Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki TCDI ?

Featured Replies

Napisano

Jak te silniki sprawują się w Lacettim,czy poza kłopotami ze sławetnym filtrem DPF,ma jeszcze jakieś wady?,jak z trwałoscią?.Zastanowiam się nad tanim kombi, a patrząc na ceny roczników 2007/08,kształtują się one bardzo atrakcyjnie.

Napisano

.Zastanowiam się nad kombi, a patrząc na ceny roczników

> 2007/08,kształtują się one bardzo atrakcyjnie.

Przecież to nie pasek w tedeiku od dziadka z Niemiec zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież to nie pasek w tedeiku od dziadka z Niemiec

Jestem ci niezmiernie wdzięczy, za tak merytoryczną odpowiedz,która wyjaśnia wszelkie wątpliwości i przedstawia w sposób niezwykle specjalistyczny wszelkie zalety i wady tego silnika.

Napisano

Ja go, co prawda, nie mam, ale na tyle, na ile zdążyłem się zorientować, to diesel w Chevrolecie nie generuje problemów. Na pewno są to najlepsze jednostki montowane do tych aut. Nawet DPF nie robi kłopotów, o ile nie jeździsz tylko w mieście, na krótkich odcinkach, nie przekraczając 50 km/h.

Na pewno słabo dostępne są zamienniki części np. do rozrządu, a GM ma raczej średnio dobre ceny, ale chyba da się z tym jakoś żyć, bo to zwykle robi się co te dwa, trzy lata.

Napisano

> Na pewno słabo dostępne są zamienniki części np. do rozrządu

To właśnie mnie ciekawi - czemu GM nie unifikuje silników w autach na rynek europejski ? W astrze diesle to 1,3 i 1,7, w insigni jest 2.0 a w chevroletach zupełnie inne 2.0, co powoduje wyższe koszty eksploatacji bo silnik robi się "egzotyczny".

Jaki jest sens utrzymywania w palecie producenta (GM) dwóch silników diesla o tej samej pojemności i bardzo podobnych mocach ?

Napisano

> To właśnie mnie ciekawi - czemu GM nie unifikuje silników w autach na rynek europejski ? W astrze

> diesle to 1,3 i 1,7, w insigni jest 2.0 a w chevroletach zupełnie inne 2.0, co powoduje

> wyższe koszty eksploatacji bo silnik robi się "egzotyczny".

> Jaki jest sens utrzymywania w palecie producenta (GM) dwóch silników diesla o tej samej pojemności

> i bardzo podobnych mocach ?

Z wczesniej podpisanych umow? Trzeba sie cieszyc, ze nie montuja tego dychawego 1.7 z np Astry. Oprocz DPF nic wiecej nei slyszalem. Zreszta mozna go wyciac i po problemie.

Napisano

> Ja go, co prawda, nie mam, ale na tyle, na ile zdążyłem się zorientować, to diesel w Chevrolecie

> nie generuje problemów. Na pewno są to najlepsze jednostki montowane do tych aut. Nawet DPF

> nie robi kłopotów, o ile nie jeździsz tylko w mieście, na krótkich odcinkach, nie

> przekraczając 50 km/h.

A ja mam ten silnik i potwierdzam to co kolega napisał.

A żaden silnik nie lubi tylko krótkich dystansów i jazdy tylko do 50 km/h 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A ja mam ten silnik i potwierdzam to co kolega napisał.

> A żaden silnik nie lubi tylko krótkich dystansów i jazdy tylko do 50 km/h

Ja byłem zadowolony, a teraz mam takze 2.0 ale VCDI.

Jezdzac dziennie po 40 km do pracy a potem z pracy, nigdy nie mialem zadnych problemow z DPF, a zrobilem nim do dnia sprzedazy prawie 70kkm

Napisano

> Trzeba sie cieszyc, ze nie montuja tego dychawego 1.7 z np Astry.

Bardziej myślałem w drugą stronę - czemu tego "chevroletowego" 2.0 nie pakują do opli (poza Antarą, która jest Captivą ze zmienionymi znaczkami).

Napisano

> Bardziej myślałem w drugą stronę - czemu tego "chevroletowego" 2.0 nie pakują do opli (poza Antarą,

> która jest Captivą ze zmienionymi znaczkami).

A ten 2.0 z insigni?

Napisano

> Jak te silniki sprawują się w Lacettim,czy poza kłopotami ze sławetnym filtrem DPF,ma jeszcze

> jakieś wady?,jak z trwałoscią?.Zastanowiam się nad tanim kombi, a patrząc na ceny roczników

> 2007/08,kształtują się one bardzo atrakcyjnie.

Mam Lacetti z silnikiem diesla. Silnik sprawuje się świetnie, zbiera się z samego dołu, jest bardzo cichy. Hałasem bliżej mu do benzyny niż do diesla. Co do DPF to nie ma problemu z jakimiś płynami, etc., ponieważ tu jest to załatwiane procesem wypalania. Co do rozrządu to wydatek jest niemały bo ceny są w okolicy 1600zł do 2000zł i tylko w ASO. Zresztą lacetti z tym silnikiem bałbym się serwisować poza ASO. Jeżeli jesteś zainteresowany Lackiem to odezwij się na priv. Zastanawiam się nad sprzedażą mojego kombiaka. Za tydzień będzie po wymianie rozrządu (90 kkm), więc ten wydatek odpada.

Napisano

> A ja mam ten silnik i potwierdzam to co kolega napisał.

> A żaden silnik nie lubi tylko krótkich dystansów i jazdy tylko do 50 km/h

Diesel z doładowaniem i DPF szczególnie.

Na takie warunki jedynie "benzyna".

Napisano

> A ten 2.0 z insigni?

No właśnie to coś innego - w insigni to jest A20DTH, a 'chevroletowy' w oplu ma oznaczenie Z20DMH.

Napisano

> No właśnie to coś innego - w insigni to jest A20DTH, a 'chevroletowy' w oplu ma oznaczenie Z20DMH.

Cruze ma A20DMH, ale dlatego ze spelnia Euro5

Napisano

> A ten 2.0 z insigni?

Ten 2,0 to Fiatowski 2,0JTD

Co do 2,0 TCDI to właśnie zrobiłem nim 90 kkm i w srodę jestem umówiony na wymianę rozrządu. Cena - 1500 PLN. Zamienników brak wymiana tylko w ASO, z ciekawostek pasek rozrządu w sklepie ASO jest tańszy od pasków na "mieście". Jak obdzwaniałem firmy handlujące częściami to zdarzyło mi się słyszec pytanie: "To w Lacetti też montowany był diesel bo ja mam w bazie tylko benzynowe". W niektórych firmach nie było paska do Lacetti ale był do Captivy choc to ten sam silnik. O rolce prowadzącej i napinaczu można zapomniec, to samo z pompą wody, tylko w jednej firmie podali mi cenę ale pompy nie mieli. Za to w ASO umieją liczyc, w ich sklepie za "zestaw naprawczy rozrządu" trzeba zapłacic 1320 PLN a za ten sam zestaw z wymianą na miejscu 1500 PLN wybór jest prosty.

Napisano

Na kaicku fiata mowili, ze to nei jest ten fiatowski.

Napisano

> Na kaicku fiata mowili, ze to nei jest ten fiatowski.

Porównaj sobie dane techniczne silnika: pojemnośc, skok tłoka, średnicę cylindrów itp. Identyczne

Napisano

> Porównaj sobie dane techniczne silnika: pojemnośc, skok tłoka, średnicę cylindrów itp. Identyczne

z ktorego auta z ktorym z fiata?

Napisano

To nie jest fiatowsi silnik, ale zaprojektowany przez wloska firme (teraz nazwy jej nie pamietam).

Jakby nie patrzec to silniki te sa lepsze od wielu markowych silnikow diesla.Szkoda, ze tak malo o tym sie pisze.

> Na kaicku fiata mowili, ze to nei jest ten fiatowski.

Arek Epica LMV 09

Napisano

> To nie jest fiatowsi silnik, ale zaprojektowany przez wloska firme (teraz nazwy jej nie pamietam).

> Jakby nie patrzec to silniki te sa lepsze od wielu markowych silnikow diesla.Szkoda, ze tak malo o

> tym sie pisze.

> Arek Epica LMV 09

Oryginalnie to był silnik robiony w Korei na licencji włoskiej firmy VM Motori.

Napisano

> Kolegom chodziło o 2.0 z Insigni, a nie z Chevroleta.

Insignia i Astra 2,0 to jest fiatowski ?

Napisano

> Insignia i Astra 2,0 to jest fiatowski ?

Ja tego nie wiem. smile.gif

Chodziło mi tylko o to, że w pewnym momencie przedmiotem dyskusji nie był Chevrolet, tylko Insignia.

Napisano

> tutaj znajdziesz odpowiedz jakiś tekst

Dzięki

Napisano

O to to:)

W ramach ciekawostki nalezy stwierdzic , ze silniki Chevroleta roznia sie od silnikow KIA/HYUNDAI pomimo, ze byly projektowane w tej samej firmie.

Oryginalnie to był silnik robiony w Korei na licencji włoskiej firmy VM Motori.

Arek Epica LMV 09

Napisano

> O to to:)

> W ramach ciekawostki nalezy stwierdzic , ze silniki Chevroleta roznia sie od silnikow KIA/HYUNDAI

> pomimo, ze byly projektowane w tej samej firmie.

> Oryginalnie to był silnik robiony w Korei na licencji włoskiej firmy VM Motori.

Z tego co czytałem VM Motori sprzedało GM i Kia/Hunadaj licencję a oni osprzęt zaprojektowali w/g swoich potrzeb. I tak np GM ma pasek rozrządu a KIA łańcuch.

Napisano

> Z tego co czytałem VM Motori sprzedało GM i Kia/Hunadaj licencję a oni osprzęt zaprojektowali w/g

> swoich potrzeb. I tak np GM ma pasek rozrządu a KIA łańcuch.

Że GM nie mogło skopiować rozwiązania KIA, z powodu tego paska dzisiaj muszę wydać 1600zł za rozrząd. A jakby był łańcuch to byłby święty spokój. angryfire.gif

Napisano

> A jakby był łańcuch to byłby święty spokój.

No chyba, żeby się naciągnął/urwał.

2.5 l diesel od VM Motori, stosowany w Voyager'ze miał z tym ogromne problemy - może GM obawiał się powtórki.

Napisano

> No chyba, żeby się naciągnął/urwał.

> 2.5 l diesel od VM Motori, stosowany w Voyager'ze miał z tym ogromne problemy - może GM obawiał się

> powtórki.

GM ma złe skojarzenia z łancuchami. Patrz silnik 1.0, 1.2 i 2.2. Tylko kampanie są na te silniki, stad w dieslu nie miał zadnego z lancuchem, ale w nowym cruzie 2.0 163PS ma juz lancuch na 240kkm.

Napisano

>może GM obawiał się

> powtórki.

Jak dla mnie pasek był po to, żeby było taniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.