Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa zderzaka

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zna ktoś jakiś dobry i łatwy sposób na pospawania zderzaka metodą domową? Pęknięcie około 20-30 cm.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

> Zna ktoś jakiś dobry i łatwy sposób na pospawania zderzaka metodą domową?

Spawanie plastików nie jest łatwe, oczywiście jeśli ma to jakoś potem wyglądać. Trzeba mieć wiele wprawy i potestować trochę. Ja do tego używam opalarki, wałka gumowego (jeśli nie jest to płaszczyzna) lub końcówki jednocześnie podającej "elektrodę" wink.gif , podgrzewającej i dociskającej, zakładanej na opalarkę (jeśli jest płasko)

Jeżeli nie masz doświadczenia to proponuję klejenie, jest kilka klejów dobrych do ABSu.

Tu analogiczny watek: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Lutownicą.

też tak robię - tani 100W sprzęt z castoramy daje radę palacz.gif Dla wzmocnienia można dać zatrzask a'la zszywka

Napisano

za spawanie takiej powierzchni zapłacisz max 50 zł, teściu spawał ostatnio zderzak, pęknięty i zapłacił 30 zł więc chyba warto bo pieniądze nie duże a fachowo będziesz miał zrobione.

Napisano
  • Autor

> Spawanie plastików nie jest łatwe, oczywiście jeśli ma to jakoś potem wyglądać. Trzeba mieć wiele

> wprawy i potestować trochę. Ja do tego używam opalarki, wałka gumowego (jeśli nie jest to

> płaszczyzna) lub końcówki jednocześnie podającej "elektrodę" , podgrzewającej i dociskającej,

> zakładanej na opalarkę (jeśli jest płasko)

> Jeżeli nie masz doświadczenia to proponuję klejenie, jest kilka klejów dobrych do ABSu.

> Tu analogiczny watek: KLIK

> Pozdroofka

Posiadam lutownicę, opalarkę, spoiwo do zderzaka. Myślę, że coś gumowego też się znajdzie. Myślałem jeszcze o zakupie dysz do opalarki, ale nie widziałem bardzo wąskich dysz. Pytanie jak to zrobić sprzętem który posiadam. Zderzak i tak będzie szpachlowany i lakierowany.

Pozdrawiam dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

> Myślałem jeszcze o zakupie dysz do opalarki, ale nie widziałem bardzo wąskich dysz.

Wspominałem wcześniej o specjalnej koncówce/dyszy. Miałem na myśli to: KLIK . Wejście tej dyszy to 9mm więc potrzebna będzie redukcja: KLIK (ten co sprzedaje redukcję ma też na innej aukcji również dyszę: KLIK , ale miał gorsze obrazki więc pokazałem inną aukcję zlosnik.gif ) Ta redukcja może też spełniać rolę "wąskiej dyszy", której nie masz wink.gif

Jeżeli nie chcesz kupować takiej stopki, to potrzebujesz wałka. Spawanie plastików różni się od spawania metali. Spoina metali powstaje dzięki naturalnemu wymieszaniu się dwóch cieczy: stopionej elektrody i stopionego metalu. Przy plastikach nie ma cieczy, trzeba pomóc aby spoiwo i materiał utworzyło wspólna strukturę. A sposób jest tylko jeden: mechaniczny przez ugniatanie (wałkiem lub stopą dyszy o której mówiliśmy przed chwilą). Trzeba spowodować aby pęknięte tworzywo oraz spoiwo było miękkie, a następnie wałkować jak ciasto. Temperatura mięknięcia ABS to o ile pamiętam około 100* (to zależy od typu, ogólnie można przyjąć że od 70 do 110* ). Opalarkę ustawić na 150* i w razie gdyby było za "twardo" można nieco zwiększyć. Przy 210* ABS już płynie.

Pozdroofka

Napisano

Wynalazłem Ci całkiem fajne kompendium wiedzy o gorącym powietrzu: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wynalazłem Ci całkiem fajne kompendium wiedzy o gorącym powietrzu: KLIK

> Pozdroofka

Dziękuje bardzo za informacje. Po przeanalizowaniu wszystkiego podejmę decyzję co robić. Tak naprawdę do bardzo mnie kusi aby samemu spróbować naprawić ten zderzak.

Może kolega wie jak po kolei zacząć przygotowywać elementy samochodu do lakierowania (szlifowanie rdzy, docieranie pod szpachlę - jaka szpachla, docieranie szpachli, podkładowanie itp.)

Pozdrawiam

Napisano

> Tak naprawdę do bardzo mnie kusi aby samemu spróbować naprawić ten zderzak.

I dobrze że kusi smile.gif Tylko poćwicz na jakiś odpadach. Na szrocie bez problemu dostaniesz za free kawałki zderzaka. Albo zaczaj się na skrzyżowaniu na jakąś stłuczkę grinser006.gifzlosnik.gif

Jak sobie przypomnę moje pierwsze próby... facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

> Może kolega wie jak po kolei zacząć przygotowywać elementy samochodu do lakierowania

Tu wolę się nie wypowiadać wink.gif Amator jestem. Zaprawki to mogę porobić ale większych rzeczy się nie czepiam. Ale są na kąciku fachowcy, załóż sobie nowy wątek i pytaj, bo nie wszyscy czytają wszystkie wątki i mogą się nie domyśleć, że interesująca sprawa o lakierowaniu znajduje się w wątku o naprawie zderzaka wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> I dobrze że kusi Tylko poćwicz na jakiś odpadach. Na szrocie bez problemu dostaniesz za free

> kawałki zderzaka. Albo zaczaj się na skrzyżowaniu na jakąś stłuczkę

> Jak sobie przypomnę moje pierwsze próby...

> Tu wolę się nie wypowiadać Amator jestem. Zaprawki to mogę porobić ale większych rzeczy się nie

> czepiam. Ale są na kąciku fachowcy, załóż sobie nowy wątek i pytaj, bo nie wszyscy czytają

> wszystkie wątki i mogą się nie domyśleć, że interesująca sprawa o lakierowaniu znajduje się w

> wątku o naprawie zderzaka

> Pozdroofka

Ok, dziękuję. Zaraz zakładam nowy wątek.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.