Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie Kia Rio 2003-2005

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Poszukuję jakiegoś kombiaka i tak wertuję ogłoszenia i zaciekawiła mnie kia rio z roczników 2003-2005 z silnikiem 1,5 16V.

Szukajka mi nie chce nic znaleźć. Czy macie jakieś opinie na temat tych aut? Dobre są? Jak się sprawują silniki (również z lpg), zawieszenie, blacha, jak z awaryjnością?

Pomożecie

Napisano

> Cześć,

> Poszukuję jakiegoś kombiaka i tak wertuję ogłoszenia i zaciekawiła mnie kia rio z roczników

> 2003-2005 z silnikiem 1,5 16V.

Koleżanka z pracy ma Rio 2002? chyba....

Jak pamiętam to nie płakała na jakaś awaryjność...

Rocznie robi ok 25 kkm wiec powinna mieć pod 200 kkm.

Blacha i lakier na oko bez dramatu...

Napisano

Nie wiem czy poprawili po face liftingu, ale w pierwszym Rio blacha jest podatna na korozje. Do tej pory w zawieszeniu wymieniałem amortyzatory 2 razy, ale wybijają się tam gumy i niestety trzeba wymienić całe amortyzatory. O awaryjności w 1,5 16V nie wiem za bardzo, ale 1,3 w moim egzemplarzu się nie psuje. Zmieniam klocki, tarcze, rozrząd, oleje i te nieszczęsne amortyzatory, poza tym leje paliwo i jeździ.

Ogólnie polecam osobom, którym nie przeszkadza słabe wykończenie wnętrza i hałas we wnętrzu przy wyższych prędkościach.

Napisano

> Cześć,

> Poszukuję jakiegoś kombiaka i tak wertuję ogłoszenia i zaciekawiła mnie kia rio z roczników

> Szukajka mi nie chce nic znaleźć. Czy macie jakieś opinie na temat tych aut? Dobre są? Jak się

> sprawują silniki (również z lpg), zawieszenie, blacha, jak z awaryjnością?

> Pomożecie

Żona od ponad dwóch lat ujeżdża sedana z 2003r. Tyle że z silnikiem 1.6. Cóż tu powiedzieć: plastikowy koreaniec smile.gif więc w środku słabo, ale bez dramatu biglaugh.gif. Jak odsuwam przedni fotel, to z tyłu zmieszczą się już tylko dzieci :D, ale to chyba standard w aucie tej wielkości. Brakuje mi podłokietnika, ale to kwestia nawyku. Fotel kierowcy regulowany w 3 płaszczyznach, więc można sobie dobrze ustawić. Przyjemna, jasna tapicerka - wiadomo, że przy 2 dzieci łatwo o plamy (ale ja zajmuję się m.in. praniem tapicerek skromny.gif).

Zawieszenie całkiem przyjemne. Pracuje ciszej i "przyjemniej" niż w mojej lagunie - chociaż to trochę inna masa i sedan a nie kombi. Do tej pory nic nie wymieniałem, ale żona robi kilka kkm rocznie, więc nie bardzo miało czas się popsuć. Auto jest też super zwrotne - chyba nawet bardziej niż Matiz. Do laguny nawet nie porównuję.

Blacha to raczej słaby punkt. U żonki są purchle na masce a teraz po zimie wylazła piękna, wielka, ruda plama na prawym progu. Nie wiem jak poważny to temat, bo nie miałem czasu jeszcze zabrać do speca, ale wygląda paskudnie.

Z psucia się - od razu po kupnie interwencji wymagała skrzynia. No ale to byliśmy świadomi. Uszczelniacz z wymianą - 120zł (+wyjęcie i włożenie skrzyni - 800 zł zlosnik.gif). Poza tym to przez ten okres zatarł się alternator. Nowum które pojawiło się niedawno to zapchany wlew paliwa - chyba sitko na wlocie do baku. Muszę "naciurkać" bo inaczej odbija pistolet. Ale to raczej jakaś nietypowa sprawa, tym niemniej wymaga zdjęcia baku i trochę grzebaniny. Jak na ponad 2 lata to chyba niezły wynik. Trochę widać tą niską jakość produkcji, tu jakiś pęknięty plastik, tam odłażąca listwa. Jednak trzeba też brać pod uwagę, że przez pierwsze kilka lat jeździła w wypożyczalni i na pewno nie miała lekko smile.gif.

Poza tym raczej standard. Raz klocki z przodu, raz cylinderki i łożyska z tyłu i to chyba wszystko. Nic nie puka, nic nie stuka zlosnik.gif Klima chłodzi, etc.

Uprzedzam, że części potrafią być (jak dla mnie) zadziwiająco drogie. Przyzwoite klocki czy szczęki kosztują mniej więcej tyle co do mojej laguny. Alternator - tylko oryginał - ponad 800zł i trudno dostać od ręki.

Spalania 1.5 Ci nie opiszę. 1.6 nie jest absolutnie oszczędnym silnikiem - ale był na rynek US/CA więc pewnie olali temat eco. Spalanie 1.6 z automatem to ponad 11l/100km w mieście, co jak na auto z tą masą to IMO zbyt dużo. Poza miastem kijanka była raz i pod moją dosyć ciężką nogą piła nieco ponad 8l/100km. Faktem jest, że te 110HP pozwala w miarę sprawnie się przemieszczać, ale piją na potęgę :D

Ogólnie: jesteśmy całkiem zadowoleni. Fakt, że wsiadając do samochodu czuć że to tanie, plastikowe autko o niedużym komforcie, ale jeździ się nim dosyć przyjemnie (do prędkości 110-120), fajnie pracuje zawieszenie, a awaryjność jest na akceptowalnie niskim poziomie. Spalanie to sprawa indywidualna smile.gif Żona chciała niewielki automat, i to się akurat trafiło. Więc pali tyle ile wleje zlosnik.gif a żona LPG "się boi".

Napisano

Tyle że z silnikiem 1.6. Cóż tu powiedzieć.

Daj jakieś parametry tego silnika, bo pierwszy raz słyszę, żeby był taki silnik w Rio. Wiem o tym, że były 1,3 75KM i 1,5 16V 98KM w Rio I generacji. Dopiero występował w II generacji(od. 2006roku) silnik 1,6. Przynajmniej wiem tyle. Warto dowiedzieć się więcej grinser006.gif

Napisano

> Tyle że z silnikiem 1.6. Cóż tu powiedzieć.

> Daj jakieś parametry tego silnika, bo pierwszy raz słyszę, żeby był taki silnik w Rio. Wiem o tym,

> że były 1,3 75KM i 1,5 16V 98KM w Rio I generacji. Dopiero występował w II generacji(od.

> 2006roku) silnik 1,6. Przynajmniej wiem tyle. Warto dowiedzieć się więcej

Tak jak pisałem, silnik na rynek US/CA, skąd pochodzi nasza kijanka. 1.6 DOHC 92kW (110KM) do tego automatyczna skrzynia.

Specyfikacja tutaj: http://kiatechinfo.com/viewer/dispimg.as...NG/bc2d010a.gif

Napisano

> Cześć,

ale zwrociles uwage na wielkosc bagaznika?

Napisano

> Uprzedzam, że części potrafią być (jak dla mnie) zadziwiająco drogie.

bo to raczej mało popularny samochód, więc raczej tylko oryginały z Korei wchodzą w grę. Ale na Allegro jest duży wybór części wymontowanych z aut powypadkowych smile.gif

Napisano

> bo to raczej mało popularny samochód, więc raczej tylko oryginały z Korei wchodzą w grę. Ale na

> Allegro jest duży wybór części wymontowanych z aut powypadkowych

Zamienniki też są dostępne bez większego kłopotu. Ale ich cena też jest porównywalna do zamienników od laguny. Chodzi mi o to, iż dziwnym/nienormalnym jest, że koszt wielu części jest zbliżony do kosztu części auta o 2 klasy lepszego. Domyślam się, że jedną z przyczyn może być niewielka jego popularność, tym niemniej jest to minus tego samochodu.

Napisano

> Zamienniki też są dostępne bez większego kłopotu.

ale jakie? możesz podać przykłady?

Ale ich cena też jest porównywalna do zamienników

> od laguny. Chodzi mi o to, iż dziwnym/nienormalnym jest, że koszt wielu części jest zbliżony

> do kosztu części auta o 2 klasy lepszego. Domyślam się, że jedną z przyczyn może być niewielka

> jego popularność, tym niemniej jest to minus tego samochodu.

Prawa ekonomii - mały popyt. Do części wyprod. w Korei trzeba doliczyć koszty transportu, cła i marże pośredników. Zobacz np. Lanosa czy Matiza. Jest tego w Polsce pełno i części są śmiesznie tanie w porównaniu z Kią czy Renault

Napisano

> ale jakie? możesz podać przykłady?

Ja na tą chwilę potrzebowałem łożyska kół tylnych. Oryginał 120, zamiennik około 40 bodajże. Oba dostępne od ręki w japparts.pl Kupowałem też cylinderki hamulcowe i też były do wyboru oryginały i zamienniki. Cen już nie pamiętam smile.gif

Jeśli chodzi o zawieszenie to trochę części jest wspólnych z mazdą 323 więc automatycznie podaż zamienników jest nieco większa. Na pewno nie ma zamienników jeśli chodzi o alternatory :D

Napisano

> Tak jak pisałem, silnik na rynek US/CA, skąd pochodzi nasza kijanka. 1.6 DOHC 92kW (110KM) do tego

> automatyczna skrzynia.

> Specyfikacja tutaj: http://kiatechinfo.com/viewer/dispimg.as...NG/bc2d010a.gif

Właśnie. Do Twojej Kijanki pasują części od europejskiej wersji czy musisz sciągać z USA, bo ten silnik był montowany w Cerato jak dobrze kojarze? Pytam bo do Sorento w wersji US trzeba sprowadzać części z USA, bo z EU nie pasuje facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Właśnie. Do Twojej Kijanki pasują części od europejskiej wersji czy musisz sciągać z USA, bo ten

> silnik był montowany w Cerato jak dobrze kojarze? Pytam bo do Sorento w wersji US trzeba

> sprowadzać części z USA, bo z EU nie pasuje

Trudno powiedzieć, bo nic poważnego nie robiłem przy nim. Świece, filtry, paski - kupuję w PL. Po prostu szukam w katalogach amerykańskich (WIX, Pureflux, etc) oznaczenia części do tego silnika i potem szukam jego odpowiednika na stronach filtrona/NGK/etc. Poprzedni właściciel robił też w PL rozrząd i części kupował na miejscu.

Alternator jest taki sam jak 1.5. Nic innego na razie przy silniku nie robiłem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.