Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z16SE bierze olej - LPG - wyciek?

Featured Replies

Napisano

No to sie chyba zaczęło.

1. po prawej stronie mam niewielki wyciek ale chce się go pozbyć. Wyciek widoczny na foto - jak nie to pomiędzy filtrem LPG a reduktorem - chyba z okolic aparatu

PIC_0094.jpg

jak sie tego pozbyć wymiana uszczelki, jakiś sylikon - jest jakiś manual?

2. :kwasny: po zakupie nie zaobserwowałem brania oleju ( silnik 8V jak w temacie ). Przed założeniem LPG wymieniłem olej na nowy - syntetyk.

Teraz po wyjeżdżeniu pierwszego zbiornika LPG okazało się ze ubyło dwie kreski na bagnecie ( na oko niecałe 0,5 litra) a zrobiłem jakieś 400 - 500 km :/

czy te silniki maja tendencję do brania oleju?

Czy jest to jednak spowodowane montażem LPG?

Na jaki olej zmienić żeby to troch zredukować?

AHA specjalnie niebieskiej chmury nie zaobserwowałem za sobą.

Inne pomysły jak sprawdzić OCB?

Napisano

> No to sie chyba zaczęło.

> 1. po prawej stronie mam niewielki wyciek ale chce się go pozbyć. Wyciek widoczny na foto - jak nie

> to pomiędzy filtrem LPG a reduktorem - chyba z okolic aparatu

> jak sie tego pozbyć wymiana uszczelki, jakiś sylikon - jest jakiś manual?

Ten aparat ma jakiś mechaniczny napęd do silnika? - raczej nie hmm.gif

Może po prostu uszczelka pod deklem klawiatury.

> 2. :kwasny: po zakupie nie zaobserwowałem brania oleju ( silnik 8V jak w temacie ). Przed

> założeniem LPG wymieniłem olej na nowy - syntetyk.

Jaka lepkość?

Pamiętam, że mi ten silnik trochę brał oleju, gdy lałem Lotosa lub Castrola 5W40.

Nie brał Mobila 5W50, za to wtedy brudziła się przepustnica zlosnik.gif

> Czy jest to jednak spowodowane montażem LPG?

To jest 4. gen. instalacji LPG?

Napisano
  • Autor

> Ten aparat ma jakiś mechaniczny napęd do silnika? - raczej nie

> Może po prostu uszczelka pod deklem klawiatury.

niewiem.gif jutro po południu jakieś oględziny zrobię. Przemyje jakimś "brejklinerem" i zobaczę gdzie sie będzie znowu pojawiało.

> Jaka lepkość?

oplowski dexos2 5W30 - mysle nad jakimś półsyntetykiem ( moze ten oplowski) hmm.gif

> Pamiętam, że mi ten silnik trochę brał oleju, gdy lałem Lotosa lub Castrola 5W40.

> Nie brał Mobila 5W50, za to wtedy brudziła się przepustnica

> To jest 4. gen. instalacji LPG?

Sekwencja BRC SQ24 MY07 ( takie to ma chyba cale oznaczenie)

Czy jazda na 4-5 km trasach moze miec wpływ na to?

Napisano

> jutro po południu jakieś oględziny zrobię. Przemyje jakimś "brejklinerem" i zobaczę gdzie sie

> będzie znowu pojawiało.

> oplowski dexos2 5W30 - mysle nad jakimś półsyntetykiem ( moze ten oplowski)

Jeśli już to wlej 10W40 Mobila.

Ale możesz też zostać przy syntetyku, ale 5W40 albo 5W50 Mobila.

Na razie jeździj i gdy spadnie do minimum, rób dolewki.

> Sekwencja BRC SQ24 MY07 ( takie to ma chyba cale oznaczenie)

Czyli powinno być OK.

> Czy jazda na 4-5 km trasach moze miec wpływ na to?

Ma, ale w takim przypadku, gdy silnik niedogrzany, to raczej powinno przywbywać oleju zlosnik.gif

Poobserwuj jeszcze, sprawdź wycieki. Ale jak nie kapie pod samochód, to samo pocenie się nie powinno mieć większego wpływu na ubytki oleju.

Napisano
  • Autor

> Jeśli już to wlej 10W40 Mobila.

> Ale możesz też zostać przy syntetyku, ale 5W40 albo 5W50 Mobila.

> Na razie jeździj i gdy spadnie do minimum, rób dolewki.

Na rzie tak będe robił az mi sie skończy butelka grinser006.gif

> Czyli powinno być OK.

> Ma, ale w takim przypadku, gdy silnik niedogrzany, to raczej powinno przywbywać oleju

nie przybywa troszke majonezu jest i tyle. Płyn chłodniczy w normie.

> Poobserwuj jeszcze, sprawdź wycieki. Ale jak nie kapie pod samochód, to samo pocenie się nie

> powinno mieć większego wpływu na ubytki oleju.

Samochód nie znaczy terenu. grinser006.gif

Napisano

> Na rzie tak będe robił az mi sie skończy butelka

> nie przybywa troszke majonezu jest i tyle. Płyn chłodniczy w normie.

Majonez to norma w tym silniku - no chyba, że uszczelka pod głowicą poszła się kochać - ale to niewielki koszt wink.gif

Napisano
  • Autor

> Majonez to norma w tym silniku - no chyba, że uszczelka pod głowicą poszła się kochać - ale to

> niewielki koszt

Majonez to efekt krótkich tras - uszczelka generuje dodatkowe objawy -czyż nie cfaniaczek.gif

Napisano

> Majonez to efekt krótkich tras - uszczelka generuje dodatkowe objawy -czyż nie

Tak, ale ten silnik szczególnie lubi produkować majonez - wymiana termostatu i dłuższe odcinki niewiele u mnie dawały smile.gif

Choć teraz mamy ciepło, więc i majonezu już nie powinno być ...

Napisano

> Czy jest to jednak spowodowane montażem LPG?

Jeżeli tak jest to powinieneś się cieszyć. Jeżeli po założeniu LPG zaczyna Ci nagle ubywać oleju to znaczy że wcześniej do oleju dostawała się benzyna i dlatego wydawało się że oleju nie ubywa. Gaz nie miesza się z olejem więc często tak się dzieje że po założeniu lpg wydaje się że nagle zaczęło brać olej.

Lepiej smarować silnik olejem uzupełniając ubytki niż benzyną:)

Napisano
  • Autor

> Tak, ale ten silnik szczególnie lubi produkować majonez - wymiana termostatu i dłuższe odcinki

> niewiele u mnie dawały

> Choć teraz mamy ciepło, więc i majonezu już nie powinno być ...

U mnie dały majonez sie znacząco zmniejszył.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli tak jest to powinieneś się cieszyć. Jeżeli po założeniu LPG zaczyna Ci nagle ubywać oleju to

> znaczy że wcześniej do oleju dostawała się benzyna i dlatego wydawało się że oleju nie ubywa.

> Gaz nie miesza się z olejem więc często tak się dzieje że po założeniu lpg wydaje się że nagle

> zaczęło brać olej.

> Lepiej smarować silnik olejem uzupełniając ubytki niż benzyną:)

Nie rozumiem teraz to am się cieszyć martwić niewiem.gif co i jak sprawdzić żeby ustalić co jest przyczyna ubytków oleju.

Wg mnie moge sprawdzić ciśnienie i próbe olejową - czyli drugi pomiar z 5ccm oleju. Ale co jeszcze to nie wiem. Zmiana oleju na półsyntetyk. niewiem.gif

BTW olej może znikać bo........

1. uszczelniacze poszły sie kochać, ale wtedy zostawiam za sobą chmurę niebieskiego czegoś oslabiony.gif

2. pierścienie na cylindrach się zapiekły i hmm.gif ale wtedy próba olejowa to zweryfikuje. BTw ile oleju się wlewa 5 ccm?

Napisano

> Nie rozumiem teraz to am się cieszyć martwić co i jak sprawdzić żeby ustalić co jest przyczyna

> ubytków oleju.

Prawdopodobnie puszczają pierścienie.

> Wg mnie moge sprawdzić ciśnienie i próbe olejową - czyli drugi pomiar z 5ccm oleju. Ale co jeszcze

> to nie wiem. Zmiana oleju na półsyntetyk.

Jak na razie spróbuj wlać oplowski 10W40 i obserwuj. Jak nie będzie za wiele oleju ubywać to bym na razie nic nie ruszał.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie puszczają pierścienie.

> Jak na razie spróbuj wlać oplowski 10W40 i obserwuj. Jak nie będzie za wiele oleju ubywać to bym na

> razie nic nie ruszał.

czyli jak pierścienie to próba olejowa wyjaśni sprawę, a co doplowskiego 10W40 to jak ten mi się skończy i nic sie nie zmieni to tak zrobie.

BTW ile powinno byc na garze przy pomiarze w miare prawidłowo?

Napisano

> 2. pierścienie na cylindrach się zapiekły i ale wtedy próba olejowa to zweryfikuje. BTw ile oleju

> się wlewa 5 ccm?

nie wiem ile się wlewa aby zrobić próbę olejową

wiem natomiast że u mnie po zrobieniu płukanki silnika i przejściu z 10w40 gm na 5w40 motul pobór oleju zmalał

być może pierscienie byly zapieczone a płukanka wymyła nagar i się "naprawiło"

Napisano
  • Autor

> nie wiem ile się wlewa aby zrobić próbę olejową

> wiem natomiast że u mnie po zrobieniu płukanki silnika i przejściu z 10w40 gm na 5w40 motul pobór

> oleju zmalał

> być może pierscienie byly zapieczone a płukanka wymyła nagar i się "naprawiło"

Jak i czym płukałeś?

Napisano

> czyli jak pierścienie to próba olejowa wyjaśni sprawę, a co doplowskiego 10W40 to jak ten mi się

> skończy i nic sie nie zmieni to tak zrobie.

> BTW ile powinno byc na garze przy pomiarze w miare prawidłowo?

Najważniejsze, to wyłapać gar, na którym ciśnienie się znacząco różni od pozostałych.

Wartości bezwzględne bardziej zależą od jakości przyrządu i sposobu pomiaru.

Na zapieczone pierścienie może pomóc nafta zalana na tłok przez otwór świecy - zasłyszane. Oczywiście po tej kuracji obowiązkowo olej do wymiany.

Gładź cylindra i ewentualne źródło przepału oleju można zbadać endoskopem bez demontażu głowicy.

Napisano

> Jak i czym płukałeś?

motul engine clean

ok 40 kilku zł za puszkę

do tego bańka 5 l oleju za ok 110 zł

płukankę wlewasz na stary olej, uruchamiasz silnik na 15 minut na wolnych obrotach

spuszczasz całość i zalewasz nową oliwę

już się nie mogę doczekać kolejnej wymiany, bo olej czarny,widac że dobrze wymył syfy z silnika

pod koniec czerwca lub na początku lipca znów wymienię przed wyjazdem do Hr

Napisano
  • Autor

> motul engine clean

> ok 40 kilku zł za puszkę

> do tego bańka 5 l oleju za ok 110 zł

> płukankę wlewasz na stary olej, uruchamiasz silnik na 15 minut na wolnych obrotach

> spuszczasz całość i zalewasz nową oliwę

> już się nie mogę doczekać kolejnej wymiany, bo olej czarny,widac że dobrze wymył syfy z silnika

> pod koniec czerwca lub na początku lipca znów wymienię przed wyjazdem do Hr

A taka płukanak nie spowoduje większej liczby wycieków hmm.gif

Lub przytkania nagarem jakis kanałów smarowych

Napisano

> A taka płukanak nie spowoduje większej liczby wycieków

> Lub przytkania nagarem jakis kanałów smarowych

u mnie nie spowodowała

uszczelniacze na wale mam powymieniane

ostatnio puścił oring na czujniku położenia wału,ale to raczej przypadek

nagar jest rozpuszczany a nie odrywany od elementów silnika,więc nie ma jak zatkać kanałów olejowych

Napisano
  • Autor

nowe fakty

1. ja muszę iść ponownie do okulisty dzis dwa razy sprawdzałem stan już na ciepłym ( ale pod odstaniu około 40 minut i było więcej o kreskę )

2 dwóch domorosłych mechaników ( powiem ze jesli kazdy mechanik w ASO umiałby tle co oni można by w ciemno tam samochody zostawiać) stwierdziło ze nie jestem daltonista i samochód nie zostawia niebieskiej chmurki

3. egr mam nie zaślepiony, ale cały byl zalany majonezem

ponoć moze byc przytkana odma

Jakoś można powiązać wyłączony EGR i ewentualnie odmę.

Napisano

> Prawdopodobnie puszczają pierścienie.

> Jak na razie spróbuj wlać oplowski 10W40 i obserwuj. Jak nie będzie za wiele oleju ubywać to bym na

> razie nic nie ruszał.

IMO oplowki 10W40 to zły pomysł.

Lepszy będzie Mobil 10W40 na problemy z ubywaniem oleju.

Napisano
  • Autor

> IMO oplowki 10W40 to zły pomysł.

> Lepszy będzie Mobil 10W40 na problemy z ubywaniem oleju.

dlaczego ?

pojeżdżę trochę i będę widział miałem robić próbę ale nie było czym więc czekamy na dodatkowe urządzenia.

Jedna z opinii jaka padła to właśnie ze może zatkana jest odma - może niecałkowicie, nno i fakt niedziałającego EGRa - będziemy też robić próbę z odłączoną odma - tzn do butelki będziemy łapać oleum.

Napisano

> IMO oplowki 10W40 to zły pomysł.

> Lepszy będzie Mobil 10W40 na problemy z ubywaniem oleju.

Ja natomiast slyszalem ze co jak co ale mobila 10w40 samochody lubia pochlaniac, po mojej astrze tez to zauwazylem w porownaniu do castrola 10w40 ktorego obecnie zalewam ssala go prawie dwa razy wiecej. Niemniej jednak nie wszystkie samochody tak maja.

Pozdrawiam

Napisano

> A taka płukanak nie spowoduje większej liczby wycieków

> Lub przytkania nagarem jakis kanałów smarowych

Jak kupiłem X16SZ, to brał olej do tego stopnia, że potrafił wypić w kilka tysięcy cały stan, aż zapaliła się kontrolka braku ciśnienia.

Konsekwentnie lałem i leję Castrola 15W-40. Po jednej zmianie oleju całkowicie przestał brać. Podejrzewam, że pierścienie na którymś cylindrze były zapieczone. Teraz zrobiłem już na Castrolu 60.000 km, silnik ma ok. 340.000. Nie bierze nic. Pod koniec zmiany (robię co 10.000) olej jest jasny i nie śmierdzi. Ostatnio przegoniłem go po autostradach ok. 100 km z gazem w podłodze. Nic. Na początku stukały też trochę po zapaleniu popychacze (chyba). Teraz nie stuka nic. Jedyny problem z tym olejem, to to, że w zasadzie nie nadaje się na zimę poniżej -10 st. Wtedy niestety słychać, jak pompa powoli zasysa olej.

Napisano

> Pod koniec zmiany (robię co 10.000)

> olej jest jasny i nie śmierdzi.

Widać kolor nowego oleju, czy jest czarny, ale nie smołowaty?

Napisano

> Widać kolor nowego oleju, czy jest czarny, ale nie smołowaty?

Nie no, nowego już nie. Coś jak ciemny miód, przejrzysty. Chcesz, to zrobię zdjęcie, bo akurat jest już z 9000-10000 km zrobione. Ale fakt, że większość teraz zrobiłem na długich trasach. Naprawdę długich, typu 1000 km. Przed tygodniem walnąłem na raz Bukareszt - Piotrków. Przy czym nie pamiętam, żeby kiedykolwiek był ten olej brzydki.

Napisano

> Chcesz, to zrobię zdjęcie.

Proszę, jeśli to nie problem. Tak żeby było widać warstwę ok. 0,5-1cm oleju.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno w sprawie ubytków oleju na LPG - dokładnie chodzi mi o to ze po montażu bierze.

Jak montowane jest LPG ( wiercone są otwory w kolektorze dolotowym - dobrze myślę? Jeśli tak to gdzie idą wióra które powstają w procesie wiercenia? Czy nie trafiają czasem do cylindrów a potem nie rysują gładzi = rysy wzdłużne?) To by wyjaśniło teorie brania oleju . Tylko czy do da się jakoś zdiagnozować bez rozbierania silnika?

Napisano

Dobry gazownik zdejmie kolektor przy montażu wwiertek.

Częściej posługują się odkurzaczem, smarem, albo w ogóle nic nie robią.

Napisano
  • Autor

Ja dzid obczajałem co wylatuje na wysokich obrotach

Tak więc po przełączaniu już na LPG silnik ciepły, powiedzmy 5000 lub więcej rpm czyli pedał w podłogę = na wyższych poszło coś czarnego z rury, ale tylko na bardzo wysokich obrotach. Zawory ???????

Napisano

> Stan ponad max?

Nie, stan jest maks i jeszcze mi spłynął jak robiłem zdjęcie.

Już nie będę zalewał na maks, bo w ogóle nie ubywa. Normalnie na pół. W takim starym silniku za dużo oleju może być niebezpieczne.

Napisano

Jesteś pewien, że to było czarne? Niestety z mojego doświadczenia kopcenie na szaro/niebiesko/ciemno na wysokich obrotach to słabe sprężanie i palenie oleju.

Sprężanie w końcu sprawdzałeś?

A może Ci się zwyczajnie pierścienie zapiekły jak już pisałeś?

Zrobiłeś tę odmę? Drożna jest?

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien, że to było czarne? Niestety z mojego doświadczenia kopcenie na

to bylo raczej ciemne - czarne

> szaro/niebiesko/ciemno na wysokich obrotach to słabe sprężanie i palenie oleju.

> Sprężanie w końcu sprawdzałeś?

na sprawdzenie jestem umówiony w przyszłym tygodniu, do tego będzie zaslep EGRa, czyszczenie odmy - w ogóle zdejmowanie całej pokrywy zaworów. No i wymiana oringa pod disem.

> A może Ci się zwyczajnie pierścienie zapiekły jak już pisałeś?

> Zrobiłeś tę odmę? Drożna jest?

W planach zalewanie cylindrów naftą i ewentualnie płynem chłodniczym - opinia kolegi ze tak tez można. Oczywiście wymiana potem oleum na nowy.

Więc jak juz stanie na warsztacie / garażu u kumpla to cala dniówka na robocie. Tylko z czasem u nas ciężko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.