Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w megane I PH II

Featured Replies

Napisano

Witam ,posiadam auto Megane I po FL 1,6 16v .Myśle nad gazem ,dziennie 70km 5-6 dni w tygodniu poza miastem 80% jazdy .Opłaca sie czy lepiej mniejsy silnik i auto do 30K hmm.gif

Napisano

> Witam ,posiadam auto Megane I po FL 1,6 16v .

Wiek, przebieg, jak długo chcesz go trzymać ?

Napisano

> Wiek, przebieg, jak długo chcesz go trzymać ?

a jakie to ma znaczenie?

Napisano

> a jakie to ma znaczenie?

Jak auto ma 15 lat, 300 kkm przebiegu i planowana jest jego sprzedaż za pół roku, to pakowanie w niego lpg nie ma sensu, bo się to nie zdąży zwrócić.

Jeśli ma tylko 15 lat i 300 kkm przebiegu to pakowanie lpg też ma niewielki sens, bo takie auto więcej stoi na warsztacie niż jeździ, więc też wiele na lpg nie zaoszczędzi.

Napisano

> Jak auto ma 15 lat, 300 kkm przebiegu i planowana jest jego sprzedaż za pół roku, to pakowanie w

> niego lpg nie ma sensu, bo się to nie zdąży zwrócić.

Jeśli ktoś sprzedaje auto za pół roku to nie sądzę, żeby planował LPG w ogóle.

> Jeśli ma tylko 15 lat i 300 kkm przebiegu to pakowanie lpg też ma niewielki sens, bo takie auto

> więcej stoi na warsztacie niż jeździ, więc też wiele na lpg nie zaoszczędzi.

Niedługo pewnie spora część AK zacznie podejrzewać, że jakieś stare auto Cię ugryzło. Tak, ugryzło. Bo inaczej nie da się racjonalnie wytłumaczyć Twojego niebywale wyniosłego stosunku do posiadaczy aut powyżej lat 5-ciu, a demonstracja tego w każdym możliwym wątku zaczyna być delikatnie mówiąc niesmaczna. Koniec OT.

Co do samego Megane. Jeśli silnik ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych - a ma - to na LPG problemów nie powinno być żadnych. Oczywiście mowa o sekwencji. Jakie wtryski teraz są modne, to nie mam pojęcia, ale myślę że jakiś STAG 300 plus czy coś innego z tej firmy doskonale zda egzamin. Na trasie nawet zimą nie ma problemu z jazdą na gazie, bo w mieście na b. krótkich odcinkach niekoniecznie złapiesz te 40 stopni (mowa o jazdach do 2 km, ale kto wtedy myśli o gazie). Im szybciej założysz, tym szybciej będziesz oszczędzać, a ewentualna wymiana UPG czy uszczelniaczy zaworowych (wyższa temp. spalania gazu) i tak ostatecznie finansowo nie przekreśli opłacalności inwestycji.

Napisano

> Twojego niebywale wyniosłego stosunku do posiadaczy aut powyżej lat 5-ciu,

Kolego, zwiduje Ci się.

Uświadomię Cię, że moje auto ma lat 7 (i dodrutowane elpidzi - językiem Sibui'a). Po prostu realnie patrzę na rzeczywistość i nie będę siebie ani nikogo innego oszukiwał, że kilkuletni sprzęt po przejechaniu 100 kkm + jest lepszy niż nowy.

Wiem, że Polak chętniej przyzna, że żona go zdradza niż to że jest biedny - ale ja tutaj też nie mam zamiaru ściemniać - nie jeżdżę starym autem dlatego, że jest lepsze niż nowe, czy że wyjątkowo lubię ten egzemplarz/model, tylko dlatego że mnie nie stać na auto nowe. Ale to moja motywacja, być może pozostali użytkownicy starych aut jeżdżą nimi z sentymentu, z przekonania że są lepsze niż nowe, dlatego że nie chcą mieć ABS, ESP, czy innych trzyliterowych systemów - nie mam do nich żadnego stosunku, odnoszę się jedynie do tezy, że auto które ma 5 lat i 150 kkm jest lepsze niż nowe, albo co najmniej tak samo dobre i nowe kupują tylko frajerzy.

> Co do samego Megane.

Kolega nie pytał, jaką instalkę zapakować, tylko czy w ogóle warto.

Napisano
  • Autor

> Wiek, przebieg, jak długo chcesz go trzymać ?

2002r 102 kkm,jezdze juz 3 lata ,a trzymac własnie nie wiem.

Zastanawiam się narazie bo dojazd do pracyi powrót dziennie 66km ,dwupasmówka i wiochy zlosnik.gif Z drugiej strony byc może w tym roku miałbym jakies 30 tys zl (łacznie ze sprzedaza magany ) i nie wiem czy tez benzyna 100-115KM)w średniej budzie ,czy mniejsza benzyna ,dizel nie wiem .Myslałem nad Foka II ,Astra III, KIA Ceed ,carnival .cos sredniego ...I tak dumam czy do megany załozyc gaz ,czy nowszy i tez gaz ,mała benzyna jakas palacz.gifJak dizel ,to bez z tych gadżetów sick.gif

Aha ..kumpel ma Audi A4 96r 250kkm nalotu z jakąś instalka włoską za 9 tys zł palacz.gif

Napisano

> Witam ,posiadam auto Megane I po FL 1,6 16v .Myśle nad gazem ,dziennie 70km 5-6 dni w tygodniu poza

> miastem 80% jazdy .Opłaca sie czy lepiej mniejsy silnik i auto do 30K

Mniejszy silnik spali zaledwie dwa litry paliwa mniej. Montuj lpg i jeździj tanio ok.gif

Napisano

> Jak auto ma 15 lat, 300 kkm przebiegu i planowana jest jego sprzedaż za pół roku, to pakowanie w

> niego lpg nie ma sensu, bo się to nie zdąży zwrócić.

Gdyby planował sprzedaż to nie lokowałby trzech klocków bez wizji zwrotu. To chyba jasne.

> Jeśli ma tylko 15 lat i 300 kkm przebiegu to pakowanie lpg też ma niewielki sens, bo takie auto

> więcej stoi na warsztacie niż jeździ, więc też wiele na lpg nie zaoszczędzi.

Ja nie wiem co to musi być za złom, żeby z takim śmiesznym nalotem stać non-stop u mechanika. Znasz taki? Bo na pewno do tej grupy nie należy ta meganka...

Napisano

> 2002r 102 kkm,jezdze juz 3 lata ,a trzymac własnie nie wiem.

To jeszcze +/- 50 kkm może pojeździć.

Kupienie używanego diesla w dobrym stanie jest skrajnie trudne, dołóż do tego to, że z cenami ON może wcale nie być różowo, a i diesle 5/100 palą w katalogach.

Sam przemyśliwałem zmianę Rezzo na coś młodszego i mniejszego, ale pali ok. 14 l lpg co daje ok. 7 benzyny, a osiągnięcie takiego wyniku nawet Pandą było by trudne.

Więc IMHO zmiana auta by miała sens, jakbyś kupił coś z/pod lpg.

> Aha ..kumpel ma Audi A4 96r 250kkm nalotu z jakąś instalka włoską za 9 tys zł

Bajki jakieś.

Załóż BRC za ok. 2,5 k i będzie ok.gif, chyba że auto ma metalowy kolektor i prostą elektronikę, to można i II gen. rozważyć.

Napisano

> To jeszcze +/- 50 kkm może pojeździć.

Dlaczego tylko tyle?

Napisano
  • Autor

> Gdyby planował sprzedaż to nie lokowałby trzech klocków bez wizji zwrotu. To chyba jasne.

Jasne że nie .

> Ja nie wiem co to musi być za złom, Bo na pewno do tej grupy nie należy ta meganka...

Auto nigdy nie było serwisowane ,miało juz naprawy blacharskie ale w 90% blacha jest ok.Silnik zdrowy ,nie bierze oleju (5W-40 platinium v) Wszystkie hamulce nowe(roczne) generalnie wsiadam i jeżdzę.

Napisano

> Jasne że nie .

> Auto nigdy nie było serwisowane ,miało juz naprawy blacharskie ale w 90% blacha jest ok.Silnik

> zdrowy ,nie bierze oleju (5W-40 platinium v) Wszystkie hamulce nowe(roczne) generalnie wsiadam

> i jeżdzę.

Ja znam to auto. Bez problemu zrobisz nim kilkaset tysięcy.

Napisano
  • Autor

> Więc IMHO zmiana auta by miała sens, jakbyś kupił coś z/pod lpg.

Bardziej rozwazam te opcje niz montaż do meganki,chociaz auto w miare proste,cos wymieniłem przez 3 lata.Ale chęc pojezdzenia nowszym jest wiekszy .Zalezy jaki bedzie budzet ,bo starszego jak 4 lata nie chcę.

> Bajki jakieś.

Ale o co chodzi.

> Załóż BRC za ok. 2,5 k i będzie , chyba że auto ma metalowy kolektor i prostą elektronikę, to

> można i II gen. rozważyć.

Chyba plastikowy .Jak taka Foka II bedzie znosic gaz byc może Po fl 2008r. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja znam to auto. Bez problemu zrobisz nim kilkaset tysięcy.

Jak znasz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zdaje się, że plastik.

Czyli gazownik daje metalowy czy wtedy sie nie montuje gazu pod plastikowy hmm.gif

Napisano

> Czyli gazownik daje metalowy czy wtedy sie nie montuje gazu pod plastikowy

w sekwencie to nie ma znaczenia...

Napisano

> Ale chęc pojezdzenia nowszym jest wiekszy .

To nie pakuj lpg do megana.

Będziesz niezadowolony, bo będziesz miał opór przed sprzedażą:

- to co włożyłeś w lpg, przy sprzedaży nie odzyskasz,

- będziesz czekał aż się instalacja zwróci.

W tym czasie auto będzie coraz starsze i będziesz musiał coraz więcej dołożyć do nowszego - więc tylko sobie pogłębisz dysonans.

Megane z lpg nie będzie jeździć inaczej, będzie tylko taniej - więc będziesz miał zgryz "nie sprzedam, przecież właśnie włożyłem 3 k w lpg - no ale już mi się znudziło i chciałbym co innego".

> Chyba plastikowy .Jak taka Foka II bedzie znosic gaz byc może Po fl 2008r.

Co do forda nie wiem - wiem że tam to zależy od konkretnego silnika.

Foka II jest bardzo fajnym autem, możesz pomyśleć o dieslu 1,6, to HDi od PSA, bardzo fajny silniczek.

Owszem, znalezienie diesla w dobrym stanie łatwe nie będzie.

Napisano
  • Autor

> To nie pakuj lpg do megana.

> Będziesz niezadowolony, bo będziesz miał opór przed sprzedażą:

> - to co włożyłeś w lpg, przy sprzedaży nie odzyskasz,

> - będziesz czekał aż się instalacja zwróci.

> W tym czasie auto będzie coraz starsze i będziesz musiał coraz więcej dołożyć do nowszego - więc

> tylko sobie pogłębisz dysonans.

> Megane z lpg nie będzie jeździć inaczej, będzie tylko taniej - więc będziesz miał zgryz "nie

> sprzedam, przecież właśnie włożyłem 3 k w lpg - no ale już mi się znudziło i chciałbym co

> innego".

Własnie sam tak tez pomyslałem,

> Co do forda nie wiem - wiem że tam to zależy od konkretnego silnika.

> Foka II jest bardzo fajnym autem, możesz pomyśleć o dieslu 1,6, to HDi od PSA, bardzo fajny

> silniczek.

Ale tam jest DPF i dwumasa chyba ,w 1,8tdci chyba nie ma.

> Owszem, znalezienie diesla w dobrym stanie łatwe nie będzie.

Napisano

> Ale tam jest DPF i dwumasa

No i co z tego ?

Nie rób z tego żelaznego wilka i nie słuchaj bajek, które produkują nabywcy igiełek od dziadka z Niemiec ze stanem licznika 130 kkm a przebiegiem 300 kkm, albo ludzie którzy kupują diesla żeby "pokazać sąsiadom na co ich stać" i jeżdżą nim 4 km dziennie.

Samochód jest rzeczą którą się używa i która się zużywa, a eksploatowany nieprawidłowo będzie się zużywał szybciej.

> chyba ,w 1,8tdci chyba nie ma.

Możesz o to pytać Sibui'a, twierdził że 1,8 to stary fordowski kibel reanimowany i oklejany wynalazkami (common rail), co jednak nie zmienia faktu że to stary kibel.

1,6 HDi to naprawdę b.dobry silnik.

Napisano

> Możesz o to pytać Sibui'a, twierdził że 1,8 to stary fordowski kibel reanimowany i oklejany

> wynalazkami (common rail), co jednak nie zmienia faktu że to stary kibel.

Nie wiem, czy we wszystkich, ale bywały w niż też koła dwumasowe.

> 1,6 HDi to naprawdę b.dobry silnik.

Na pewno dużo lepszy od tego 1.8 TDCi

Napisano
  • Autor

Dobra,ale kupie auto uzywane ,pewnie sprowadzone ,i nawet jak cos pójdzie to 2-3k nie moje .Wogule tylko chyba handlarze sprzedaja dizle ,bo normalny człowiek jezdzi raczej .Skąd wezme na wtryski z 3K w razie czego.jednak spore koszty i czekac kiedy co wylezie.

Napisano

noras dobrze prawi.

Jezeli juz teraz masz zakusy do zmiany auta to je zmien przed zamontowaniem LPG do obecnego.

Napisano

> Dobra,ale kupie auto uzywane ,

No, ale na to już nic nie poradzisz, współczesne auta niestety psują się zwykle drogo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.