Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd za granicę a dane w dowodzie rej.

Featured Replies

Napisano

Kupiłem używany samochód, nie zdążyłem go przerejestrować na siebie, więc w dowodzie rejestracyjnym widnieje jeszcze poprzedni właściciel. Oc jest już na mnie. Jakie problemy mgą mnie spotkać podczas wyjazdu za granicę (Włochy, Słowenia - tranzytem, Chorwacja)? Mam zamiar zabrać ze sobą umowę k-s. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi ok.gif

Napisano

> Kupiłem używany samochód, nie zdążyłem go przerejestrować na siebie, więc w dowodzie rejestracyjnym

> widnieje jeszcze poprzedni właściciel. Oc jest już na mnie. Jakie problemy mgą mnie spotkać

> podczas wyjazdu za granicę (Włochy, Słowenia - tranzytem, Chorwacja)? Mam zamiar zabrać ze

> sobą umowę k-s. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi

Weź jeszcze książeczkę zdrowia babci i kartę pływacką zlosnik.gif

Skończyła się epoka, gdy każdego traktowano jak złodzieja.

Napisano

> Weź jeszcze książeczkę zdrowia babci i kartę pływacką

> Skończyła się epoka, gdy każdego traktowano jak złodzieja.

Moze w Szwecji sie skonczyla.

W Polsce jak mnie ostatnio kontrolowali, to trzymali mnie pol godziny zeby znalesc moj ostatni adres zameldowania w Polsce.

Przez Niemcy jechalem to mnie zatrzymali i zaczeli przeszukiwac auto.

Napisano

> Kupiłem używany samochód, nie zdążyłem go przerejestrować na siebie, więc w dowodzie rejestracyjnym

> widnieje jeszcze poprzedni właściciel. Oc jest już na mnie. Jakie problemy mgą mnie spotkać

> podczas wyjazdu za granicę (Włochy, Słowenia - tranzytem, Chorwacja)? Mam zamiar zabrać ze

W wiekszosci krajow jest wymog, jesli nie jedziesz samochodem zarejestrowanym na siebie, to musisz miec zaswiadczenie od wlasciciela potwierdzajace prawo do poruszania sie tym pojazdem.

Mysle ze umowa kupna-sprzedazy powinna w tym przypadku byc zdecydowanie wystarczajaca.

Napisano

> W wiekszosci krajow jest wymog, jesli nie jedziesz samochodem zarejestrowanym na siebie, to musisz

> miec zaswiadczenie od wlasciciela potwierdzajace prawo do poruszania sie tym pojazdem.

Notarialnie poświadczone, z pieczątką hehe.gif

Podaj koniecznie tabelkę z wyszczególnieniem krajów i odpowiednich paragrafów nakazujących taką bzdurę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Moze w Szwecji sie skonczyla.

> W Polsce jak mnie ostatnio kontrolowali, to trzymali mnie pol godziny zeby znalesc moj ostatni

> adres zameldowania w Polsce.

Bo uparłeś się żeby dostać mandat kredytowy? cfaniaczek.gif

> Przez Niemcy jechalem to mnie zatrzymali i zaczeli przeszukiwac auto.

A dziwisz się że Polaków w Niemczech traktują jak złodziei? Zasłużyli tam sobie.

Napisano

Że tak spytam jak długo posiadasz ten samochód ?

Napisano

> widnieje jeszcze poprzedni właściciel. Oc jest już na mnie.

Pewnie kupiłeś > 1 miesiac temu... jezeli tak to no.gif

Napisano

> Bo uparłeś się żeby dostać mandat kredytowy?

Zadnego mandatu nie bylo.

Zwykla rutynowa kontrola.

Poprosil mnie policial.gif o prawo jazdy, dowod rejestracyjny i ubezpieczenie.

Dalem wszystko. Z 10 minut im zajelo rozkmnienienie tego co pisze w dowodzie i ubezpieczeniu.

Potem spytali gdzie jestem zameldowany - wiec odparlem ze adresu zameldowania nie mam a mieszkam w Irlandii i w PJ jest moj adres.

Znikneli z tym PJ na dobre 20 minut do radiowozu po czym wrocili i powiedzieli ze wg ich bazy danych jestem zameldowany na ulicy Koralowej 100/200 (przykladowy adres)... Powiedzialem - ze owszem kiedys tam bylem zameldowany ale sie wymeldowalem.

Potem jeszcze spytal czy mam gasnice i trojkat i z powodu ze gasnicy nie bylo postraszyl, zebym sobie kupil bo nastepnym razem bedzie mandat. Delikatnie odparlem, ze gasnicy nie jest wymagana w kraju rejestracji (Irl) ale nie ciagnalem tematu bo mandatem tylko postraszyl a nie wystawil.

> A dziwisz się że Polaków w Niemczech traktują jak złodziei? Zasłużyli tam sobie.

No i wlasnie z tego powodu autorowi watku moze sie przydac takie zaswiadczenie o jakim mowilem.

Napisano
  • Autor

> Że tak spytam jak długo posiadasz ten samochód ?

A jakie to ma znaczenie?

Napisano
  • Autor

> Pewnie kupiłeś > 1 miesiac temu... jezeli tak to

To co?

Napisano

> No i wlasnie z tego powodu autorowi watku moze sie przydac takie zaswiadczenie o jakim mowilem.

No ale on przeciez nie jedzie przez Niemcy

Napisano

> No ale on przeciez nie jedzie przez Niemcy

Moze do Wloch jezdzie przez Niemcy...

A jesli nie, to przez Austrie napewno. Wiec i tak wesolo moze nie byc.

Tak czy siak - moim zdaniem umowa kupna-sprzedazy idealnie poswiadcza jego prawo do dysponowania tym samochodem mimo ze auto jest zarejestrowane na inne nazwisko.

Napisano

na terenie EU nie musisz posiadać żadnych dodatkowych dokumentów, jeżeli samochód nie figuruje w SISie nie będzie problemów. Ale jeśli to samochód Audi/VW/BMW/Mercedes, to Słoweńcy go przetrzepią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.