Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Brava 1,9 JTD - usterka silnika

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów i proszę o pomoc.

Brava 11 lat ( 180 tyś km ) i naprawy są na porządkju dziennym W tym roku sprzęgło, alternator, tacze hamulcopwe, pompa wspomagania ukladu kierowniczego. Do dnia dzisiejzego z silnikiem nie było żadnego probklemu - odpalał na dotyk, cicha i rónomierna praca.

Przyznaję, że o silniku nie mam wiedzy, która pozwolilaby mi na postawienie jakieś diagnozy, Objawy na tę chwilę nie są poważne, auto jeżdzi, trudno ocenić jak zachowuje się w trakcie jazdy na wyższych biegach. Moje spostrzeżenia opieram ma jeżdzie na biegu 2 i pracy na postoju.

1.Pierwy objaw to odpalenie po jakiś czsie ( kręci około 3 sekkud ) a odpalał monentalnie, przy obrotach 1500-2000 wpada w wibracje.

2. Na 2 biegu jest jaky słabszy , specjalnie nie reaguje na dodawanie gazu, ( na silniku zimnym, przy nagrzanym usterka jakby ustępuje )

3. Intensywne dymienie z rury wydechowej

4. W trakcie prób na postoju nie można byo przekroczyć 3100 obrotów- po nagrzaniu wchodził na wyższe obroty - jednocześnie strasznie dyniąc

5. Do tej pory z tak intensywnego dymienia z rury wydechowej nie zauważyłem. W trakcie przegazowywania dodatkowo zapalła sie marchweka,

Napisano

> 3. Intensywne dymienie z rury wydechowej

> 4. W trakcie prób na postoju nie można byo przekroczyć 3100 obrotów- po nagrzaniu wchodził na

> wyższe obroty - jednocześnie strasznie dyniąc

Jaki jest kolor dymu - czarny , niebieskawy czy szaro-biały ?

Napisano
  • Autor

Sprawdzę jutro, ale wydaje mi się ze niebieskawy.

Napisano

Jedynie co by Ci tu poradzić to podłączyć pod kompa ok.gif

Napisano

U mnie było podobnie.Max obroty to 3000 tyś. i też kopciła okropnie ale na czarno.Okazało się że wszystkie spaliny wbijały z powrotem do silnika bo padł EGR a że poprzedni właściciel zaślepił go blachą z puszki po piwie to po prostu po jakimś czasie ciśnienie ją przerwało.

Marchewa też się zapalała bo według kompa w momencie przygazówki powinno być ciśnienie od sprężarki a go nie było,więc został obwiniony za to czujnik doładowania w kolektorze ssącym który był oczywiście sprawny.

Napisano
  • Autor

Witam, dziękuję za uwagi i pragnę poinformować, że auto ( naprawione - właściwie nic nie zrobione ) jeździ jak za dawnych dobrych czasów. O przyczynie opisanej usterki wstyd jest się przyznać, ale podam ku PRZESTRODZE. Nie wiem jak to się stało, ale zamiast oleju zatankowałem benzynę - tankuję od 30 lat i taki psikus.

Być może propocje po zatankowaniu, nie doprowadziły do jakiś uszkodzeń. Było 10l oleju + 20l benzyny. Po przejechaniu 100 km dolałem 40l oleju i wszystko wróciło do normy.Ale tak na marginesie to mechanicy wydawali różne przyczyny niedomagań.

Przyczynę w dniu wczorajszym zdiagnozował mechanik w niewielkim zakładzie. Powiedział, że w pierwszej kolejnośći sprawdzi wtryski. Po zdjęciu 4 wężyków z wtrysków, wylało sie paliwo na silnik - i wówczs stwierdził, że to jest benzyna , a nie olej.

Napisano

> Być może propocje po zatankowaniu, nie doprowadziły do jakiś uszkodzeń. Było 10l oleju + 20l

> benzyny. Po przejechaniu 100 km dolałem 40l oleju i wszystko wróciło do normy.

Dobrze wiedzieć na przyszłość, że na benzynie JTD też pojedzie ok.gif

Choć jestem zdziwiony, że wtryski to zniosły.

Napisano

Jesteś hardcorem zlosnik.gifok.gif Jak stwierdził ? Organoleptycznie? grinser006.gif

Napisano

> Jesteś hardcorem Jak stwierdził ? Organoleptycznie?

Najprostszy test: pary benzyny palą się a oleju napędowego nie(a przynajmniej nie tak łatwo jak benzyny).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Najprostszy test: pary benzyny palą się a oleju napędowego nie(a przynajmniej nie tak łatwo jak

> benzyny).

> Pozdrawiam BAS

Masz racje, wczoraj na tvn turbo nawet pokazywali ok.gif

Napisano

> Masz racje, wczoraj na tvn turbo nawet pokazywali

W podstawówce jak chodziło się z klasą do strażaków to też coś takiego pokazywali.

EDIT: Kolejny pomysł to ON bardzo się pieni, noPB zdecydowanie mniej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witam

W jaki sposób mechanik poznał, że to benzyma nie wiem.

Zapach, kolor ? Jednego jestem pewien - po dotankowaniu 40l oleju zgodnie z zaleceniem mechanika wszystkie dolegliwości zniknęły jakie jak frown.gif odpalanie po kilku sekundach, wibracje, dymiemienie z rury po odpaleniu, po ruszeniu odczuwalne przerywanie pracy silnika - szarpanie w czasie jazdy, poprawiła się dynamika, stał się cichszy)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.