Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo gwiżdze

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio zauważyłem, że przy pełnym i tylko przy pełnym gazie na trójce i czwórce powyżej 4tys obrotów słychać bardzo wyraźnie gwizd turbiny, jest on dość głośny. Czy to już powolny zgon turbinki, czy może szukać jakichś nieszczelności w dolocie - choć wszystko raczej wydaje się być ok. Turbo też słychać ale to bardzo delikatnie w przedziale 1,8 do 2tys obrotów na jedynce i dwójce.

Napisano

To jest ciekawe. Moja turbina gwiżdże tak od jakiegoś roku. Byłem u znajomego mechanika z ASO, przejrzał, pomierzył i stwierdził, że TTTM...no i jeżdżę tak już rok i wszystko działa...Zauważyłem, że jak się nagrzeje dobrze, to mniej gwiżdże. Nie wiem co o tym sądzić, bo laik ze mnie jeżeli chodzi o samochody, no ale nic się nie dzieje, a już po zaślepieniu EGR...matko i córko :D

Napisano

> na trójce i czwórce powyżej 4tys obrotów słychać bardzo wyraźnie gwizd turbiny, jest on dość głośny.

> Turbo też słychać ale to bardzo delikatnie w przedziale 1,8 do 2tys obrotów na jedynce i dwójce.

No to widocznie TTTM. U mnie dokładnie tak samo jest.

Napisano
  • Autor

> No to widocznie TTTM. U mnie dokładnie tak samo jest.

No to chyba rzeczywiście TTTM. Chociaż widzę że akurat Ciebie siedzi wirus więc i turbo pewnie mocniej pompuje.

Napisano

> No to chyba rzeczywiście TTTM. Chociaż widzę że akurat Ciebie siedzi wirus więc i turbo pewnie

> mocniej pompuje.

Może być jakaś minimalna nieszczelność i TMB. skromny.gif

Napisano

> czy może szukać jakichś nieszczelności

szukać! w pierwszej kolejności dolna rura IC, która uwielbia przecierać się o osłonę silnika waytogo.gif

Napisano

> szukać! w pierwszej kolejności dolna rura IC, która uwielbia przecierać się o osłonę silnika

Ale wtedy chyba kopci, a mi nic a nic nie kopci.

Napisano
  • Autor

> szukać! w pierwszej kolejności dolna rura IC, która uwielbia przecierać się o osłonę silnika

rura znaleziona i uszczelniona w ostatnie chwili, jeszcze nie puszczała ale brakowało bardzo mało..., opaski w sumie pozmieniałem, został tylko dolot , czy tam zbiera sie olej z odmy? a i jak sie dostać do zaworu odmy tego który zatrzymuje mgłe olejową?

Napisano

> Ale wtedy chyba kopci, a mi nic a nic nie kopci.

a tam, jak masz minidziurkę to nic nie kopci, a gwizda aż miło (dokładnie tak jest u mnie - czekam na nową) waytogo.gif

Napisano

> a tam, jak masz minidziurkę to nic nie kopci, a gwizda aż miło (dokładnie tak jest u mnie - czekam

> na nową)

Hmmm która to rura jeżeli można wiedzieć (jakieś zdjęcie czy cós?), koszt i takie tam?

Napisano

> Hmmm która to rura jeżeli można wiedzieć (jakieś zdjęcie czy cós?), koszt i takie tam?

ta wychodząca (w zasadzie to wchodząca) z dołu IC. widać ją od strony wnęki koła

ePer zeznaje 285zł

wymiana we własnym zakresie raczej nie powinna nastręczać problemów (jeszcze nie próbowałem)

Napisano

> rura znaleziona i uszczelniona w ostatnie chwili, jeszcze nie puszczała ale brakowało bardzo

> mało..., opaski w sumie pozmieniałem, został tylko dolot , czy tam zbiera sie olej z odmy?

do rury wlotowej turbiny jest podpięta rurka, którą idą pary oleju, (potem drugą rurką ew. spływają do zbiorniczka pod filtrem powietrza) więc na pewno co nieco jest zasysane do turbo i potem dalej, do IC.

> a i

> jak sie dostać do zaworu odmy tego który zatrzymuje mgłe olejową?

a to już nie do mnie pytanie. nigdy nie próbowałem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

no własnie bo jak zdjąłem opaskę od strony przepływki to był tam olej, w sumie pomyslałem że moze byc to z odmy bo trochę po zmianie miałem za dużo oleju(już spuściłem do połowy na miarce).Oleju niby nie ubywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.