Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy - wieszak gumowo metalowy

Featured Replies

Napisano

Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z was wymieniał go. Zauważyłem, że trochę luźny jest tłumik końcowy i z lekkim użyciem siły można stuknąć nim o sprężynę tylną. U was sztywno się trzyma tłumik ? Może to on powoduje tajemnicze pukanie przy skręcaniu w prawo z większą prędkością

Napisano

> Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z was wymieniał go. Zauważyłem, że trochę luźny jest tłumik

> końcowy i z lekkim użyciem siły można stuknąć nim o sprężynę tylną. U was sztywno się trzyma

> tłumik ? Może to on powoduje tajemnicze pukanie przy skręcaniu w prawo z większą prędkością

U mnie też się buja, ale nie obija o nic, poprzedni właściciel założył na tą gumę opaskę... tą taką plastikową-zaciskową i trzyma się tak do tej pory wink.gif

ps. tą gumę dostaniesz w każdym motoryzacyjnym za ~10zł, zmierz tylko średnice otworów i rozstaw wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie też się buja, ale nie obija o nic, poprzedni właściciel założył na tą gumę opaskę... tą taką

> plastikową-zaciskową i trzyma się tak do tej pory

> ps. tą gumę dostaniesz w każdym motoryzacyjnym za ~10zł, zmierz tylko średnice otworów i rozstaw

opaska widziałem, że trochę luźna. Mam nadzieję, że to ten tłumik stukał przy skręcie. Tylko chyba w takim przypadku powinno też stukać w innych sytuacjach

Napisano

> Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z was wymieniał go. Zauważyłem, że trochę luźny jest tłumik

> końcowy i z lekkim użyciem siły można stuknąć nim o sprężynę tylną. U was sztywno się trzyma

> tłumik ? Może to on powoduje tajemnicze pukanie przy skręcaniu w prawo z większą prędkością

Chodzi Ci o ten uchwyt przy zderzaku? ja go wymieniałem z rok temu, ale u mnie szorował tłumik o jezdnię na nierównościach zlosnik.gif

Część metalowa przegniła i odpadła od gumowej, tak że metalowa była dalej przykręcona a guma latała razem z tłumikiem który trzymał się tylko na przednim wieszaku.

Napisano
  • Autor

Tak o ten mi chodzi. U mnie jest cały, tylko opaska jest luźna i guma miękka. Przez co ręką jak pchnę to dotyka sprężyny, a może tak ma być a ja się łudzę, że to rozwiąże mój problem wink.gif

Napisano

> Tak o ten mi chodzi. U mnie jest cały, tylko opaska jest luźna i guma miękka. Przez co ręką jak

> pchnę to dotyka sprężyny, a może tak ma być a ja się łudzę, że to rozwiąże mój problem

Raczej nie powinien się o nic obijać. Możesz spróbować odkręcić ten uchwyt i sprawdzić czy na pewno ta guma nie jest urwana (wtedy trzyma się na opasce), ewentualnie czymś podgiąć pręty wychodzące z tłumika do uchwytu żeby skorygować "spoczynkowe" położenie.

Oczywiście zakładam że pozostałe mocowania są w porządku.

Napisano
  • Autor

> Raczej nie powinien się o nic obijać. Możesz spróbować odkręcić ten uchwyt i sprawdzić czy na pewno

> ta guma nie jest urwana (wtedy trzyma się na opasce), ewentualnie czymś podgiąć pręty

> wychodzące z tłumika do uchwytu żeby skorygować "spoczynkowe" położenie.

> Oczywiście zakładam że pozostałe mocowania są w porządku.

Guma wyglądała na całą, może ma lekkie spękania, ale ten pasek już się trochę poluzował. Reszta gum wyglądała dobrze. Czy z większą siłą jesteś w stanie docisnąć tłumik do sprężyny ?

Napisano

> Guma wyglądała na całą, może ma lekkie spękania, ale ten pasek już się trochę poluzował. Reszta gum

> wyglądała dobrze. Czy z większą siłą jesteś w stanie docisnąć tłumik do sprężyny ?

W nowym uchwycie ten pasek też jest dość luźny, w związku z czym wydumałem (nie wiem czy słusznie) że on ma tylko zabezpieczać na wypadek zerwania gumy.

Jutro sprawdzę jeszcze czy u mnie dochodzi do sprężyny, ale wydaje mi się że raczej nie.

Napisano

Tłunik powinien sie bujać. Jeśli guma jest cała, to proponuje zastąpić tą opaskę, plastykową opaską zaciskową i powinno byc po problemie.

Jeśli tłumik Ci o coś stuka, to na kanał i poszarp nim i zobaczysz, bo wg mnie obija się albo o podłogę bagażnika / mocowanie haka holowniczego jeśli masz(podskakuje do góry - ja tak miałem), albo o nadkole.

U mnie po montażu haka holowniczego zrobiło sie tam mniej miejsca i dałem 0,5 cm dystansu pod mocowanie tylne, aby opuścić tłumik i właśnie te 0,5 cm i juz nie stuka.

A te gumy w opaskach są wyjątkowo trwałe,

Napisano

U mnie guma sparciała i bardzo się wyciągnęła - tłumik prawie szorował po ziemi. W sklepie powiedzieli mi, że nowa guma kosztuje ponad 35 zł. Poradziłem sobie w ten sposób, że dodatkowo "podwiesiłem" tłumik na trzech plastikowych opaskach elektrycznych - takich samozaciskowych. Kupuje się je w paczkach po kilka złotych za 100 szt. Na razie sprawuje się bardzo dobrze.

284991187-opaska.jpg

Napisano
  • Autor

Spadła u mnie ta opaska i nie ma jej jak założyć. Guma już jest miękka i nie trzyma sztywności

wieszak

Napisano

> "podwiesiłem" tłumik na trzech plastikowych opaskach elektrycznych - takich samozaciskowych.

ciekawe jak z trwałością takiego rozwiązania..

Napisano

> ciekawe jak z trwałością takiego rozwiązania..

Działa od miesiąca, ale jak długo jeszcze - to nie wiem smile.gif

Na razie nie widać, żeby miało się rozsypać.

Napisano
  • Autor

> Działa od miesiąca, ale jak długo jeszcze - to nie wiem

> Na razie nie widać, żeby miało się rozsypać.

Tylny wieszak wymieniony. Tłumik sztywniejszy, ale niestety nie rozwiązało to mojego problemu ze stukami na zakręcie :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.