Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do lakierników samochodowych

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie będę się rozpisywał więc w skrócie, renomowany w okolicy lakiernik malował mi samochód (cały) kolor czarna perła. Na całym samochodzie w słońcu widać "piękne" hologramy czyli nie poradził sobie z polerką. Po reklamacji oddałem samochód do ponownej polerki, niestety hologramy nie znikły - są zauważalne mniejsze ale są co mnie denerwuje. Nie mam siły znowu oddawać samochodu bo widzę, że klient sobie nie radzi. Znacie jakieś domowe sposoby na zlikwidowanie hologramów na lakierze bezbarwnym? Próbowałem TEGO ale efekt średni.

Napisano
  • Autor

> UC jest mocniejszy.

> Możesz też spróbować 3M

Co to UC? Jaka konkretnie 3M?

Napisano

UC to Ultimate Compound tez Megsa. Czego używałes do Swirxla. Bo może tu jest problem a nie sam produkt

Napisano

> Witam

> Nie będę się rozpisywał więc w skrócie, renomowany w okolicy lakiernik malował mi samochód (cały)

> kolor czarna perła. Na całym samochodzie w słońcu widać "piękne" hologramy czyli nie poradził

> sobie z polerką. Po reklamacji oddałem samochód do ponownej polerki, niestety hologramy nie

> znikły - są zauważalne mniejsze ale są co mnie denerwuje. Nie mam siły znowu oddawać samochodu

> bo widzę, że klient sobie nie radzi. Znacie jakieś domowe sposoby na zlikwidowanie hologramów

> na lakierze bezbarwnym? Próbowałem TEGO ale efekt średni.

nie wiń go nono.gif

bardzo wielu nie radzi sobie z czarnymi kolorami ok.gif

do zlikwidowania hologramów są potrzebne :

- gąbka "z cyckami" czarna - miękka , na rzep

- mleczko 3M "fioletowy korek" - antyhologram

fioletowy korek 3M

- maszynka szlifierska , rotacyjno-mimośrodowa tzw "bączek" o skoku tarczy 3do 5mm

- sciereczka z micro-fibry

polerka ma jednostajny ruch obrotowy , i stąd hologramy , mleczko nakładamy bączkiem oscylacyjno-rotacyjnym , i następuje rozciągnięcie hologramów na większej powierzchni , pracujemy aż preparat zmatowieje/przyschnie , i wtedy polerujemy do połysku ściereczka z micro-fibry i gotowe ....

nie opłaca ci się kupować tych rzeczy na jedno użycie ok.gif ale warsztat powinien je posiadać ok.gif

Napisano

> nie wiń go

> bardzo wielu nie radzi sobie z czarnymi kolorami

Zgadzam sie w 100% zlosnik.gif

> do zlikwidowania hologramów są potrzebne :

> - gąbka "z cyckami" czarna - miękka , na rzep

Jesli uzywasz gabek od 3M to lepszym wyborem bedzie fioletowa ok.gif Jest bardziej polecana do fioletowego korka ok.gif Czarna karbowana bardziej wykancza sie polerowanie usuwajac slady jakie zrobily twarsze gabki i bardziej agresywne pasty.

> - mleczko 3M "fioletowy korek" - antyhologram

> fioletowy korek 3M

Moze zaleci reklama ale tez korzystam i polecam ok.gifskromny.gif

> - maszynka szlifierska , rotacyjno-mimośrodowa tzw "bączek" o skoku tarczy 3do 5mm

Ja korzystam z polerki rotacyjnej i nie ma problemu, kwestia odpowiedniej techniki oink.gif

> - sciereczka z micro-fibry

> polerka ma jednostajny ruch obrotowy , i stąd hologramy , mleczko nakładamy bączkiem

> oscylacyjno-rotacyjnym , i następuje rozciągnięcie hologramów na większej powierzchni ,

> pracujemy aż preparat zmatowieje/przyschnie , i wtedy polerujemy do połysku ściereczka z

> micro-fibry i gotowe ....

Tak jak pisalem wyzej ja korzystam tylko z polerek obrotowych bez ruchu mimosrodkowego i daje rade. Przy rozprowadzaniu fioletowego korka (populernej "ultrafiny") wazne jest aby to robic na najmniejszych obrotach jakimi dysponuje maszyna polerska (400-800max), wolno przesuwac maszyne po elemencie i prowadzic maszyne we wszystkich kierunkach do jak najpelniejszego wypracowania ultrafiny.

> nie opłaca ci się kupować tych rzeczy na jedno użycie ale warsztat powinien je posiadać

Zgadza sie. Sama ultrafina to min 110zl (przy dobrych znizkach), odpowienia firmowa gabka min 35... A ceny za taka usluge w firmach to ok. 150zl, na fuche jeszcze taniej zlosnik.gif

Napisano

> Zgadza sie. Sama ultrafina to min 110zl (przy dobrych znizkach),

Eee nie jest tak źle smile.gif tester kupi za 17 zł + przesyłka - nie wiemy jak wygląda to auto ale myślę, że spokojnie wystarczy zlosnik.gif

Ciekawe czy ręcznym padem tri kolor dałoby się coś zdziałać..?

Napisano

> Ciekawe czy ręcznym padem tri kolor dałoby się coś zdziałać..?

Teoretycznie powinno dac rade. Zalezy od tego czym lakiernik go polerowal. Pod pytaniem "czym" mam na mysli, agresywnosc pasty. Jako, ze auto lakierowane swiezo to nie powinno byc nic mocnego, ale widzialem rozne cuda.

Ostatnio na Octavii, w ktorej w ASO byl lakierowany zderzak probowalem sciagnac hologramy. Ultrafina mi sie nie udalo (oczywiscie maszynowo), musialem najpierw zoltym korkiem 3M stopniowo wygladzic a dopiero na to ultrafine. Czyli z tego co czuje to swiezo lakierowany zderzak traktowali jakas Feracla G3 rotfl.gif

Napisano

jeżeli na zderzaku miałeś "zamglenie/zmlecznienie"klaru to na bank była to nie do polerowana Farecla G3 ok.gif wtarta w swieży lakier ok.gif

swoją drogą ja lubię pracować Fareclą G3 , ale poleruję "na pół wilgotno" , woda tylko ze zraszacza , gdy lakier robi się gorący i plastyczny , używam niewielkiej ilości pasty (wiaderko 3kg na 3lata pracy zlosnik.gif)starając się polerować niewielki obszar (najwyżej 6 srednic gabki )ale za to do głębokiego połysku , i wtedy przechodzę dalej ok.gif

ogromnym minusem Farecli jest konieczność oklejania elementów z czarnego , nielakierowanego tworzywa no.gif

Napisano

> jeżeli na zderzaku miałeś "zamglenie/zmlecznienie"klaru to na bank była to nie do polerowana

> Farecla G3 wtarta w swieży lakier

Nie, tego nie bylo. Natomiast hologramy byly bardzo glebokie, samym fioletowym korkiem nie bylem w stanie ich zniwelowac. Po tym wnioskuje, ze byla uzyta bardzo mocna pasta polerska.

> swoją drogą ja lubię pracować Fareclą G3 , ale poleruję "na pół wilgotno" , woda tylko ze zraszacza

> , gdy lakier robi się gorący i plastyczny , używam niewielkiej ilości pasty (wiaderko 3kg na

> 3lata pracy )starając się polerować niewielki obszar (najwyżej 6 srednic gabki )ale za to do

> głębokiego połysku , i wtedy przechodzę dalej

> ogromnym minusem Farecli jest konieczność oklejania elementów z czarnego , nielakierowanego

> tworzywa

Feracla nie jest zla zlosnik.gif Tylko trzeba umiejetnie z niej korzystac. Ja nie pracuje dla/w branzy lakierniczej. Co najzywej poprawiam po lakiernikach- sciagam baranki, poprawiam polerki, likwiduje odkurz lakieru bezbarwnego. Dzialam w branzy kosmetyki samochodowej i tu "polerka auta" troszke inaczej wyglada zlosnik.gif Stad nie pracuje w ogole na Feracli tylko na calej gamie 3M- miesiecznie ok 3-4 kg past i mleczek polerskich mi schodzi.

Jesli chodzi o obklejanie nielakierowanych elementow to niestety standard przy wiekszosci past na rynku. Przy najechaniu zostanie nieladny i trudny do usuniecia osad a przy bardziej niesotroznej pracy jest ryzyko przypalenie plastiku...

Napisano
  • Autor

Panowie,

Wszystko pięknie ładnie ale ja się nie znam na polerowaniu, nie mam sprzętu dlatego pytałem o domowy sposób zlikwidowania hologramów, czyli jakaś pasta, mleczko i szmata. Czy w taki sposób jest to możliwe?

Widzę, że kolega w Kraku posiada zakład to może podjechałbym na zabieg likwidacji hologramów, pytanie tylko ile czasu by to zajęło i jak z kosztami?

PZDR

• 11 miesięcy później...
Napisano

> - maszynka szlifierska, rotacyjno-mimośrodowa

Posiadam takową i zastanawia mnie skuteczność przy polerce pastą lekko ścierną. Nadaje się to urządzonko ? Oczywiście lakier leciwy, więc przed polerowaniem będzie glinkowanie, pasta Farecla G3 + gąbka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.