Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilnie potrzebna pomoc - czyli trzęsie klekotem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Do tej pory wszystko było ok, przy furze nic nie kombinowane, żadnych zmian czegokolwiek, nawet paliwo w baku lane z 2 tygodnie temu.

Dzisiaj rano odpalam... i przy odpalaniu jakiś taki dziwny dzwięk... ale olałem.

Odpalam w pracy, i to samo hmm.gif takie lekko-metaliczne puknięcie, coś na wzór gdy gasimy diesla bez sprzęgła.... teraz już prawie przy każdym odpaleniu taki dziwny dzwięk jest.... przy gaszeniu niby nic, niby mam wrażenie że koło zamachowe odbija mocniej niż zwykle (gasze ze sprzęgłem).

Do tego dochodzi dziwna praca silnika, niby ma nieco ponad 750obr/min (to w normie nie?) ale jak zaglądamy pod maskę to silnik się trzęcie trochę ponad norme, coś jak by jeden cylinder nie pracował.

Ktoś ma jakieś patenty ? Co to może być? Dzisiaj mam wolne więc moge robić... tylko nie wiem co niewiem.gif

Możliwe że to efekt zapchanego EGR'a ? (nigdy nie czyściłem ;P)

Pozdro

Napisano

Jak egr sie konczy to przy odpalaniu moze walnac na niebiesko + jak jedziesz to puszczanie gazu daje lepsza jazde , gniecie w pedal muli woz.

Ale ogolnie tak jak mowie egr mozna poczuc i zobaczyc

Napisano

Zaślep na próbę, nawet zrób blaszkę z puszki po piwie i zobaczysz. Ja zaślepiłem na amen i się z tego cieszę.

Napisano
  • Autor

> Zaślep na próbę, nawet zrób blaszkę z puszki po piwie i zobaczysz. Ja zaślepiłem na amen i się z

> tego cieszę.

Ok, rozebrałem, przeczyściłem.... sprawdziłem. Różnicy nie widać, pozatym EGR działa i nie był zbytnio zapchany.

A teraz tylko to poskładać boje_sie.gif wymiana żarówki przy tym to pryszcz....

Napisano
  • Autor

No klnie.gif skończyłem yay.gif

Generalnie tego klnie.gif co wymyślił to klnie.gif mocowanie rury idącej do EGR'a powinni za klnie.gif powiesić, jak patrzałem na forum, wszyscy sami czyszczą EGR'y, więc nie widziałem w tym nic dziwnego, wyciąnąłem to całe.... a potem klnie.gif ni klnie.gif nie dało się tego klnie.gif wsadzić spowrotem klnie.gif. Jak już coś się udało przykręcić, to klnie.gif jedna śrubka mi wpadła do środka i musiałem znowu wszystko wykręcać klnie.gif, no myślałem że klnie.gif, poskładałem wszystko na nowo.... i wpadł mi klucz facepalm%5B1%5D.gif gdy poskładałem wszystko poraz 3-ci... znów wpadł mi klucz sciana.gif tym razem na wieki, jak go tam tak ciągnie, to niech leży, przeżyje bez niego.

EGR działało i nie było tragicznie zasyfione, ale mimo wszystko wszystko przeczyściłem, zanim poskładałem już zdrowo klnie.gif , na dodatek festyn za płotem..... postanowiłem się zwinąć do garażu, niestety na odkręconym EGR'e na pełnym gazie ledwo wtoczył się przez próg do garażu facepalm%5B1%5D.gif moc na poziomie kosiarki.

Poskładałem wszystko do kupy, odpalam.... a tu cud, silnik pracuje po staremu, nie ma żadnych niepokojących odgłosów, zrobiłem kilka km, moc wróciła, a nawet jest chyba troszkę więcej zlosnik2.gif

Przy okazji wypadł klucz spod auta 270751858-jezyk.gif

I nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie w.w. festyn, który miałem za płotem (ci co byli na grillu wiedzą gdzie), organizowany przez szkołe, dla dzieciaków.... a za DJ'a wzieli jakiegoś klnie.gifklnie.gifklnie.gif niepełnosprawnego umysłowo klnie.gif 13-latka, że klnie.gif, bo jak można klnie.gif, no ludzie klnie.gif, mój tata stał 50cm odemnie i nie słyszał co do niego mówie, po moich przeżyciach z dyskoteką na przeciwko już mało jaki dzwięk jest w stanie wyprowadzić mnie z równowagi, ale jak boga kocham stojąc przed otwartą maską nie było słychać czy mój klekot klekocze czy jest zgaszony facepalm%5B1%5D.gif nieda się opisać.... równo o 22:00 skończyli... aż robota szła lepiej, można dość do wniosku że podwyższone trzęsienie się silnika było spowodowane bassami screwy.gif

Eh, co za dzień klnie.gif, ważne że działa, się wyżaliłem, moge iść spać sleeping_2.gif

ps. na zakończenie myśl roku rotfl.gif po co zaślepiać EGR skoro wystarczy odpiąć wtyczkę i już nie będzie działał ? cfaniak.gif

Napisano

> ps. na zakończenie myśl roku po co zaślepiać EGR skoro wystarczy odpiąć wtyczkę i już nie będzie

> działał ?

To zależy - jak już się w jakieś pozycji zaciął, wtyczka może nie pomóc old.gif To tak "mechanicznie", bo o wpływie odpiętej wtyczki na pracę silnika (program/mapy) się nie wypowiem, aż tak "się nie znam" tongue.gif

Grunt, że problem zażegnany a i następnym razem zabawa z EGR nie będzie dla Ciebie problemem biglaugh.gif

Napisano

> No skończyłem

> Generalnie tego co wymyślił to ...

Nie Wafciu, to nie tak biglaugh.gif Każdy klął na czym świat stoi bawiąc się z EGRem, ale nikt tak barwnie nie potrafił tego opisać zlosnik.gifok.gif20.GIF

Napisano

Edit W_BB: rżniemy cytaty

mistrzostwo świata - chyba sobie wydrukuję i wstawię w ramki smile.gif

proponuję dla kolegi wyróżnienie w postaci "artykuł conajmniej miesiąca".

Napisano

@Wafer

nie wiem co Ty bierzesz ale bierz połowę albo daj namiar na swojego dilera yay.gif

Macie koledzy (koleżanki) złą metodę odkręcania

Ja odkręcam go w przysłowiowe 5 min

1. Odkręcam obejmę łączącą chłodnicę EGR z rurką doprowadzającą spaliny do EGR

2. Odkręcam 3 śruby trzymające EGR do k.dolotowego

3. Odkręcam 2 śruby na rurce spiro łączącej EGR z k.dolotowym

EGR ma w dłoni serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> @Wafer

> nie wiem co Ty bierzesz ale bierz połowę albo daj namiar na swojego dilera

> Macie koledzy (koleżanki) złą metodę odkręcania

> Ja odkręcam go w przysłowiowe 5 min

> 1. Odkręcam obejmę łączącą chłodnicę EGR z rurką doprowadzającą spaliny do EGR

> 2. Odkręcam 3 śruby trzymające EGR do k.dolotowego

> 3. Odkręcam 2 śruby na rurce spiro łączącej EGR z k.dolotowym

> EGR ma w dłoni

Kolega też zmieni dilera, bo nigdzie nikt nie pisał o problemach z odkręceniem EGR'a 033102bebe_1_prv.gif jeśli już ktoś miał jakiś problem, to z jego PRZYKRĘCENIEM, jak to zrobić, teraz to ja też wiem, problem w tym że dla przeczyszczenia tą rurkę do dochodza spaliny odkręciłem również od zaworu, a potem nie wiedziałem pod jakim kątem trzeba złapać żeby się dało tą z powrotem przykręcić wink.gif

Napisano

skręcasz w odwrotnej kolejności co odkręcasz horse.gif

na skręcanie to też jest patent smile.gif

Napisano
  • Autor

> skręcasz w odwrotnej kolejności co odkręcasz

> na skręcanie to też jest patent

Jeśli coś się obraca o 360*, i nie zaznaczysz pod jakim kątem było przykręcone to skręcanie w odwrotnej kolejności Ci nic nie da facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

może komuś się przyda.

ja przykręcam tak

przykręcam ruchomą rurkę do egr tak aby ledwo się obracała

mocuję egr do k.dolotowego na jedną śrubę (lekko przykręcam)

ruchomą rurkę nakładam na chłodnicę egr

skręcam mocniej do egr ruchomą rurkę (tak aby przy wyciąganiu się nie zruszyła)

wyciągam egr i dokręcam mocno ruchomą

montuję egr z wycentrowaną już ruchomą

zakładam opaskę ruchoma-chłodnica + reszta śrub

i gra muzyka drive.gif

Napisano

Zaslep dziada, a nie czyscil bedziesz zlosnik.gif

Napisano

> Zaslep dziada, a nie czyscil bedziesz

o to to to ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.