Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana hamulców Nexia i ich brak

Featured Replies

Napisano

Mam problem, wymieniłem w swoim klocki z przodu, wszystko ok, dziś wymieniłem szczęki i ręczny się stracił, nie byłem pod autem aby regulować na lince jednak wg mnie nie miało się tak stać tym bardziej że składałem to kilka razy i za każdym razem efekt ten sam.

U mojej serce.gif jak wymieniałem tył wszystko ok, za to przy wymianie klocków straciły się hamulce, odpowietrzanie też ni epomaga.

Te auta mają jakieś sztuczki czy po prostu to Daewoo i lepiej nic nie ruszać?

Dodam że wcześniej jak hamulce były w stanie sama blacha to działało wszystko jak należy a teraz na nowych nie chce chodzić mimo wszelkich prób regulacji i innych czynności z tym związanych.

Miał ktoś takie przypadki bo ja już wysiadam przy tym.

Napisano

Jedno co mi przychodzi do głowy to samoregulatory w tylnych hamulcach.

Bo jak układ szczelny to tam nie ma za bardzo co się stać.

Napisano

> Jedno co mi przychodzi do głowy to samoregulatory w tylnych hamulcach.

> Bo jak układ szczelny to tam nie ma za bardzo co się stać.

tylko samoregulator powinien sam sie wyregulować po kilkukrotnym nacisnieciu na pedal

Napisano

> tylko samoregulator powinien sam sie wyregulować po kilkukrotnym nacisnieciu na pedal

Tylko, że jak zasyfiony jak to w nexii bywało, to nie działa i pedał wpada w podłogę a hamulców zero.

Napisano

Jeśli z przodu wymieniałeś same klocki bez tarcz, to trzeba teraz autem pojeździć i jak najwięcej hamować po to, żeby nowe klocki ułożyły się do wyżłobień w starych tarczach.

Czasem wystarczy kilka razy mocniej depnąć na hamulec, a czasem dopiero po 100km jazdy po mieście.

Napisano
  • Autor

> Jedno co mi przychodzi do głowy to samoregulatory w tylnych hamulcach.

> Bo jak układ szczelny to tam nie ma za bardzo co się stać.

samoregulatory skasowalem recznie do stanu ze beben wchodzil na scisk, nadal to samo, nic moze wktorys weekend skocze na kanal to sprawdze dokladniej pod autem albo zeche mi sie to rozebrac jeszcze raz

Napisano

A pedał jest wysoko czy wpada w podłogę?

Jak ja miałem nexię to wydawało mi się, że jest wszystko ok. Teraz jak siądę w nią czasem (siostra dobija padlinę) to mam wrażenie, że hamulców to to nie ma wcale. Przynajmniej w porównaniu do innych aut moich i w rodzinie. Może tu jest problem.

Napisano
  • Autor

Dziś rozebrałem i złożyłem całośc raz jeszcze, trochę lepiej, co do hamulca, po wymianie z przodu o kobiety to pedał wpada w podłogę, u mnie wysoko był do momentu jak wymieniłem tył. Co do jakości hamulców faktycznie nexia ma z tym problem, choć nie wiem czy to wina że wymienione na nowe i nie umie się ułożyć czy też tak ma być, choć zanim wymieniłem to wszystkie były brzytwa mimo że okładziny było już tyle co kartka papieru.

Po niedzieli skoczę na kanał i spróbuje jeszcze skasować luzy na dźwigni może coś to da

Napisano

> Dziś rozebrałem i złożyłem całośc raz jeszcze, trochę lepiej, co do hamulca, po wymianie z przodu o

> kobiety to pedał wpada w podłogę, u mnie wysoko był do momentu jak wymieniłem tył. Co do

> jakości hamulców faktycznie nexia ma z tym problem, choć nie wiem czy to wina że wymienione na

> nowe i nie umie się ułożyć czy też tak ma być, choć zanim wymieniłem to wszystkie były brzytwa

> mimo że okładziny było już tyle co kartka papieru.

> Po niedzieli skoczę na kanał i spróbuje jeszcze skasować luzy na dźwigni może coś to da

Weź drugą osobę, zdejmij bęben i niech delikatnie naciska na pedał hamulca - zobaczysz, czy szczęki się rozsuwają. To samo z ręcznym, niech powolutku pociągnie, a ty sprawdź czy wszystko działa.

To jest prosty układ, albo działa, albo nie wink.gif

Napisano

Ja zawsze po wymianie szczęk (Felicia) podciągałem kilka razy ręczny, zanim zacząłem jechać, potem kilka razy wciśnięcie hamulca i wracało do normy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Weź drugą osobę, zdejmij bęben i niech delikatnie naciska na pedał hamulca - zobaczysz, czy szczęki

> się rozsuwają. To samo z ręcznym, niech powolutku pociągnie, a ty sprawdź czy wszystko działa.

> To jest prosty układ, albo działa, albo nie

to sprawdzić jestem nawet w stanie sam, sprawdzalem i wszystko dziala jak nalezy, zastanawia mnie tylko dlaczego po wymianie na nowe nagle zrobil si etaki luz ze dzwignia wedruje prawie do pionu podczas gdy na starych ledwo na 4 zabek szla

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze po wymianie szczęk (Felicia) podciągałem kilka razy ręczny, zanim zacząłem jechać, potem

> kilka razy wciśnięcie hamulca i wracało do normy

zawsze po wymianie hamulców (golf) cyrków nie miałem, ale tam było VW tu jest Daewoo frown.gif

Napisano

> zastanawia mnie tylko dlaczego po wymianie na nowe nagle zrobil si etaki luz ze dzwignia wedruje prawie do

> pionu podczas gdy na starych ledwo na 4 zabek szla

może być różnica w konstrukcji samej szczęki w miejscu, gdzie "styka się" z elementem hamulca ręcznego: to jest układ dźwigniowy i wystarczy, że na szczęce będzie 1~2mm mniej stali, a w efekcie dźwignia pójdzie dużo bardziej w górę - identycznie jak podczas eksploatacyjnego zużywania się okładziny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.