Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie w L jest wlot powietrza (klima)

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś się orientuje w którym miejscu powietrza z wnętrza auta jest "wciągane" przez układ klimatyzacji/wentylacji w Lacetti? Chcę zdezynfekować klimatyzację i rozważam środek który krąży w obiegu przez kilka minut odgrzybiając go ale potrzebna jest wiedza którędy powietrze ze środka jest "zabierane" z wozu. Chodzi czy to gdzieś w okolicy filtra przeciwpyłowego przed pasażerem z przodu ?

Napisano

> Czy ktoś się orientuje w którym miejscu powietrza z wnętrza auta jest "wciągane" przez układ

> klimatyzacji/wentylacji w Lacetti? Chcę zdezynfekować klimatyzację i rozważam środek który

> krąży w obiegu przez kilka minut odgrzybiając go ale potrzebna jest wiedza którędy powietrze

> ze środka jest "zabierane" z wozu. Chodzi czy to gdzieś w okolicy filtra przeciwpyłowego przed

> pasażerem z przodu ?

Wyjmujesz filtr w kabinie pod schowkiem i masz dostęp do skraplacza klimy.

Napisano

> Chcę zdezynfekować klimatyzację i rozważam środek który

> krąży w obiegu przez kilka minut odgrzybiając go ale potrzebna jest wiedza którędy powietrze

> ze środka jest "zabierane" z wozu.

Chcesz użyć aerozolu, który uruchamia się wewnątrz auta? Jeśli tak to stawiasz go w środku na podłodze, nawiew na obieg wewnętrzny i spierniczasz na zewnątrz żeby się nie przytruć

Napisano
  • Autor

> Chcesz użyć aerozolu, który uruchamia się wewnątrz auta? Jeśli tak to stawiasz go w środku na

> podłodze, nawiew na obieg wewnętrzny i spierniczasz na zewnątrz żeby się nie przytruć

Wiem jak on działa (ten aerozol) chodzi mi tylko o miejsce gdzie jest wciągane powietrze z kabiny do filtracji. Tak myślę nad użyciem takiego środka lub takiego który aplikuje się bezpośrednio na parownik po wyjęciu filtra.

Napisano

> Tak myślę nad użyciem takiego środka lub takiego który aplikuje się bezpośrednio

> na parownik po wyjęciu filtra.

Lepiej na parownik. Używałem takiego do kabiny i nic nie zdziałał

Napisano

> Lepiej na parownik. Używałem takiego do kabiny i nic nie zdziałał

Spray w kabinie pomaga troszeczkę. Najlepsze chyba ozonowanie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Kupiłem wurtha tego którego aplikuje sie na parownik (serwisowy) zobaczymy jaki będzie efekt. Ozonowałem 2 lata temu i przyznam że to działa ale chcę tez spróbować innej metody. Stacjonarne klimy czyści się też specjalnym środkiem na parownik i kanały i jest super świeżo bardzo długo.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i klima zdezynfekowana. Aplikacja środka grzybobójczego od "tyłu" przez odprowadzenie skroplin, oraz bezpośrednio na parownik przez otwór filtra. Na koniec jeszcze wtrysk w kanały doprowadzające powietrze na deskę oraz wymiana filtra przeciwpyłkowego. Efekt odczuwalny od razu - zobaczymy jak zachowa się w czasie użytkowania.

Napisano

> No i klima zdezynfekowana. Aplikacja środka grzybobójczego od "tyłu" przez odprowadzenie skroplin,

> oraz bezpośrednio na parownik przez otwór filtra. Na koniec jeszcze wtrysk w kanały

> doprowadzające powietrze na deskę oraz wymiana filtra przeciwpyłkowego.

A czy byłbyś w stanie w jakiś prosty sposób opisać, ewentualnie wrzucić zdjęcie, gdzie należałoby zaaplikować preparat? Chodzi o ten wąż, gdzie to zaaplikowałeś, bo jeśli chodzi o parownik to pewnie jest zaraz obok filtra kabinowego, nie mylę się?

Napisano
  • Autor

> A czy byłbyś w stanie w jakiś prosty sposób opisać, ewentualnie wrzucić zdjęcie, gdzie należałoby

> zaaplikować preparat? Chodzi o ten wąż, gdzie to zaaplikowałeś, bo jeśli chodzi o parownik to

> pewnie jest zaraz obok filtra kabinowego, nie mylę się?

Tak parownik jest obok filtra kabinowego - po wyjęciu filtra jest do niego częściowy dostęp. Tam właśnie - na lamelki wymiennika zaaplikowałem część preparatu. Kolejny wtrysk według instrukcji czyli od strony komory silnika przez wylot skroplin klimatyzacji. Wężyk wchodzi dość głęboko i wtedy aplikacja środka. Dodatkowo także do każdego z kanałów (kratek) włożyłem wężyk i wyciągając go jednocześnie spryskiwałem ścianki tych kanałów tym środkiem. Wymiana potem filtra przeciwpyłkowego i koniec. Efekt jest odczuwalny od razu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.