Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy - Brava 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Panowie czy u was też jest tak, że po praktycznie każdym wyłączeniu silnika w samochodzie przy tych temperaturach jakie teraz są słychać działający wentylator chłodnicy jeszcze przez chwilę?

Temperatura podczas jazdy siedzi idealnie pośrodku skali. Tylko mnie właśnie zastanawia ten wentylator wink.gif

Napisano

> Panowie czy u was też jest tak, że po praktycznie każdym wyłączeniu silnika w samochodzie przy tych

> temperaturach jakie teraz są słychać działający wentylator chłodnicy jeszcze przez chwilę?

> Temperatura podczas jazdy siedzi idealnie pośrodku skali. Tylko mnie właśnie zastanawia ten

> wentylator

W mojej Bravie,wentylatro wylacza sie razem z sinikiem,za chwile jak wlacze zaplon to wentylator tez sie wlacza.

Mysle ze nie masz sie czym martwic.

Napisano

> Panowie czy u was też jest tak, że po praktycznie każdym wyłączeniu silnika w samochodzie przy tych

> temperaturach jakie teraz są słychać działający wentylator chłodnicy jeszcze przez chwilę?

> Temperatura podczas jazdy siedzi idealnie pośrodku skali. Tylko mnie właśnie zastanawia ten

> wentylator

Norma

Napisano
  • Autor

> Norma

Podziękował. Dziwiło mnie to.. gdyż w Punto 2 tego nie było a w Punto 1 nie pamiętam rotfl.gif

Napisano

> Podziękował. Dziwiło mnie to.. gdyż w Punto 2 tego nie było a w Punto 1 nie pamiętam

W maryśce 1.6 16V 103KM FL wyłączał się, jeśli dobrze pamiętam, po wyłączeniu zapłonu.

W stilo 1.6 16V 103KM wentylator pracuje po wyłączeniu silnika nawet jeśli silnik pracował tylko przez kilka sekund przy -20*C na dworze po nocnym postoju.

Myślę, że jest to kwestia konkretnego firmware'u.

Pozdrawiam BAS

Napisano

W Marei 1,6 jak temperatura silnika jest w okolicach 100, to wentylator chodzi po zgaszeniu silnika.

Napisano

> W Marei 1,6 jak temperatura silnika jest w okolicach 100, to wentylator chodzi po zgaszeniu

> silnika.

raczje 90 w 100 woda sie gotuje, katalogowa temperatura otwarcia termostatu to 88

Napisano

> raczje 90 w 100 woda sie gotuje, katalogowa temperatura otwarcia termostatu to 88

Ale tam nie ma stuprocentowej wody jak z czajnika tylko płyn który wrze grubo powyżej setki... zlosnik.gif

Napisano

> raczje 90 w 100 woda sie gotuje, katalogowa temperatura otwarcia termostatu to 88

Termostat otwiera duży obieg i nie ma bezpośredniego wpływu na włączanie wentylatora. Natomiast gotować to może się przy 130 stopniach, ponieważ płyn chłodzący ma temperaturę wrzenia około 115, a ciśnienie powyżej 1 bar jeszcze wyżej przesuwa punkt zmiany fazy z ciekłej na gazową.

BTW, starsze Audi prawidłowo pracowały na temperaturze 110 stopni, a przy 90 były niedogrzane.

Napisano

Kaczorek już wyjaśnił jak to wygląda z punktu widzenia fizyki, ja tylko dodam, że jeśli dobrze pamiętam drugi bieg wentylatora załącza się przy 107*C.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kaczorek już wyjaśnił jak to wygląda z punktu widzenia fizyki, ja tylko dodam, że jeśli dobrze

> pamiętam drugi bieg wentylatora załącza się przy 107*C.

> Pozdrawiam BAS

Przy 102*C

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.