Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz w nubirce

Featured Replies

Napisano

witam niedawno kupiłem nubirke w gazie i zauważyłem że ma za wysokie obroty byłem u gazownika i stwierdził ze tego sie nie wyreguluje bo musi byc sekwencja a gaz jest z 2006r a silnik w mojej nubirce 1,6 16v co wy myslicie na ten temat smile.gif

Napisano

> witam niedawno kupiłem nubirke w gazie i zauważyłem że ma za wysokie obroty byłem u gazownika i

> stwierdził ze tego sie nie wyreguluje bo musi byc sekwencja a gaz jest z 2006r a silnik w

> mojej nubirce 1,6 16v co wy myslicie na ten temat

Zmień gazownika i niech odda Ci kasę za tą poradę.

Napisano

Wysokie obroty (biegu jałowego?), to nie wina LPG. Brudna przepustnica, jej silnik krokowy lub problemy z czujnikiem położenia przepustnicy, czy też jego obwodem.

Napisano

> witam niedawno kupiłem nubirke w gazie i zauważyłem że ma za wysokie obroty byłem u gazownika i

> stwierdził ze tego sie nie wyreguluje bo musi byc sekwencja a gaz jest z 2006r a silnik w

> mojej nubirce 1,6 16v co wy myslicie na ten temat

Mam gaz II gen. w Nubirze 1.6 od 2005 roku i żadnych problemów z obrotami na jałowym. Są tylko minimalnie większe niż na benzynie. Żadnej sekwencji dla tego silnika nie potrzeba, by całkiem rozsądnie pracował na gazie. Zmień fachowca, jak inni radzą.

Napisano
  • Autor

> Mam gaz II gen. w Nubirze 1.6 od 2005 roku i żadnych problemów z obrotami na jałowym. Są tylko

> minimalnie większe niż na benzynie. Żadnej sekwencji dla tego silnika nie potrzeba, by całkiem

> rozsądnie pracował na gazie. Zmień fachowca, jak inni radzą.

witam a mozesz napisac jakie masz spalanie bo mi sie wydaje ze za duzo pali na butli 40l robie ok 350km po trasie

Napisano

> na butli 40l robie ok 350km po trasie

Jak ma dużo przejechane, to może reduktor, może filtr powietrza, ale cudów nie uzyskasz - silniki DU to nałogowcy.

Napisano

> witam a mozesz napisac jakie masz spalanie bo mi sie wydaje ze za duzo pali na butli 40l robie ok

> 350km po trasie

Mi Nubira 1.6 w trasie paliła 9-10.5l LPG, najczęściej 10 LPG, choć raz jak mnie fantazja poniosła to w trasie uzyskałem wynik 15.5l LPG bananaevil.gif (w mieście 13-14,5l LPG).

Napisano

> Mam gaz II gen. w Nubirze 1.6 od 2005 roku i żadnych problemów z obrotami na jałowym. Są tylko

> minimalnie większe niż na benzynie. Żadnej sekwencji dla tego silnika nie potrzeba, by całkiem

> rozsądnie pracował na gazie. Zmień fachowca, jak inni radzą.

Dokładnie tak jak kolega napisał, silniki w Nubirach nie potrzebują jakiś wydumanych instalek, aby tylko nie zakładał i nie grzebał przy nich jakiś partacz (ale tak jest w każdej dziedzinie).

Napisano

> witam a mozesz napisac jakie masz spalanie bo mi sie wydaje ze za duzo pali na butli 40l robie ok

> 350km po trasie

W trasie wychodzi regularnie 9,5 - 10l. W mieście ok. 2 l więcej. Ciekawostka - zimą w trasie pali przeciętnie o 1 litr mniej (odliczam kilometry przejechane na benzynie). To chyba ze względu na inny skład gazu i wolniejszą jazdę sleeping_2.gif

Napisano

> 350km po trasie

A jaka to instalka? Która generacja I czy II ? Ma kompa czy tylko śrubę do regulacji gazu ?

Jeśli masz butle 40L, to wiadomo że wejdzie tam około 32-33L. Skoro robisz 350Km ( zakładam trasa) to średnio wychodzi 9,5L co uważam za jak najbardziej akceptowalny wynik. Sam mam tyle samo na silniku 2.0. ( a może deko mniej :D)

Obroty nie mają prawa być podwyższone jeśli Instalka jest dobrze wyregulowana. Jeśli masz I gen, przerobić na II.

A na NoPb jak jest, też podwyższone?

Ja jak miałem kłopoty z obrotami, to okazało się że winą było luźna klema na AKU od - a potem + i jak to zrobiłem, to obroty stoją jak sosna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A jaka to instalka? Która generacja I czy II ? Ma kompa czy tylko śrubę do regulacji gazu ?

> Jeśli masz butle 40L, to wiadomo że wejdzie tam około 32-33L. Skoro robisz 350Km ( zakładam trasa)

> to średnio wychodzi 9,5L co uważam za jak najbardziej akceptowalny wynik. Sam mam tyle samo na

> silniku 2.0. ( a może deko mniej :D)

> Obroty nie mają prawa być podwyższone jeśli Instalka jest dobrze wyregulowana. Jeśli masz I gen,

> przerobić na II.

> A na NoPb jak jest, też podwyższone?

> Ja jak miałem kłopoty z obrotami, to okazało się że winą było luźna klema na AKU od - a potem + i

> jak to zrobiłem, to obroty stoją jak sosna

niewiem jakiej generacji jest muj gaz poczym to poznac a drugie zauwazylem jak stoi na nasloncu tak jak w pracy jestem 8godz wieczorem niechce wejsc na obroty dopiero pojakis 10 20 minutach jazdy wchodzi na normalne obroty juz mi tak dwa razy zrobila gdzie tu szukac przyczyny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.