Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździ ktoś Fiatem Barchetta?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie zlosnik.gif

Wrażenia, usterkowość, słabe i mocne strony na tle konkurencji zlosnik.gif

Napisano

Kup sobie MX5 a nie wymyslasz zlosnik.gif

Lepszy uklad kierowniczy, lepsze wlasciwosci trakcyjne, jest w ogole wybor silnikow, mniejsza usterkowosc... Nie ma sie nad czym zastanawiac ok.gif

Napisano

> jak w temacie

> Wrażenia, usterkowość, słabe i mocne strony na tle konkurencji

polecam obejrzeć Top Gear jak jadą do Betlejem zlosnik.gif

Napisano

> Kup sobie MX5 a nie wymyslasz

> Lepszy uklad kierowniczy, lepsze wlasciwosci trakcyjne, jest w ogole wybor silnikow, mniejsza

> usterkowosc... Nie ma sie nad czym zastanawiac

No, co jak co ale MX-5 to ma wybor silnikow, ze hoho! spineyes.gif

Napisano

> jak w temacie

Wrażenia super, design na tyle odjechany, ze co niektórzy mają ciekawe miny, gdy dowiedzą się, ze to Fiat. Osiagi jak dla mnie więcej niż wystarczające (ponad 130KM przy masie trochę ponad 1000kg). Jest tego mało na drogach, a to jak dla mnie plus. Mechanicznie, praktycznie jest Fiatem Punto 1 gen, więc stosunkowo tani w utrzymaniu.

Z wad, to przede wszystkim , to ze za mocą nie nadąża reszta auta - przy ostrym przyspieszaniu Barka jest nerwowa, hamulce mogłyby być lepsze, we wnętrzu nie ma miejsca nawet na komórkę .

O usterkowości nic nie wiem, zrobiłem od jesieni trochę ponad 2kkm i nie mam żadnych zastrzeżeń, przegląd rejestracyjny przeszedł śpiewająco, a kazałem naprawdę dobrze prześwietlić. Ponadto żadnych przecieków zarówno z dachu, jak i z mechaniki.

Może to zasługa tego, ze kupiłem samochód bezwypadkowy z oryginalna powłoką lakierniczą od wielbiciela włoskich aut i był to samochód jako któryś w rodzinie, mało jeżdżony i na bieżąco serwisowany. U mnie jest podobnie, jeżdżę tylko przy ładnej pogdzie, z resztą jakoś słabo widzę jazdę zimą takim samochodem mimo wydajnego ogrzewania, czy dostępnego na rynku hard topa.

post-3168-14352513131286_thumb.jpg

Napisano

> No, co jak co ale MX-5 to ma wybor silnikow, ze hoho!

W porownaniu do Barchetty owszem grinser006.gif W tym kontekscie pisalem zlosnik.gif

Napisano

> polecam obejrzeć Top Gear jak jadą do Betlejem

Świetny materiał wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kup sobie MX5 a nie wymyslasz

> Lepszy uklad kierowniczy, lepsze wlasciwosci trakcyjne, jest w ogole wybor silnikow, mniejsza

> usterkowosc... Nie ma sie nad czym zastanawiac

Tyle, że MX5 to wzór w tym segmencie to wiem zlosnik.gif

Napisano

Usterkowość... temat rzeka, w mojej przez 2 lata jedyną awarią był mechanizm wycieraczek, ale na forum Barchetta.pl są ludzie, którzy deklarują koszty użytkowania na poziomie bez mała Subaru Imprezy WRX. Jeśli szukać to od rocznika 99 (dużo drobnych zmian w stosunku do poprzednich lat produkcji).

Wrażenia, może dziwnie to zabrzmi, ale mnie się bardziej podoba w Barchettcie aniżeli w MX-5 NB 1.6. Nie porównuję z 1.8 z LSD to jednak inna półka cenowa.

Inni konkurenii to chyba tylko MG, ale nie znam, nie mierzyłem się, reszta to hatchbacki z uciętym dachem no.gif

Mocne strony:

- podstawowe elementy wspólne z Fiat/Alfa/Lancia, tj. tanie i łatwo dostępne (hamulce, filtry, rozrząd, skrzynia)

- osobny schowek na dach (nie zabiera miejsca w bagażniku)

Słabe strony:

- dach składany ręcznie

- astronomiczne ceny części specyficznych dla tego modelu (mechanizmy szyb, wycieraczek, zamków drzwi, elementy wnętrza, uszczelki dachu, układ wydechowy)

Do jazdy na codzień do pracy i wieczornych/weekendowych przejażdżek jak znalazł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> A gdzie szukałeś?

> Bo na alledrogo sam szrot praktycznie

Sorki, że dopiero teraz - byłem na wakacjach i do netu nie zaglądałem skromny.gif

Barkę znalazłem na otomoto pierwotnie z ceną wyraźnie powyżej średniej rynkowej dla danego rocznika. Po kilku tygodniach cena nieco spadła, a ja dopiero wtedy pojechałem do gościa obejrzeć i negocjować. Ale na taki numer można się zdecydować IMO po sezonie, zresztą wtedy ceny są normalniejsze.

Napisano

> Barkę znalazłem na otomoto pierwotnie z ceną wyraźnie powyżej średniej rynkowej dla danego

> rocznika.

Za granicą zadbane egzemplarze są jeszcze droższe niż najdroższe z polskich ogłoszeń. Ja za swoją jeździłem kilka miesięcy i to co oferowała "cena rynkowa" to było na starcie:

- zderzak do klejenia

- dach do remontu

- wydech do wymiany

Doliczy się wymianę rozrządu z wariatorem + olej i robi się na start 4-5 tysięcy do włożenia.

Napisano

Zgadza się. Z tym, że poza przed sezonową wymianą oleju nic nie robiłem. Na resztę mam stos papierów z ASO (wariat, rozrząd, i troche mniejsze sprawy). Myslę o komplecie nowych opon i ewentualnie o nowym dachu, ale nie z powodu przecieków, a ze względu na jego zmęczony wygląd. A jak zacznie cos niedomagać, to zainwestuję. na razie ciesze się autem.

Jeden ze znajomych, gdy mu pokazałem samochód i powiedziałem, że szukałem kilka tygodni, to stwierdził, że powinienem zagrać w lotto hehe.gif

A poważniej, do ideału mu sporo brakuje, ale jak na swoje lata, jest naprawdę w niezłym stanie zarówno technicznym (powiedziałbym, że wręcz bardzo dobrym), jak i wizualnym.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.