Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka klimatyzacji po wymianie łożyska...

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem jakiś czas temu łożysko w mojej sprężarce w warsztacie zajmującym się klimatyzacjami.

Kilka dni po zakupie - na początku nie przysłuchiwałem się temu kara.gif - włączonej klimie zaczął towarzyszyć taki bardzo dziwny dźwięk.

Dźwięk podobny do odgłosu starej pompki przy pompowaniu koła w rowerze.

Na wyłączonej klimie wszystko jest w porządku, a po włączeniu A/C ma miejsce taki dziwny dźwięk, który rośnie wraz z obrotami silnika.

Dodatkowo, po wciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy obroty czasem spadają, często chwilę stoją, a czasem idą bardzo powolutku w górę. icon_eek.gif

Ostatnio miałem dziwną sytuację, bo po wrzuceniu dwójki auto na prostej drodze delikatnie przyspieszało.

Po wyłączeniu klimy wszystko jest w porządku.

O co może chodzić? :/

Mało czynnika w układzie?

Przed wymianą tego nie było - grzechotało tylko łożysko...

Teraz cały czas potrzebuję auto, i na razie nie mogę odstawić auta do warsztatu - klimy staram się nie włączać.

Napisano

Ale wymieniane były łożyska w samym kompresorze czy na wolnym kole?

W pierwszym przypadku przy zużytych łożyskach jest hałas przy załączonej sprężarce a w drugim przy wyłączonej.

Może lepiej poszukać drugiego kompresora...

Napisano
  • Autor

> Ale wymieniane były łożyska w samym kompresorze czy na wolnym kole?

> W pierwszym przypadku przy zużytych łożyskach jest hałas przy załączonej sprężarce a w drugim przy

> wyłączonej.

Przed wymianą łożysko wyło cały czas.

Kilka dni przed wymianą wymieniałem pompę wspomagania - przy okazji zdjętego paska pokręciłem kołem od sprężarki, słychać było że łożysko wywalone.

Teraz przy wyłączonej wszystko jest w porządku, a gdy się włączy to klima chłodzi, ale sprężarka wyje. frown.gif

> Może lepiej poszukać drugiego kompresora...

A jeśli będzie mało czynnika, to nie będzie nic wyło?

Na razie nie mam czasu na jeżdżenie po mechanikach bo auto jest cały czas w ruchu. frown.gif

Napisano

Jak wynika z wypowiedzi powyzej u mnie wyje łozysko na wolnym kole. Da się je wymienić nie rozbierając sprezarki tzn. bez jej wymontowywania ( czyt. na samochodzie) ?

Napisano

> Wymieniłem jakiś czas temu łożysko w mojej sprężarce w warsztacie zajmującym się klimatyzacjami.

> Kilka dni po zakupie - na początku nie przysłuchiwałem się temu - włączonej klimie zaczął

> towarzyszyć taki bardzo dziwny dźwięk.

> Dźwięk podobny do odgłosu starej pompki przy pompowaniu koła w rowerze.

> Na wyłączonej klimie wszystko jest w porządku, a po włączeniu A/C ma miejsce taki dziwny dźwięk,

> który rośnie wraz z obrotami silnika.

> Dodatkowo, po wciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy obroty czasem spadają, często chwilę stoją, a

> czasem idą bardzo powolutku w górę.

> Ostatnio miałem dziwną sytuację, bo po wrzuceniu dwójki auto na prostej drodze delikatnie

> przyspieszało.

> Po wyłączeniu klimy wszystko jest w porządku.

> O co może chodzić? :/

> Mało czynnika w układzie?

> Przed wymianą tego nie było - grzechotało tylko łożysko...

> Teraz cały czas potrzebuję auto, i na razie nie mogę odstawić auta do warsztatu - klimy staram się

> nie włączać.

hmm.gif Bardzo czesto tak hałasuje sprężarka gdy układ jest przepełniony czyli ktos dał za duzo czynnika , czy przy wymiane wyciagali sprężarke ? moze faktycznie zbyt dużó nabili .

Może też padać juz sama sprężarka ale niestety przez neta to możemy sobie gdybac grinser006.gif bo podstawa to obsłuchać i oblukac cisnienia waytogo.gif

Napisano

> Ale wymieniane były łożyska w samym kompresorze czy na wolnym kole?

> W pierwszym przypadku przy zużytych łożyskach jest hałas przy załączonej sprężarce a w drugim przy

> wyłączonej.

> Może lepiej poszukać drugiego kompresora...

W drugim przypadku hałas jest na wyłaczonej i właczonej grinser006.gif tylko inaczej słyszalny waytogo.gif nie zapominaj ze to koło kręci sie cały czas oprócz kilku starszych sprężarek waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo czesto tak hałasuje sprężarka gdy układ jest przepełniony czyli ktos dał za duzo czynnika

> , czy przy wymiane wyciagali sprężarke ? moze faktycznie zbyt dużó nabili .

Nie mam pojęcia czy wyjmowali. niewiem.gif

> Może też padać juz sama sprężarka ale niestety przez neta to możemy sobie gdybac bo podstawa to

> obsłuchać i oblukac cisnienia

ok.gif

Podjadę w przyszłym tygodniu do kogoś od klimatyzacji na sprawdzenie ilości czynnika. ok.gif

Rozumiem że jeśli będzie w porządku, to mam szukać nowej? frown.gif

Napisano

> Jak wynika z wypowiedzi powyzej u mnie wyje łozysko na wolnym kole. Da się je wymienić nie

> rozbierając sprezarki tzn. bez jej wymontowywania ( czyt. na samochodzie) ?

zależy od samochodu - w wielu się da - w innych nie...

Napisano

> Nie mam pojęcia czy wyjmowali.

> Podjadę w przyszłym tygodniu do kogoś od klimatyzacji na sprawdzenie ilości czynnika.

> Rozumiem że jeśli będzie w porządku, to mam szukać nowej?

Jeśli ilośc będzie ok i stwierdzą że hałasuje wewnątrz to niestety albo naprawa albo inna . chyba że wentylatory sie nie działaja i cisnienie idzie pod max ,wtedy też może być niepokojący dzwięk waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli ilośc będzie ok i stwierdzą że hałasuje wewnątrz to niestety albo naprawa albo inna . chyba

> że wentylatory sie nie działaja i cisnienie idzie pod max ,wtedy też może być niepokojący

> dzwięk

Da się zdiagnozować czy nie jest za dużo czynnika, samym sprawdzeniem ciśnienia?

Dzwoniłem do Norauto i mówią, że żeby sprawdzić ilość czynnika to muszą odessać cały i nabić nowy. hmm.gif

Samo sprawdzenie ciśnienia bezpłatnie. hmm.gif

Edit: Zastanawia mnie to, dlaczego sprężarka miała powiedzieć 30.GIF po wymianie samego łożyska - przed tą wymianą ni wyła. icon_eek.gif

Edit2: Klima dużo słabiej chłodzi niż kiedyś frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.