Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava na części - co z niej wykrecic?

Featured Replies

Napisano

Jestem szczesliwym posiadaczem Fiata Bravo 1.2 z 2001 roku od ponad 3 lat.

Kolega w zeszlym roku kupil sobie Brava 1.2 z 1998 roku, pojezdzil moze z 2 miesiace, i auto sie zepsulo.

Zaczelo mocno lac plynem chlodniczym. Moja diagnoza wskazala na pompe wody, i kolega zostawil auto u mnie i poprosil zebym kupil taka pompe jak bede w Polsce. Tak tez zrobilem, zamontowalem ja - lac sie przestalo, ale niestety duze problemu zostaly nadal. Wode wywalalo przez korek. Nie szlo tego wszystkiego odpowietrzyc. I ostatecznie podczas jazd probnych z woda wywalana przez korek, silnik chyba wyzional ducha - stracil moc, zaczal dzialac na 2 cylindrach, i teraz juz wogole nie odpala. Moze UPG, albo cos innego - kto wie.

To bylo kilka miesiecy temu. Od tego czasu auto stoi u mnie na podworku i rdzewieje.

Kolega byl ostatnio, i zdecydowal ze najlepiej bedzie oddac go na zlom - jednak przed tym powiedzial, zebym sobie wykrecil z niego co tylko dusza zapragnie.

Jakto posiadacz bardzo podobnego auta, mysle ze wiele czesci mi sie moze przydac. Jednak niestety auto stoi przed moim domem, nie mam kanalu, i nie ma raczej mozliwosci tego auta nigdzie przetransportowac. Takze moge wykrecic tylko tyle co dam rade zrobic w w/w warunkach. I tu rodzi sie kilka pytan.

1. Najbardziej mi zalezy na skrzyni biegow, bo moja juz nie do konca poprawnie pracuje - synchronizator 2jki juz od dawna niedomaga i przy prawie kazdym wlaczaniu dwojki jest zgrzyt. W w/w bravie skrzynia jest perfekt, dlatego chetnie bym sobie ja wzial. Pytanie tylko czy dam rade ja wykrecic bez kanalu? Jak myslicie? Da sie?

2. Poradzcie ogolnie co jest warte aby sobie wziac z takiego auta? Najbardziej mnie interesuja rzeczy ktore moga kiedys pasc w moim aucie i moglbym uzyc wlasnie takie wykrecone z tej bravy w zamian. Jednak ogolnie bylbym zainteresowany wykreceniem praktycznie wszystkiego co stanowi jakas wartosc, chocby poto zeby kiedys w przyszlosci sprzedac.

Czy ktos poratuja jakas rada?

Napisano

skrzynie wykręcisz, ale najpierw auto musisz podnieść. Weź też sobie krokowy na wszelki wypadek bo drogi jest;) i czujnik podciśnienia z kolektora ssącego.

Napisano
  • Autor

> skrzynie wykręcisz, ale najpierw auto musisz podnieść.

Tylko pytanie, czy po wykreceniu, dam rade auto na tyle podniesc, aby ta skrzynie wyciagnac spod niego?

> Weź też sobie krokowy na wszelki wypadek bo

> drogi jest;) i czujnik podciśnienia z kolektora ssącego.

Cenne uwagi. Wezme.

O ile sa takie same, bo tak jak pa_nterka napisal 1.2 z 1998 a 2001 sie troche roznia.

Moze jeszcze cos przychodzi komus do glowy co by warto bylo wykrecic?

Miejsca na graty mam pelno, takze z tym nie ma problemu nawet zeby cos wiekszego przechowac na wszelki wypadek.

Napisano
  • Autor

> daj 1000 i weź na częsci całośc :D

Moge wziac calosc i za darmo, ale poprostu nie mam gdzie go trzymac. Przed domem nie moze stac wiecznosc passed_out.gif

Napisano

auto podnosisz przed wykręceniem, przynajmniej ja tak robiłem Skrzynia waży ze 20-30kg. Możesz tez spuścić cały silnik na glebe i tam to sobie na spokojnie rozkręcić, jak bedziesz miał potem jak to wszystko wywieść na złom.

Krokowy jest raczej taki sam, sprawdz sobie na nim numery albo w Eperze.

Napisano
  • Autor

> to zostaw potrzebne cześci a resztę oddaj na złom

No wlasnie dokladnie tak chce zrobic.

A ten caly watek jest poto, zeby sie zorientowal mniejwiecej co to sa te "potrzebne czesci"

Napisano
  • Autor

> auto podnosisz przed wykręceniem, przynajmniej ja tak robiłem Skrzynia waży ze 20-30kg. Możesz tez

> spuścić cały silnik na glebe i tam to sobie na spokojnie rozkręcić, jak bedziesz miał potem

> jak to wszystko wywieść na złom.

Silnika wolalbym nie wykrecac.

Teraz tylko sobie pomyslalem - czy on wogole po wykreceniu skrzyni sie utrzyma. Jak dobrze rozumiem caly zestaw jest na 3 poduszkach, z czego jedna przy skrzyni, wiec nawet po jej wykreceniu, silnik powinien nadal trzymac sie na 2 i jakos tam zwisac - ale spasc nie powinien. Dobrze mysle?

Napisano

> Moze jeszcze cos przychodzi komus do glowy co by warto bylo wykrecic?

Silnik wycieraczek z mechanizmem.

Napisano

> A ten caly watek jest poto, zeby sie zorientowal mniejwiecej co to sa te "potrzebne czesci"

Złącze tylnej klapy (jeśli występuje), "pająk" pod kierownicą, klamki wewnętrzne (nie to co na wierzchu, tylko to pod spodem, to co się łamie), klamki zewnętrzne (jeśli guma jeszcze jest OK), konektory z przelotek w drzwiach, radio (jeśli lepsze od Twojego), zobacz co ma pod tylną kanapą, bo może ma zmieniarkę.

Tyle.

Jeszcze ewentualnie listwa z wyłącznikiem halogenów + przekaźnik + halogeny do przełożenia do Twojego, jeśli Twój nie ma.

Napisano

przełącznik zespolony (jeśli taki sam), poducha, kierownica (jeśli mniej wytarta)

Napisano

drugą łapę na czas demontażu tez musisz zdjąć, ale chyba potem można ją założyć tylko na sruby które włozysz w otwory w bloku silnika - ale pewny nie jestem juz dokładnie nie pamiętam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.