcześniej!

Napisano

>

>zobacz czy są ich 24V odpowiedniki, wtedy dajesz żarówkę o połowę mniej >mocniejszą.

>dla przykładu 12V/10W ---> 24V/5W.

>taksówkarze wkładają takie żarówki do pozycji, tablic rej. i nie przepala się >nigdy.

Tak gwoli ścisłości to powinno być odwrotnie czyli żarówkę 12V/5W zastępujemy żarówką 24V/10W !

Cała reszta to święta prawda. smile.gif

Napisano
  • Autor

tak ale ciekawe czy na salonach taki zamienniki by mieli icon_rolleyes.gif jak myślicie koledzy?

Napisano

> tak ale ciekawe czy na salonach taki zamienniki by mieli jak myślicie koledzy?

Nie wiem jak w salonach ale w dużych sklepach motoryzacyjnych i stacjach paliw bez problemu. Na 100% w sklepach sprzedających części do samochodów ciężarowych bo przecież większość z nich posiada instalację 24V.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.